Ataxia – tratament

Tratamentul pentru ataxie poate varia în funcție de exact ce tip de ataxie aveți.

Uneori este posibil să tratați cauza care stă la baza afecțiunii, astfel încât aceasta să se amelioreze sau să înceteze să se agraveze, dar în cele mai multe cazuri, acest lucru nu este posibil și veți avea tratament pentru a vă ameliora simptomele.

Planul dvs. de tratament

De obicei, veți fi îngrijit de un grup de profesioniști din domeniul sănătății, numit o echipă multidisciplinară (MDT), care va colabora cu dvs. pentru a vă pregăti un plan de îngrijire. MDT-ul dvs. va include probabil un neurolog, fizioterapeut și asistent de specialitate, printre altele.

Planul dvs. de îngrijire va juca un rol important în gestionarea stării dumneavoastră. Nevoile dvs. fizice, sociale și psihologice vor fi evaluate, iar planul va prezenta modul în care aceste nevoi pot fi satisfăcute cel mai bine. Planul va aborda, de asemenea, orice nevoi viitoare pe care le-ar putea avea.

În mod normal, veți avea întâlniri regulate cu MDT sau Medic de familie pentru a vă examina progresul. În unele cazuri, este posibil să fiți observat într-un centru de ataxie de specialitate.

Tratarea simptomelor

Tratamentele pentru diferitele simptome ale ataxiei sunt discutate în secțiunile următoare, deși este posibil să nu prezentați toate problemele descrise.

Logopedie și terapie lingvistică

Un logoped și limbajul va putea ajuta cu două dintre cele mai frecvente simptome ale ataxiei – vorbirea slăbită (disartria) și probleme de înghițire (disfagie) .

Terapeutul va putea să vă sfătuiască despre cum să vă faceți sunetul mai clar. De exemplu, ei pot sugera:

  • schimbarea posturii pentru a îmbunătăți calitatea vocii
  • efectuarea de exerciții pentru întărirea mușchilor folosiți la vorbire
  • vorbind mai încet pentru a sublinia fiecare cuvânt
  • folosind tehnici de respirație pentru a vă îmbunătăți vorbirea

Dacă vorbirea dvs. se înrăutățește, poate doriți să luați în considerare utilizarea dispozitivelor de vorbire, cum ar fi un computer laptop conectat la un sintetizator vocal. Terapeutul dvs. vă va putea oferi sfaturi despre echipamentul disponibil.

Pentru a trata disfagia, terapeutul vă va putea învăța exerciții pentru a stimula nervii folosiți pentru a-ți declanșa reflexul de înghițire și pentru a consolida mușchii folosiți la înghițire.

De asemenea, puteți fi trimis la un dietetician pentru sfaturi dietetice. De exemplu, dieta dvs. ar trebui să includă alimente care sunt mai ușor de înghițit. Citiți mai multe despre tratarea disfagiei .

Ergoterapie

Scopul terapiei ocupaționale este să vă învețe cum să vă adaptați la pierderea dvs. graduală de mobilitate și să dezvoltați noi abilități pe care le puteți utiliza pentru a desfășura activități zilnice.

Un terapeut profesionist poate să vă învețe cum să folosiți un scaun cu rotile și alte dispozitive de mobilitate. De asemenea, vă pot sfătui în legătură cu modificările pe care le puteți face în casa dvs., cum ar fi instalarea șinelor de ghidare sau a unui lift pentru scări, pentru a vă ajuta viața mai ușoară.

Fizioterapie

Dacă aveți ataxie, fizioterapia vă poate ajuta să mențineți utilizarea brațelor și picioarelor și să împiedicați slăbirea mușchilor sau blocarea într-o singură poziție (contracturi).

Fizioterapeutul va putea să vă învețe o serie de exerciții fizice pe care le puteți face în fiecare zi pentru a vă ajuta să vă întăriți și să vă întindeți mușchii. De asemenea, este posibil să vă recomande ajutoare pentru mers pentru a vă ajuta să vă deplasați.

Probleme musculare

Dacă vă confruntați cu spasme musculare, crampe și rigiditate, medicamente relaxante musculare, cum ar fi baclofen sau tizanidină, pot fi utilizate pentru a controla aceste simptome.

Dacă acestea nu sunt eficiente, se poate administra o injecție de toxină botulinică (Botox). Acest lucru funcționează prin blocarea semnalelor din creierul dvs. către mușchii afectați. Efectele injecției vor dura de obicei până la 3 luni.

Probleme ale vezicii urinare

Problemele vezicii urinare, cum ar fi urgența urinară sau, mai rar, incontinența urinară , afectează uneori persoanele cu ataxie.

În unele cazuri, problemele vezicii urinare pot fi controlate folosind o serie de tehnici de îngrijire auto, cum ar fi limitarea aportului de lichide în timpul zilei, planificarea călătoriilor regulate la toaletă și evitarea băuturilor cunoscute pentru a stimula producția de urină, cum ar fi cofeina și alcoolul.

Unele persoane pot necesita, de asemenea, un tip de medicamente cunoscut sub numele de antimuscarinice. Acest lucru va ajuta la relaxarea vezicii urinare, reducând nevoia frecventă de a urina. Pot ajuta, de asemenea, injecțiile ocazionale de toxină botulinică în vezică.

Alții le este dificil să-și golească vezica complet atunci când merg la toaletă. Aceasta poate duce la scurgerea unor cantități mici de urină mai târziu. În astfel de cazuri, poate fi necesară introducerea unui tub mic cunoscut sub numele de cateter urinar în vezică, pentru a ajuta la scurgerea urinei.

Probleme cu ochii

Problemele oculare sunt frecvente în unele cazuri de ataxie. Oscilopsia este o problemă a ochilor cauzată de mișcarea involuntară a ochilor dintr-o parte în alta sau în sus și în jos. Poate provoca perturbări vizuale, îngreunând sarcini precum citirea. Acest lucru poate fi tratat uneori folosind medicamente precum gabapentina pentru a controla mușchii care mișcă ochii.

Unele persoane cu ataxie au o viziune dublă , în care vezi 2 imagini ale unui singur obiect. Poate fi posibil să tratați acest lucru prin atașarea unei bucăți de sticlă sau plastic în formă de pană numită prismă la ochelarii dvs.

Disfuncție erectilă

Ca urmare a afectării nervilor subiacente, unii bărbați cu ataxie vor întâmpina dificultăți de a obține sau de a menține o erecție (disfuncție erectilă) .

Acest lucru poate fi tratat adesea folosind un grup de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori de fosfodiesterază-5 (PDE-5), cum ar fi sildenafil (vândut sub numele de Viagra). Acestea ajută la creșterea fluxului de sânge către penis.

Citiți mai multe despre tratarea disfuncției erectile .

Oboseală

Multe persoane cu afecțiuni neurologice, cum ar fi ataxia, se simt extrem de obosite și letargice (lipsite de energie). Se crede că acest lucru este parțial cauzat de somnul perturbat și de eforturile fizice de a trebui să facă față pierderii coordonării.

Un fizioterapeut poate să vă ajute să vă crește nivelul de rezistență, iar un terapeut ocupațional vă poate sfătui despre cum să vă adaptați activitățile zilnice pentru a vă ajuta să faceți mai bine oboseala.

Citiți mai multe despre confruntarea cu oboseala .

Dureri nervoase

Deteriorarea terminațiilor nervoase poate duce la dureri nervoase. Termenul medical pentru durerile nervoase este durerea neuropatică, care este adesea experimentată ca o durere arzătoare, dureroasă sau care trage, sau uneori furnicături, în anumite părți ale corpului.

Analgezice tradiționale, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul nu sunt de obicei eficiente în tratarea durerilor neuropatice, astfel încât este posibil să vi se prescrie o serie de medicamente, cum ar fi amitriptilina, gabapentina sau pregabalina.

Citiți mai multe despre tratarea durerilor neuropatice .

cardiomiopatia

Cardiomiopatia (afectarea mușchiului cardiac) este o problemă comună în unele tipuri de ataxie. Acest lucru poate fi grav, deoarece poate plasa tensiune asupra inimii, poate afecta fluxul normal de sânge prin inimă și poate provoca nereguli ale bătăilor inimii (aritmii).

Dacă dezvoltați cardiomiopatie, veți primi controale periodice de la un cardiolog (un specialist cardiac). Este posibil să fie nevoie să luați medicamente pentru a trata orice probleme pe măsură ce apar.

depresiune

Trăirea cu o afecțiune pe termen lung, cum ar fi ataxia, poate fi stresantă și poate provoca adesea sentimente intense de anxietate. În unele cazuri, acest lucru poate declanșa debutul depresiei .

Semnele că sunteți deprimat includ să vă simțiți jos sau fără speranță în ultima lună și să nu vă mai bucurați de lucrurile de care vă bucurați.

Trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră de familie sau MDT pentru sfaturi dacă credeți că puteți fi deprimat. Există mai multe tratamente pentru depresie, cum ar fi antidepresive și terapii vorbitoare, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală (CBT) .

De asemenea, vă poate fi util să contactați Ataxia UK , o organizație de caritate de frunte pentru persoanele afectate de ataxia. Numărul lor de asistență este 0845 644 0606, deschis de luni până joi, între 10.30 și 14.30.

Tratarea cauzei de bază

În câteva cazuri de ataxie, poate fi posibilă îmbunătățirea stării sau oprirea agravării acestuia prin tratarea cauzei de bază.

De exemplu:

Dacă ataxia dobândită este cauzată de leziuni cerebrale subiacente grave, cum ar fi leziunile provocate de un accident vascular cerebral sau o vătămare severă a capului , este posibil să nu fie posibilă îmbunătățirea stării. Dacă acesta este cazul, tratamentele menționate mai sus pot fi folosite pentru a vă controla simptomele.

Ataxia Marea Britanie

Ataxia Marea Britanie este o caritate pentru persoanele care trăiesc cu ataxie.

Oferă informații despre o serie de servicii de ataxie care sunt disponibile și este o resursă utilă pentru cei care au fost diagnosticați recent cu afecțiunea.

Numărul de asistență al carității este 0845 644 0606 (de luni până joi, de la 10.30 la 14.30). Le puteți contacta și prin e-mail: helpline@ataxia.org.uk