Cardiomiopatie

Cardiomiopatia este un termen general pentru bolile mușchiului cardiac, în care pereții camerelor inimii au devenit întinși, îngroșați sau rigidizați. Acest lucru afectează capacitatea inimii de a pompa sânge în jurul corpului.

Mușchiul cardiac anormal observat în cardiomiopatie nu este cauzat de artere blocate în inimă (boala coronariană), hipertensiune arterială (hipertensiune arterială) , boala valvelor cardiace (boala valvulară) sau boli cardiace congenitale .

Majoritatea tipurilor de cardiomiopatie sunt moștenite și se văd la copii și la tineri.

Cardiomiopatie dilatativă

În cardiomiopatia dilatată, pereții musculari ai inimii devin întinși și subțiri, astfel încât nu se pot stoarce (contracta) corespunzător pentru a pompa sângele în jurul corpului.

Cât de grav este?

Dacă aveți cardiomiopatie dilată, aveți un risc mai mare de insuficiență cardiacă , în cazul în care inima nu reușește să pompeze suficient sânge în jurul corpului la presiunea corectă.

Insuficiența cardiacă determină de obicei scurtarea respirației, oboseală extremă și umflarea gleznei. Aflați mai multe despre simptomele insuficienței cardiace .

Există, de asemenea, un risc de probleme ale valvei cardiace, o bătăi neregulate ale inimii și cheaguri de sânge. Va trebui să aveți întâlniri regulate cu un medic de familie, astfel încât starea să poată fi monitorizată.

Cine este afectat?

cardiomiopatie dilatativă poate afecta atât copii cât și adulți.

Următoarele pot juca un rol în condiția:

 • mostenirea unei gene schimbate (mutate) care te face mai vulnerabil la afectiune
 • o afecțiune medicală de bază
 • hipertensiune arterială necontrolată
 • un stil de viață nesănătos, cum ar fi lipsa de vitamine și minerale din dieta dvs., bea prea mult alcool și consumă droguri de agrement
 • o infecție virală care provoacă inflamația mușchiului cardiac
 • o problemă a valvei cardiace
 • o boală a țesuturilor sau vaselor de sânge – cum ar fi granulomatoza cu poliangiită (Medic de familieA) , sarcoidoză , amiloidoză , lupus , poliarterită nodoasă, vasculită sau distrofie musculară
  • sarcina – cardiomiopatia se poate dezvolta uneori ca o complicație a sarcinii

Dar pentru multe persoane, cauza nu este cunoscută.

Mai multe informatii

Citiți broșura British Heart Foundation și Cardiomiopatia din Regatul Unit despre viața cu cardiomiopatie dilatată .

Cardiomiopatie hipertropica

În cardiomiopatia hipertrofică, celulele musculare cardiace se măresc și pereții camerelor inimii se îngroașă.

Camerele inimii au dimensiuni reduse, astfel încât nu pot ține mult sânge, iar pereții nu se pot relaxa corect și se pot înăbuși. De asemenea, fluxul de sânge prin inimă poate fi obstruat.

Cât de grav este?

În cele mai multe cazuri, cardiomiopatia hipertrofică nu va avea un impact asupra vieții de zi cu zi. Unele persoane nu au simptome și nu au nevoie de tratament.

Dar asta nu înseamnă că starea nu poate fi gravă. Cardiomiopatia hipertrofică este cea mai frecventă cauză de moarte sub formă neașteptată în copilărie și la sportivi tineri.

Camerele principale ale inimii pot deveni rigide, ceea ce duce la presiune asupra camerelor colectoare mai mici. Acest lucru poate agrava uneori simptomele insuficienței cardiace și duce la ritmuri cardiace anormale (fibrilație atrială) .

Fluxul de sânge din inimă poate fi redus sau restricționat (numit cardiomiopatie hipertrofică obstructivă).

De asemenea, valva inimii mitrale poate deveni scurgeră, determinând scurgerea sângelui înapoi. Aflați mai multe despre regurgitarea mitrală .

De asemenea, veți avea un risc mai mare de a dezvolta o infecție cardiacă (endocardită) .

Aceste modificări ale inimii pot provoca amețeli, dureri în piept, scurtarea respirației și pierderea temporară a cunoștinței.

Dacă aveți cardiomiopatie hipertrofică severă, va trebui să vă consultați medicul în mod regulat, astfel încât starea dumneavoastră să poată fi monitorizată.

Medicul dumneavoastră vă va sfătui despre nivelul și cantitatea de exerciții pe care le puteți face și vă va recomanda modificările de stil pe care le puteți face.

Cine este afectat?

Se consideră că cardiomiopatia hipertrofică afectează 1 din 500 de persoane din Marea Britanie. Majoritatea oamenilor moștenesc boala de la părinții lor.

Mai multe informatii

Citiți British Heart Foundation și Cardiomiopatia broșura Regatului Unit despre viața cu cardiomiopatie hipertrofică .

Cardiomiopatie restrictivă

Cardiomiopatia restrictivă este rară. Este cel mai frecvent diagnosticate la copii, deși se poate dezvolta la orice varsta. Pereții camerelor inimii principale devin rigizi și rigizi și nu se pot relaxa corect după contractare. Aceasta înseamnă că inima nu se poate umple corect cu sânge.

Are ca rezultat scăderea fluxului de sânge din inimă și poate duce la simptome de insuficiență cardiacă , cum ar fi respirația, oboseala și umflarea gleznei, precum și probleme de ritm cardiac.

În multe cazuri nu se cunoaște cauza, deși uneori starea poate fi moștenită.

Mai multe informatii

Aflați mai multe despre cardiomiopatie restrictivă de la Cardiomiopatia Marea Britanie.

Cardiomiopatia ventriculară dreaptă aritmogena

În cardiomiopatia aritmogenă a ventriculului drept (ARVC), proteinele care de obicei dețin celulele mușchiului cardiac sunt anormale. Celulele musculare pot muri, iar țesutul muscular mort este înlocuit cu țesutul cicatricel gras și fibros.

Pereții camerelor inimii principale devin subțiri și întinși și nu pot pompa sânge în jurul corpului în mod corespunzător.

Persoanele cu ARVC au de obicei probleme de ritm cardiac. Reducerea fluxului sanguin din inima poate duce , de asemenea , la simptome de insuficienta cardiaca .

ARVC este o afecțiune moștenită cauzată de o modificare (mutație) la una sau mai multe gene. Poate afecta adolescenții sau adulții tineri și a fost motivul unor decese brute inexplicabile la sportivi tineri.

Există dovezi din ce în ce mai mari că exercițiile fizice prelungite și stricte înrăutățesc simptomele ARVC. Este important ca oamenii cu sau cu risc de ARVC să discute acest lucru în detaliu cu specialistul cardiac (cardiolog).

Mai multe informatii

Lucruri interesante despre ARVC din Cardiomiopatie Marea Britanie.

Diagnosticarea cardiomiopatiei

Unele cazuri de cardiomiopatie pot fi diagnosticate după diferite scanări cardiace și teste, cum ar fi:

Dacă ați fost diagnosticat cu un tip de cardiomiopatie moștenită, vi se poate recomanda să faceți un test genetic pentru a identifica gena (mutația) defectă care a cauzat acest lucru.

Rudele dvs. pot fi apoi testate pentru aceeași mutație și, dacă o au, starea lor poate fi monitorizată și gestionată din timp.

Tratarea cardiomiopatiei

De obicei nu există leac pentru cardiomiopatie, dar tratamentele pot fi eficiente pentru controlul simptomelor și prevenirea complicațiilor. Unele tipuri de cardiomiopatie au tratamente specifice, iar diagnosticul precoce este foarte important.

Nu toată lumea cu cardiomiopatie va avea nevoie de tratament. Unii oameni au o formă ușoară a stării pe care o pot controla după ce au făcut câteva modificări ale stilului de viață.

Modificarea stilului de viață

Indiferent dacă cauza cardiomiopatiei este genetică sau nu, aceasta ar trebui să ajute în general la:

medicamente

Este posibil să fie necesare medicamente pentru controlul tensiunii arteriale, corectarea ritmului cardiac anormal, eliminarea excesului de lichid sau prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Aflați mai multe despre:

Proceduri spitalicești

La unii oameni cu cardiomiopatie hipertrofică obstructivă, peretele care împarte partea stângă și dreapta a inimii (sept) este îngroșat și se încolăcește în camera principală a inimii. Este posibil să fie nevoie să aibă:

 • o injecție de alcool în inima lor – aceasta înseamnă să reducă o parte din mușchiul din sept
 • o miectomie septală – chirurgie cardiacă pentru a îndepărta o parte a septului îngroșat (valva mitrală poate fi reparată în același timp, dacă este necesar)

Cei cu probleme de ritm cardiac ar putea avea nevoie de ablație de aritmie. Acest tratament modifică cu atenție țesutul cardiac bolnav care cauzează probleme de ritm cardiac.

Sau pot avea implantat un dispozitiv, cum ar fi:

 • un stimulator cardiac pentru reglarea ritmului cardiac
 • un defibrilator cardioverter implantabil (ICD) pentru a preveni un ritm cardiac anormal care să pună în pericol viața

Aflați mai multe despre implantarea unui stimulator cardiac .

Aflați mai multe despre defibrilatoarele cardioverter implantabile de la British Heart Foundation.

Ca ultimă soluție, poate fi necesar un transplant de inimă .

Sindromul cordului rupt

Unele persoane care se confruntă cu stres emoțional sau fizic semnificativ, cum ar fi durerea sau chirurgia majoră, continuă să aibă o problemă cardiacă temporară.

Mușchiul cardiac devine brusc slăbit sau „uimit”, determinând ventriculul stâng (una dintre camerele principale ale inimii) să își schimbe forma. Poate fi cauzată de o creștere a hormonilor, în special a adrenalinei, în timpul unei perioade de stres.

Principalele simptome sunt dureri în piept și respirație, similare cu cele ale unui atac de cord. Sunați întotdeauna la 112 dacă aveți sau altcineva experiență.

Afecțiunea – cunoscută medical ca cardiomiopatie Takotsubo sau cardiomiopatie acută la stres – este mai frecventă la femei. Este temporar și reversibil. Este neobișnuit să se întâmple din nou.

Aflați mai multe despre cardiomiopatia Takotsubo din Cardiomyopathy UK.