Antidepresive – Efecte secundare

Efectele secundare ale antidepresivelor pot provoca probleme la început, dar în general se îmbunătățesc în timp.

Este important să continuați tratamentul, chiar dacă sunteți afectat de reacții adverse, deoarece vor dura câteva săptămâni înainte de a începe să beneficiați de tratament. Cu timpul, ar trebui să descoperiți că beneficiile tratamentului depășesc orice probleme din cauza efectelor secundare.

Pe parcursul primelor câteva luni de tratament, veți vedea de obicei medicul dumneavoastră sau o asistentă de specialitate cel puțin o dată la 2 până la 4 săptămâni pentru a vedea cât de bine funcționează medicamentul.

Pentru mai multe informații despre medicamentul dvs. specific, consultați prospectul cu informații despre pacient.

SSRI și SNRI

Reacțiile adverse frecvente ale inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) și inhibitorilor recaptării serotoninei-noradrenalinei (SNRI) pot include:

Aceste reacții adverse ar trebui să se îmbunătățească în câteva săptămâni, deși unele pot persista ocazional.

Antidepresive triciclice (TCA)

Reacțiile adverse frecvente ale TCA pot include:

Efectele secundare ar trebui să ușureze după câteva săptămâni, deoarece corpul începe să se obișnuiască cu medicamentul.

Riscuri potențiale pentru sănătate

Sindromul serotoninei

Sindromul de serotonină este un ansamblu de efecte secundare neobișnuite, dar potențial grave, asociate cu ISRS și SNRI.

Sindromul serotoninei apare atunci când nivelurile unei substanțe chimice numite serotonină în creierul tău devin prea mari. De obicei, se declanșează atunci când luați un SSRI sau SNRI în combinație cu un alt medicament (sau substanță) care crește, de asemenea, nivelurile de serotonină, cum ar fi un alt antidepresiv sau sunătoare.

Simptomele sindromului serotoninei pot include:

 • confuzie
 • agitaţie
 • răsucire musculară
 • transpiraţie
 • tremurături
 • diaree

Dacă prezentați aceste simptome, ar trebui să încetați să luați medicamentul și să solicitați imediat sfatul medicului dumneavoastră de familie sau specialistului. Dacă acest lucru nu este posibil, sunați la 111.

Printre simptomele sindromului serotonin sever se numără:

 • convulsii (potriviri)
 • bătăi neregulate ale inimii (aritmie)
 • inconştienţă

Dacă aveți simptome ale sindromului serotoninei severe, solicitați imediat asistență medicală de urgență apelând la 112 pentru a solicita o ambulanță.

Hiponatremia

Persoanele în vârstă care iau antidepresive, în special cele care iau ISRS, pot suferi o scădere severă a nivelului de sodiu (sare), cunoscută sub denumirea de hiponatremie. Aceasta poate duce la acumularea de lichid în interiorul celulelor corpului, care poate fi periculos.

Acest lucru se poate întâmpla deoarece SSRI-urile pot bloca efectele unui hormon care reglează nivelul de sodiu și lichid din organism. Persoanele în vârstă sunt vulnerabile, deoarece nivelul lichidelor devine mai dificil pentru reglajul organismului odată cu înaintarea în vârstă.

Hiponatremia ușoară poate provoca simptome similare cu depresia sau cu efectele secundare ale antidepresivelor, cum ar fi:

 • simtindu-se bolnav
 • durere de cap
 • dureri musculare
 • apetit redus
 • confuzie

Hiponatremia mai severă poate provoca:

Cele mai grave cazuri de hiponatremie vă pot determina să opriți respirația sau să intrați în comă .

Dacă suspectați hiponatremie ușoară, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră pentru sfaturi și să nu mai luați ISRS deocamdată.

Dacă bănuiți hiponatremie severă, sună la 112 și solicită o ambulanță.

Hiponatremia poate fi tratată prin alimentarea unei soluții de sodiu în organism printr-un picurare intravenoasă.

Diabet

Utilizarea pe termen lung a ISRS și TCA a fost legată de un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 , deși nu este clar dacă utilizarea acestor antidepresive determină direct apariția diabetului.

Este posibil ca creșterea în greutate a anumitor persoane care utilizează antidepresive crește riscul ca acestea să dezvolte diabet de tip 2.

Pentru mai multe informații, consultați „ Revendicați că antidepresivele provoacă diabetul neprovizat ”.

Gândurile de sinucidere

În cazuri rare, unele persoane experimentează gânduri suicidare și dorința de a se auto-face rău atunci când iau primele antidepresive. Tinerii sub 25 de ani par în special în pericol.

Contactați medicul de familie sau mergeți imediat la spital, dacă aveți gânduri de a vă ucide sau de a vă face rău oricând în timp ce luați antidepresive.

Poate fi util să spuneți unei rude sau unui prieten apropiat dacă ați început să luați antidepresive și să le cereți să citească prospectul care vine cu medicamentele dumneavoastră. Apoi, trebuie să le rugați să vă spună dacă ei cred că simptomele dvs. se agravează sau dacă sunt îngrijorați de modificările comportamentului.