Antidepresive – alternative

Mai multe tratamente pot fi utilizate în loc de antidepresive pentru tratarea depresiei și a altor afecțiuni de sănătate mintală.

Terapii vorbitoare

Terapia cognitivă comportamentală

Terapia cognitivă comportamentală (CBT) este un tip de terapie vorbitoare care este folosită tot mai mult în tratamentul depresiei. Majoritatea experților recomandă ca persoanele cu depresie moderată până la sever să fie tratate cu o combinație de CBT și antidepresive.

Cu toate acestea, dacă nu puteți sau nu doriți să luați antidepresive, aveți opțiunea de a primi CBT pe cont propriu.

CBT vă ajută să înțelegeți gândurile și comportamentul dvs. și modul în care acestea vă afectează. Te ajută să recunoști că evenimentele din trecutul tău te-au format, dar se concentrează mai ales pe modul în care poți schimba modul în care gândești, simți și te comporti în prezent. De asemenea, te învață cum să depășești gândurile negative.

CBT este de obicei disponibil pe , deși listele de așteptare sunt de obicei lungi. În mod normal, aveți un scurt curs de ședințe, de obicei 6 până la 8 ședințe, peste 10 până la 12 săptămâni, de la 1 la 1, cu un terapeut pregătit în CBT. În unele cazuri, vi se poate oferi CBT de grup.

CBT online

CBT computerizat este o formă de CBT care funcționează printr-un ecran de computer, mai degrabă decât față în față cu un terapeut.

Aceste terapii pot fi prescrise de medicul de familie sau de un specialist în sănătate mintală și sunt realizate cu sfatul și sprijinul lor.

Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru mai multe informații sau citiți mai multe despre terapiile de auto-ajutor .

Terapie interpersonală (IPT)

Terapia interpersonală (IPT) se concentrează pe relațiile tale cu alte persoane și pe problemele pe care le poți avea în relațiile tale, cum ar fi dificultățile de comunicare sau de a face față cu deșeul.

Un curs de IPT este de obicei structurat în același mod ca un curs de CBT.

Există unele dovezi că IPT poate fi la fel de eficient ca antidepresivele sau CBT, dar este nevoie de mai multe cercetări.

Consiliere

Consilierea este o formă de terapie care vă ajută să vă gândiți la problemele pe care le întâmpinați în viața dvs. pentru a găsi noi modalități de a face cu ele. Consilierii vă sprijină în găsirea de soluții la probleme, dar nu vă spun ce să faceți.

Consilierea pe constă, de obicei, din 6 până la 12 sesiuni care durează o oră fiecare. Vorbiți cu încredere cu un consilier, care vă sprijină și vă oferă sfaturi practice.

Consilierea este ideală pentru persoanele care sunt sănătoase, dar au nevoie de ajutor pentru a face față crizei actuale, cum ar fi furia, problemele legate de relații, deprimarea, concedierea, infertilitatea sau apariția unei boli grave.

Exercițiu

Cercetările sugerează că exercițiile fizice regulate pot fi un tratament mai eficient pentru depresia ușoară decât antidepresivele.

Exercițiile fizice ajută la creșterea nivelului de substanțe chimice numite serotonină și dopamină în creier, care vă pot ridica starea de spirit.

Exercitarea în mod regulat poate stimula stima de sine și încrederea, ceea ce poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.

Medic de familie-ul dvs. vă poate referi la un antrenor de fitness calificat pentru o schemă de exerciții sau puteți citi despre începerea exercițiului .

Citiți mai multe despre exerciții fizice pentru depresie .

Grupuri de ajutor

Vorbind prin sentimentele tale poate fi de ajutor. Puteți vorbi fie cu un prieten, fie cu o rudă sau puteți cere medicului dumneavoastră să vă sugereze un grup local de auto-ajutor. Există, de asemenea, camere de chat pe internet care oferă suport.

Citiți mai multe despre grupurile de suport pentru depresie .

litiu

Dacă ați încercat mai multe antidepresive diferite și nu ați observat nicio îmbunătățire, medicul dumneavoastră vă poate oferi un medicament numit litiu, pe lângă tratamentul dumneavoastră actual.

Dacă nivelul de litiu din sângele tău devine prea mare, poate deveni toxic. Deci, veți avea nevoie de analize de sânge la fiecare câteva luni pentru a vă verifica nivelul de litiu în timp ce îl luați.

De asemenea, va trebui să evitați să mâncați o dietă săracă cu sare, deoarece acest lucru poate provoca, de asemenea, litiu să devină toxic. Cereți sfatul medicului dumneavoastră despre alimentație.

Efectele secundare ale litiului includ:

  • gură uscată
  • un gust metalic în gură
  • niște tremurături ușoare ale mâinilor tale
  • diaree

Aceste reacții adverse, de obicei, trec cu timpul odată ce corpul se obișnuiește cu medicamentul.

Tratament de șoc electric

Uneori poate fi recomandat un tratament numit terapie electroconvulsivă (ECT) dacă aveți depresie severă și alte tratamente nu au funcționat, deoarece poate fi extrem de eficient.

În timpul ECT, mai întâi vi se va administra un anestezic și un medicament pentru a vă relaxa mușchii. Apoi veți primi un curent electric la creierul dvs. prin electrozi așezați pe cap.

Vi se poate oferi o serie de sesiuni ECT. De obicei se administrează de două ori pe săptămână timp de 3 până la 6 săptămâni.

Nu este clar clar cum funcționează ECT, dar studiile recente sugerează că poate ajuta la reducerea conexiunilor într-o zonă a creierului legată de depresie.

Pentru majoritatea oamenilor, ECT este bun pentru ameliorarea depresiei severe, dar efectul benefic tinde să se uzureze după câteva luni.

Unele persoane au reacții adverse neplăcute, inclusiv dureri de cap pe termen scurt, probleme de memorie, greață și dureri musculare.

Însă aceste riscuri trebuie să fie echilibrate cu riscurile altor tratamente și efectele netratării depresiei.