Epilepsie – tratament

Tratamentul poate ajuta majoritatea persoanelor cu epilepsie să aibă mai puține crize sau să înceteze să aibă convulsii complet.

Tratamentele includ:

 • medicamente denumite medicamente anti-epileptice (AED)
 • chirurgie pentru a îndepărta o mică parte a creierului care provoacă convulsii
 • o procedură pentru a pune un dispozitiv electric mic în interiorul corpului care poate ajuta la controlul convulsiilor
 • o dietă specială (dieta ketogenă) care poate ajuta la controlul convulsiilor

Unii oameni au nevoie de tratament pentru viață. Dar s-ar putea să vă opriți în cazul în care confiscările dispar în timp.

Este posibil să nu aveți nevoie de niciun tratament dacă vă cunoașteți declanșatorii de criză și puteți să le evitați.

Vorbeste cu specialistul tau despre tratamentele disponibile si care ar putea fi cel mai potrivit pentru tine.

Medicamente anti-epileptice (AED)

AED-urile sunt tratamentul cel mai frecvent utilizat pentru epilepsie. Acestea ajută la controlul convulsiilor la aproximativ 70% din oameni.

AED-urile funcționează schimbând nivelul de substanțe chimice din creierul tău. Nu vindecă epilepsia, dar pot opri apariția convulsiilor.

Tipuri de AED

Există multe AED-uri.

Tipurile comune includ:

 • valproat de sodiu
 • carbamazepină
 • lamotrigină
 • levetiracetamul
 • oxcarbazepina
 • etosuximidă
 • topiramat

Cel mai bun tip pentru tine va depinde de lucruri precum tipul de crize pe care le ai, vârsta ta și dacă te gândești să ai un copil.

Unele AED pot dăuna unui copil nenăscut – consultați mai multe informații despre trăirea cu epilepsie .

Dacă medicul dumneavoastră vă recomandă să luați un AED, întrebați-le despre diferitele tipuri disponibile și care este probabil cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Utilizarea AED-urilor

AED-urile sunt disponibile în mai multe forme diferite, inclusiv tablete, capsule, lichide și siropuri. De obicei, trebuie să luați medicamentul în fiecare zi.

Specialistul vă va începe cu o doză mică și va crește treptat până când se vor opri convulsiile. Dacă primul medicament pe care îl încercați nu funcționează, medicul vă poate recomanda să încercați un alt tip.

Este important să urmați orice sfaturi despre momentul în care trebuie să luați AED și cât să luați. Nu încetați niciodată să luați un AED – acest lucru ar putea provoca o convulsie.

Dacă nu ați făcut criză de câțiva ani, întrebați-vă medicul dacă s-ar putea să opriți tratamentul. Dacă cred că este sigur, doza dvs. va fi redusă treptat în timp.

În timp ce luați AED-uri, nu luați niciun alt medicament, inclusiv medicamente contra-counter sau medicamente complementare, fără să discutați cu medicul dumneavoastră de familie sau cu specialistul. Alte medicamente ar putea afecta cât de bine funcționează AED.

Efecte secundare

Efectele secundare sunt frecvente atunci când începeți tratamentul cu AED. Unele pot apărea curând după începerea tratamentului și trec în câteva zile sau săptămâni, în timp ce altele pot să nu apară câteva săptămâni.

Efectele secundare pe care le puteți obține depind de medicamentul pe care îl luați.

Reacțiile adverse generale ale AED includ:

 • somnolenţă
 • o lipsă de energie
 • agitaţie
 • dureri de cap
 • agitare necontrolată (tremur)
 • căderea părului sau creșterea nedorită a părului
 • gume umflate
 • erupții cutanate – contactați medicul dumneavoastră de familie sau specialistul dacă prezentați o erupție cutanată, deoarece poate însemna că aveți o reacție serioasă la medicamentul dumneavoastră

Contactați medicul de familie sau specialist dacă aveți simptome similare cu a fi beat, cum ar fi instabilitate, concentrație slabă și vărsături. Aceasta ar putea însemna că doza dvs. este prea mare.

Pentru informații despre efectele secundare ale medicamentului dumneavoastră, verificați prospectul cu informații.

Vrei să afli mai multe?

Operatie pe creier

Chirurgia pentru a elimina o parte din creierul dvs. poate fi o opțiune dacă:

 • AED-urile nu vă controlează confiscările
 • testele arată că convulsiile dvs. sunt cauzate de o problemă dintr-o mică parte a creierului care poate fi înlăturată fără a provoca efecte grave

În aceste cazuri, există șanse mari ca convulsiile să se oprească complet după operație.

Teste înainte de operație

Dacă epilepsia dvs. este slab controlată după ce ați încercat mai multe AED, este posibil să vă adresați unui centru de epilepsie de specialitate pentru a vedea dacă este posibilă intervenția chirurgicală.

Acest lucru va implica de obicei efectuarea mai multor teste, cum ar fi:

Rezultatele acestor teste vă vor ajuta pe dumneavoastră și pe specialistul dvs. să decideți dacă operația este o opțiune pentru dvs. și care ar fi rezultatul intervenției chirurgicale.

Ce se întâmplă în timpul operației

Chirurgia pentru epilepsie se realizează de obicei sub anestezic general , unde dormi.

Chirurgul face o mică tăietură în scalpul dvs. și creează o deschidere în craniu, astfel încât să poată îndepărta partea afectată a creierului.

Deschiderile craniului și scalpului dvs. sunt închise la sfârșitul operației.

Recuperare și riscuri

Este probabil să dureze câteva săptămâni sau luni pentru ca tu să te simți din nou la normal după operație.

Este posibil ca confiscările dvs. să nu se oprească imediat, astfel încât să fie necesar să continuați să luați AED pentru un an sau doi.

Există un risc de complicații în urma operației, cum ar fi probleme cu memoria, starea de spirit sau vederea. Aceste probleme se pot ameliora în timp sau pot fi permanente.

Înainte de a face o intervenție chirurgicală, asigurați-vă că discutați cu chirurgul despre riscurile posibile.

Vrei să afli mai multe?

Alte proceduri

Dacă AED-urile nu vă controlează convulsiile, iar chirurgia creierului nu este potrivită pentru dvs., există alte proceduri care vă pot ajuta.

Stimularea nervilor vagi (VNS)

Stimularea nervului vag (VNS) este locul în care un mic dispozitiv electric asemănător unui stimulator cardiac este plasat sub pielea pieptului.

Dispozitivul este atașat de un fir care trece pe sub piele și se conectează la un nerv din gât, numit nerv vag. Bursele de energie electrică sunt trimise de-a lungul firului către nerv.

Se crede că acest lucru poate ajuta la controlul convulsiilor prin schimbarea semnalelor electrice din creier.

VNS nu oprește de obicei convulsiile complet, dar le poate ajuta să le facă mai puțin severe și mai puțin frecvente. Probabil va trebui să mai luați AED.

Efectele secundare ale VNS includ o voce răgușită, o durere în gât și o tuse atunci când dispozitivul este activat. Acest lucru apare în mod normal la fiecare cinci minute și durează 30 de secunde.

Bateria pentru dispozitivul VNS durează de obicei până la 10 ani, după care va fi nevoie de o altă procedură pentru a o înlocui.

Stimularea creierului profund (DBS)

Stimularea creierului profund (DBS) este similară cu VNS, dar dispozitivul plasat în piept este conectat la fire care circulă direct în creier.

Bursturile de electricitate trimise de-a lungul acestor fire pot ajuta la prevenirea convulsiilor prin schimbarea semnalelor electrice din creier.

DBS este o procedură destul de nouă, care nu este folosită foarte des, așa că nu este încă clar cât de eficient este pentru epilepsie.

Există, de asemenea, unele riscuri grave asociate acestuia, inclusiv sângerare pe creier, depresie și probleme de memorie.

Dacă medicul dumneavoastră sugerează DBS ca o opțiune, asigurați-vă că le vorbiți despre potențialele beneficii și riscuri.

Vrei să afli mai multe?

Dieta cetogenă

O dietă ketogenă este o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați și proteine. La copii, se crede că poate face convulsii mai puțin probabil prin modificarea nivelului de substanțe chimice din creier.

A fost unul dintre principalele tratamente pentru epilepsie înainte ca AED să fie disponibile, dar nu este utilizat pe scară largă la adulți, deoarece o dietă bogată în grăsimi este legată de afecțiuni grave de sănătate, precum diabetul și bolile cardiovasculare .

Dar o dietă ketogenă este uneori recomandată copiilor cu convulsii care nu sunt controlate de AED. Acest lucru se datorează faptului că s-a demonstrat că reduce numărul convulsiilor la unii copii.

Trebuie utilizat numai sub supravegherea unui specialist în epilepsie, cu ajutorul unui dietetician.

Vrei să afli mai multe?

Terapii complementare

Există mai multe terapii complementare pentru care unii oameni cu epilepsie simt că lucrează pentru ei. Dar nu s-a dovedit că niciuna nu reduce convulsiile în mod clinic în studiile medicale.

Prin urmare, ar trebui să fii prudent cu privire la sfaturi de la altcineva decât medicul de familie sau specialistul pentru a reduce sau a înceta să iei medicamentele și să încerci tratamente alternative. Oprirea medicamentului fără supraveghere medicală poate provoca convulsii.

Remediile din plante trebuie, de asemenea, utilizate cu precauție, deoarece unele dintre ingredientele lor pot interacționa cu medicația pentru epilepsie.

St John’s Wort, un remediu pe bază de plante utilizat pentru depresia ușoară, nu este recomandat persoanelor cu epilepsie, deoarece poate afecta nivelurile de medicamente pentru epilepsie din sânge și poate opri ca medicamentul să funcționeze corect.

Pentru unele persoane cu epilepsie, stresul poate declanșa convulsii. Pot fi utile terapii de relaxare a stresului și de relaxare, cum ar fi exercițiile fizice, yoga și meditația.

Vrei să afli mai multe?