Cateter urinar

Un cateter urinar este un tub flexibil folosit pentru a goli vezica urinară și a colecta urina într-o pungă de drenaj.

Cateterele urinare sunt de obicei introduse de către un medic sau o asistentă medicală.

Acestea pot fi introduse fie prin tubul care transportă urina din vezică (cateter uretral), fie printr-o mică deschidere făcută în burtica inferioară (cateter suprapubic).

Cateterul rămâne, de obicei, în vezică, permițând circulația urinei prin el și într-o pungă de drenaj.

Când se folosesc catetere urinare

Un cateter urinar este de obicei utilizat atunci când oamenii au dificultăți în a urina natural. Poate fi folosit și pentru golirea vezicii urinare înainte sau după operație și pentru a ajuta la efectuarea anumitor teste.

Motivele specifice pentru care poate fi folosit un cateter urinar includ:

În funcție de tipul de cateter pe care îl aveți și de ce este folosit, cateterul poate fi îndepărtat după câteva minute, ore sau zile, sau poate fi necesar pe termen lung.

Tipuri de cateter urinar

Există 2 tipuri principale de cateter urinar:

  • catetere intermitente – acestea sunt introduse temporar în vezică și scoase o dată vezica este gol
  • catetere care locuiesc – acestea rămân pe loc mai multe zile sau săptămâni și sunt ținute în poziție de un balon umflat în vezică

Mulți oameni preferă să folosească un cateter intern, deoarece este mai convenabil și evită inserțiile repetate necesare cu cateterele intermitente. Cu toate acestea, cateterele care locuiesc sunt mai susceptibile de a cauza probleme precum infecțiile.

Introducerea oricărui tip de cateter poate fi incomodă, astfel încât gelul anestezic este utilizat pentru a reduce orice durere. De asemenea, este posibil să întâmpinați un anumit disconfort în timp ce cateterul este în loc, dar majoritatea persoanelor cu cateter pe termen lung se obișnuiesc cu acest lucru în timp.

Citiți mai multe despre tipurile de cateter urinar .

Ai grijă de cateterul tău

Dacă aveți nevoie de un cateter urinar pe termen lung, veți primi sfaturi detaliate despre îngrijirea acestuia înainte de a ieși din spital.

Acest lucru va include sfaturi despre obținerea de noi provizii pentru cateter, reducerea riscului de complicații, cum ar fi infecții, depistarea semnelor de posibile probleme și când ar trebui să solicitați sfaturi medicale suplimentare.

Ar trebui să poți trăi o viață relativ normală cu un cateter urinar. Cateterul și geanta pot fi ascunse sub haine și ar trebui să poți desfășura majoritatea activităților cotidiene, inclusiv să lucrezi, să faci exerciții fizice, să înoți și să faci sex.

Citiți mai multe despre viața cu un cateter urinar .

Riscuri și probleme potențiale

Principalele probleme cauzate de cateterele urinare sunt infecțiile în uretră, vezică sau, mai puțin frecvent, rinichii. Aceste tipuri de infecții sunt cunoscute sub numele de infecții ale tractului urinar (UTI) și, de obicei, trebuie tratate cu antibiotice .

Puteți obține un UTI fie din utilizarea cateterului pe termen scurt sau lung. Cu toate acestea, cu cât este folosit mai mult un cateter, cu atât este mai mare riscul de infecție. Acesta este motivul pentru care este important ca catetere sunt introduse corect, întreținute în mod corespunzător, și utilizate numai atâta timp cât este necesar.

Cateterele pot duce uneori și la alte probleme, cum ar fi spasme ale vezicii urinare (similare crampelor stomacale), scurgeri, blocaje și deteriorarea uretrei.

Citiți mai multe despre riscurile de cateterizare urinară .