Anevrism cerebral

Un anevrism este o bombă într-un vas de sânge cauzat de o slăbiciune a peretelui vasului de sânge, de obicei acolo unde se ramifică.

Pe măsură ce sângele trece prin vasul de sânge slăbit, tensiunea arterială determină o suprafață mică să se extindă spre exterior ca un balon.

Anevrismele se pot dezvolta în orice vas de sânge din corp, dar cele mai frecvente 2 locuri sunt:

  • artera care transportă sângele departe de inimă către restul corpului (aorta abdominală)
  • creierul

Acest subiect este despre anevrismele creierului.

Există un subiect separat despre anevrismul aortic abdominal .

Despre anevrisme cerebrale

Termenul medical pentru un anevrism care se dezvoltă în interiorul creierului este un anevrism intracranial sau cerebral.

Majoritatea anevrismelor creierului provoacă simptome vizibile numai dacă acestea izbucnesc (ruptura).

Aceasta duce la o afecțiune extrem de gravă cunoscută sub numele de hemoragie subarahnoidă , în care sângerarea cauzată de anevrismul rupt poate provoca leziuni și simptome extinse ale creierului.

Printre simptomele se numără:

  • o durere de cap agonizantă bruscă – a fost descrisă ca o „durere de cap cu tunete”, similară cu o lovitură bruscă pe cap, ceea ce duce la o durere orbitoare, spre deosebire de orice experimentat înainte
  • un gât rigid
  • boală și vărsături
  • durere la privirea luminii

Aproximativ 3 din 5 persoane care au o hemoragie subarahnoidă mor în 2 săptămâni.

Jumătate dintre cei care supraviețuiesc au rămas cu leziuni cerebrale grave și cu dizabilități.

Aflați mai multe despre simptomele unui anevrism cerebral

Un anevrism cerebral rupt este o urgență medicală.

Dacă credeți că cineva a avut o hemoragie cerebrală care ar putea fi cauzată de un anevrism rupt, sună imediat la 112 și solicită o ambulanță.

Cum sunt tratate anevrismele cerebrale

Dacă un anevrism cerebral este detectat înainte de rupere, poate fi recomandat un tratament pentru a preveni ruperea acestuia în viitor.

Majoritatea anevrismelor nu se rup, astfel încât tratamentul se efectuează numai dacă riscul unei rupturi este deosebit de mare.

Factorii care afectează dacă este recomandat tratamentul includ vârsta, dimensiunea și poziția anevrismului, istoricul dumneavoastră medical de familie și orice alte condiții de sănătate pe care le aveți.

Dacă este recomandat tratamentul, acesta implică, de obicei, fie umplerea anevrismului cu serpentine de metal minuscule, fie o operație deschisă pentru a-l închide cu o clemă metalică.

Dacă riscul de ruptură este scăzut, veți avea controale periodice pentru a vă monitoriza anevrismul.

De asemenea, vi se poate administra medicament pentru a reduce tensiunea arterială și sfaturi despre modalitățile prin care vă puteți reduce șansele de rupere, cum ar fi încetarea fumatului dacă fumați.

Aceleași tehnici utilizate pentru prevenirea rupturilor sunt de asemenea utilizate pentru a trata anevrismele creierului care deja s-au rupt.

De ce se dezvoltă anevrismele creierului

Exact ceea ce determină slăbirea peretelui vaselor de sânge afectate nu este încă clar, deși au fost identificați factori de risc.

Acestea includ:

În unele cazuri, un anevrism se poate dezvolta deoarece a existat o slăbiciune în pereții vaselor de sânge la naștere.

Cine este afectat

Este dificil să estimați exact cât de multe persoane sunt afectate de anevrisme cerebrale, deoarece de obicei nu provoacă simptome și nu sunt detectate.

Unii experți cred că ar putea ajunge la 1 din 20 de persoane, în timp ce alții cred că cifra este mult mai mică la aproximativ 1 din 100 de persoane.

Numărul de anevrisme, care de fapt, ruptura este mult mai mic. Numai în jur de 1 din 12.500 de persoane au un anevrism cerebral rupt în Anglia în fiecare an.

Aneurismele cerebrale se pot dezvolta la oricine la orice vârstă, dar sunt mai frecvente la persoanele cu vârsta peste 40 de ani.

Femeile tind să fie afectate mai frecvent decât bărbații.

Prevenirea anevrismelor cerebrale

Cea mai bună metodă de a preveni apariția unui anevrism sau de a reduce riscul de anevrism din ce în ce mai mare și posibil de rupere este de a evita activitățile care ar putea deteriora vasele de sânge.

Acestea includ:

Aflați mai multe despre prevenirea anevrismelor