Hemoragie subarahnoidă – Tratament

De obicei, veți fi transferat la o unitate de neuroștiințe de specialitate dacă sunteți suspectat de o hemoragie subarahnoidă.

Aceste unități au o serie de echipamente și tratamente pentru a sprijini multe dintre funcțiile vitale ale organismului, cum ar fi respirația, tensiunea arterială și circulația.

În cazuri mai severe, puteți fi transferat la o unitate de terapie intensivă (UCI) .

Medicament

nimodipină

Una dintre principalele complicații ale unei hemoragii subarahnoide este ischemia cerebrală secundară.

Acesta este locul în care furnizarea de sânge către creier se reduce periculos, perturbând funcțiile normale ale creierului, provocând leziuni ale creierului.

De obicei, vi se va administra un medicament numit nimodipină pentru a reduce șansele să se întâmple.

Acest lucru este luat în mod normal timp de 3 săptămâni, până când a trecut riscul de ischemie cerebrală secundară.

Efectele secundare ale nimodipinei sunt mai puțin frecvente, dar pot include:

  • înroșirea feței
  • simtindu-se bolnav
  • ritmul cardiac crescut
  • dureri de cap
  • o erupție cutanată

Analgezic

Medicarea poate fi eficientă pentru ameliorarea durerilor de cap severe asociate cu o hemoragie subarahnoidă.

Medicamentele care reduc durerea frecvent utilizate includ morfină și o combinație de codeină și paracetamol.

Alte medicamente

Alte medicamente care pot fi utilizate pentru a trata o hemoragie subarahnoidă includ:

  • anticonvulsivante , cum ar fi fenitoina – care poate fi utilizată pentru a preveni convulsiile (potriviri)
  • antiemetice , cum ar fi prometazina – care vă poate ajuta să vă opriți senzația de rău și vărsăturile

Chirurgie și proceduri

Dacă scanările arată că hemoragia subarahnoidă a fost cauzată de un anevrism cerebral , se poate recomanda o procedură de reparare a vasului de sânge afectat și de prevenire a izbucnirii din nou a anevrismului.

Aceasta poate fi realizată folosind una din cele 2 tehnici principale. Tipul de procedură utilizat va depinde de sănătatea dvs. și de poziția anevrismului. Ambele sunt realizate sub anestezic general, ceea ce înseamnă că veți dormi pe toată durata operațiunii.

bobinare

Un tub subțire numit cateter este introdus într-o arteră în piciorul sau inghinala.

Tubul este ghidat prin rețeaua vaselor de sânge în cap și în anevrism.

Micile serpentine de platină sunt apoi trecute prin tub și în anevrism. Odată ce anevrismul este plin de colaci, sângele nu poate intra în el.

Aceasta înseamnă că anevrismul este închis de artera principală, împiedicând-o să crească sau să se rupă din nou.

Tăiere

Se face o tăietură în scalpul dvs. (sau uneori chiar deasupra sprânceanei) și se elimină o mică clapă de os, astfel încât chirurgul vă poate accesa creierul. Acest tip de operație este cunoscut sub numele de craniotomie.

Când este localizat anevrismul, în jurul bazei anevrismului este fixată o clemă de metal pentru a-l închide. După înlocuirea clapetei osoase, scalpul este cusut împreună.

În timp, căptușirea vaselor de sânge se va vindeca de-a lungul locului în care este așezat clipul, sigilând permanent anevrismul și împiedicând creșterea sau rupturarea acestuia din nou.

În unele cazuri, chirurgia nu poate fi recomandată. Acest lucru este uneori numit tratament sau management conservator. Aici chirurgia este considerată prea riscantă.

Indiferent de tratament pe care îl aveți, va trebui să fiți monitorizat îndeaproape de ceva timp pentru a evita complicațiile.

Coiling versus decupare

Indiferent dacă este folosit decuparea sau înfășurarea depinde de lucruri precum mărimea, locația și forma anevrismului.

Înfășurarea este adesea tehnica preferată, deoarece are un risc mai mic de complicații pe termen scurt, cum ar fi convulsii decât decuparea, deși beneficiile pe termen lung asupra tăierii sunt incerte.

Persoanele care au procedura de spargere pleacă de obicei din spital mai devreme decât persoanele care au procedura de decupare, iar timpul general de recuperare poate fi mai scurt.

Dar când aceste tipuri de intervenții chirurgicale sunt efectuate ca o procedură de urgență, timpul dvs. de recuperare și șederea în spital depind mai mult de gravitatea rupturii decât de tipul de intervenție chirurgicală folosită.