Ataxia – Tipuri

Unele tipuri de ataxie afectează copiii de la o vârstă fragedă, în timp ce alte tipuri pot să nu se dezvolte până mult mai târziu la vârsta adultă.

În funcție de tipul de ataxie, simptomele pot rămâne aceleași, se pot agrava progresiv sau se pot ameliora lent.

Unele dintre principalele tipuri de ataxie sunt descrise mai jos. Citiți despre cauzele ataxiei pentru informații despre motivul pentru care se dezvoltă aceste tipuri diferite de ataxie.

Ataxia lui Friedreich

Ataxia lui Friedreich este cel mai frecvent tip de ataxie ereditară (cauzată de gene pe care le-ai moștenit). Se crede că ar afecta cel puțin 1 din 50.000 de oameni.

De obicei, simptomele se dezvoltă mai întâi înainte de vârsta de 25 de ani, deși se pot dezvolta la persoane mult mai în vârstă decât aceasta.

Semnele și simptomele ataxiei lui Friedreich pot include:

Simptomele ataxiei lui Friedreich se agravează treptat de-a lungul mai multor ani. Persoanele cu afecțiune tind să aibă o speranță de viață mai scurtă decât cea normală. Mulți oameni trăiesc până la cel puțin 30 de ani, iar unii pot trăi în 60 de ani sau mai departe.

Ataxie-telangiectazie

Ataxia-telangiectasia (AT) este un tip mai rar de ataxie ereditară. Simptomele încep de obicei în copilăria timpurie, deși uneori se pot dezvolta mai târziu.

Semnele și simptomele AT pot include:

Simptomele de AT tind să se agraveze destul de repede. Persoanele cu afecțiunea trăiesc, de obicei, până la vârsta de 19 până la 25 de ani, deși unii pot trăi în 50 de ani.

Ataxii spinocerebelare

Ataxiile spinocerebelare (SCAs) sunt un grup de ataxii ereditare care de multe ori nu încep până la vârsta adultă, afectând persoanele de la vârsta de 25 până la 80 de ani, în funcție de tipul de SCA. Ocazional, unele tipuri de SCA încep în copilărie.

Simptomele variază în funcție de tipul de SCA. Acestea pot include:

Ataxia episodică

Ataxia episodică este un tip rar și neobișnuit de ataxie ereditară în care cineva experimentează episoade de ataxie, dar în restul timpului nu au nici un simptom ușor.

În timpul unui episod, cineva cu ataxie episodică poate avea:

Ataxia episodică apare de obicei mai întâi în perioada adolescenței. Episoadele pot dura de la câteva minute până la ore și sunt, de obicei, rezultatul anumitor declanșatori, cum ar fi mișcarea bruscă, stresul, exercițiile fizice, cofeina sau alcoolul.

Simptomele ataxiei episodice pot dispărea pe măsură ce o persoană îmbătrânește, deși uneori starea se înrăutățește treptat în timp. Medicamentele pot ajuta adesea la controlul atacurilor, iar speranța de viață este de obicei normală.

Alte tipuri de ataxie

Există, de asemenea, o serie de alte tipuri de ataxie care tind să aibă simptome similare celor menționate mai sus. Acestea includ:

  • ataxia dobândită – aceasta poate afecta persoanele de orice vârstă și se dezvoltă de obicei foarte repede pe parcursul a câteva zile sau uneori ore; s-ar putea îmbunătăți în timp, să rămână la fel sau să se agraveze încet
  • ataxia cerebeloasă cu debut tardiv idiopatic (ILOCA) – aceasta începe de obicei la vârsta de aproximativ 50 de ani și se agravează lent în timp
  • ataxia cu deficit de vitamina E – o afecțiune similară cu ataxia lui Friedreich cauzată de probleme cu capacitatea organismului de a utiliza vitamina E în dietă; este adesea posibil să controlați simptomele cu suplimente de vitamina E