Hemoragie subarahnoidă – recuperare

Timpul necesar pentru a vă recupera de la o hemoragie subarahnoidă va depinde de gravitatea acesteia.

Locația hemoragiei va afecta, de asemenea, dacă aveți probleme asociate, cum ar fi pierderea sentimentului în brațe sau picioare, sau probleme de înțelegere a vorbirii (afazie) .

Recuperarea poate fi un proces frustrant. S-ar putea să faceți multe progrese și apoi să suferiți neplăceri – veți avea zile bune și zile rele.

Sentimentele de furie, resentimente și tristețe sunt frecvente. Vorbind cu alte persoane cu condiții similare prin intermediul grupurilor de sprijin, cum ar fi Asociația Stroke poate oferi ajutor și reasigurare.

O evaluare de la un psiholog clinic poate fi de asemenea utilă.

Există mulți specialiști care pot fi implicați în recuperarea dvs., inclusiv:

  • specialiști în reabilitare – medici specializați în recuperarea unei leziuni cerebrale
  • fizioterapeuți – specialiști în anumite tehnici, cum ar fi exerciții și masaj, care pot ajuta la problemele de mișcare
  • kinetoterapeuți și limbaje – specialiști care recunosc și ajută la tratarea problemelor de comunicare
  • terapeuți ocupaționali – specialiști care identifică problemele pe care le puteți avea în viața de zi cu zi, cum ar fi să vă îmbrăcați și vă pot ajuta să elaborați soluții practice

Probleme comune

Oboseală extremă

În primele luni după o hemoragie subarahnoidă, este normal să te simți extrem de obosit (oboseală) .

Chiar și sarcini simple, cum ar fi să mergi la magazine, te pot lăsa să te simți epuizat.

Poate să vă ajute să faceți pauze scurte regulate de aproximativ 20-30 de minute într-un mediu relaxant, ideal de cel puțin 3 ori pe zi.

Probleme cu somnul

Mulți oameni consideră că au probleme cu somnul (insomnie) sau pot doarme doar pentru perioade scurte.

Dacă aveți o rutină zilnică stabilită, în care vă ridicați și vă culcați în același timp în fiecare zi, vă poate ajuta și. De asemenea, ar trebui să rezervați timp pentru pauzele de relaxare.

Dacă te întorci la serviciu, ai putea vorbi cu angajatorul tău despre faptul că ai timp suplimentar pentru pauze.

Pentru mai multe sfaturi, citiți 10 sfaturi pentru a bate insomnia .

Dureri de cap

Durerile de cap sunt frecvente după o hemoragie subarahnoidă, dar tind să se ușureze în timp.

Nu sunt la fel de dureroase ca atunci când v-ați suferit hemoragie și ar trebui să le puteți controla cu analgezice, cum ar fi paracetamolul, pe care le puteți cumpăra de la o farmacie sau supermarket.

Consumul multor lichide, precum și evitarea alcoolului și a cofeinei, poate reduce, de asemenea, severitatea și frecvența acestor dureri de cap.

Senzații neobișnuite

Unii oameni experimentează senzații ciudate sau neobișnuite în creierul lor.

Acestea pot fi dificil de descris, dar unii oameni au spus că se simt „ticăloși” sau ca și cum cineva își varsa apa în creier.

Nimeni nu este sigur de ce apar aceste senzații ciudate, dar sunt obișnuite și trec de obicei în timp.

Pierderea sentimentului sau a mișcării

Unii oameni au pierderi de mișcare și senzație în brațele sau picioarele. Aceasta poate varia de la o ușoară slăbiciune la o pierdere completă de putere.

De asemenea, puteți avea probleme în a face diferența între cald și rece, așa că aveți grijă când faceți o baie sau un duș.

Un plan de antrenament și exercițiu realizat sub supravegherea unui kinetoterapeut poate ajuta la refacerea sentimentelor și mișcării la membrele afectate.

Schimbări de simțuri

Multe persoane experimentează modificări ale simțului mirosului și gustului după ce au suferit o hemoragie subarahnoidă. Simțurile pot fi sporite sau reduse.

S-ar putea să descoperiți că mâncarea preferată are un gust dezgustător, în timp ce ceva pe care îl urați acum are un gust delicios.

Dar aceste schimbări ale simțurilor sunt, în mod normal, temporare și se vor rezolva pe măsură ce umflarea creierului tău scade.

Viziune

După o leziune cerebrală, problemele cu vederea dvs., cum ar fi estomparea, pete orbe, puncte negre și vedere dublă – sunt frecvente.

Viziunea ta va fi testată înainte de a ieși din spital și, dacă este necesar, vei fi trimis la un oftalmolog (medic specializat în îngrijirea ochiului) pentru teste și tratament ulterioare.

În majoritatea cazurilor, problemele de vedere se îmbunătățesc treptat în câteva luni.

Conducere

Trebuie să spuneți DVLA dacă ați avut o hemoragie subarahnoidă.

Va trebui să evitați conducerea până când veți auzi înapoi de la DVLA. DVLA va decide când puteți conduce din nou. Poate varia de la câteva săptămâni la luni.

Aflați mai multe pe GOV.UK.

Grija pentru cineva care a avut o hemoragie cerebrală

Dacă aveți grijă de cineva care se recuperează dintr-o hemoragie subarahnoidă, puteți găsi o perspectivă dificilă.

Adesea pot avea nevoi complexe și se pot implica într-un comportament provocator și uneori supărător.

S-ar putea să vă fie util să vizitați secțiunea de îngrijire și asistență a acestui site web, care conține o serie de informații utile, cum ar fi un ghid practic pentru îngrijire , bani și sfaturi legale și îngrijirea propriei voastre de bunăstare .

Grupuri de sprijin

Există o serie de grupuri de sprijin care pot oferi informații și sfaturi pentru persoanele care au suferit o hemoragie cerebrală și pentru îngrijitorii lor.

Puteți contacta serviciul de asistență Stroke Association la 0303 3033 100 (între 9:00 și 17:00 în zilele săptămânii) sau puteți trimite un e-mail la info@stroke.org.uk .

Puteți contacta Headway , asociația de leziuni cerebrale, la 0808 800 2244 (între 9:00 și 17:00 în zilele săptămânii) sau puteți trimite un e-mail pe helpline@headway.org.uk .