Halucinații și voci auditive

Halucinațiile sunt acolo unde cineva vede, aude, miroase, gustă sau simte lucruri care nu există în afara minții lor.

Sunt frecvente la persoanele cu schizofrenie și sunt de obicei experimentate ca voci auditive.

Halucinațiile pot fi înspăimântătoare, dar de obicei există o cauză identificabilă. De exemplu, acestea pot apărea ca urmare a:

Consultați imediat medicul dumneavoastră de familie dacă întâmpinați halucinații. Opțiunile de tratament recomandate pentru halucinații vor depinde de cauza de bază. De exemplu, medicația antipsihotică poate ajuta la halucinații pentru persoanele care trăiesc cu schizofrenie.

Halucinațiile te pot face să te simți nervos, paranoic și înspăimântat, de aceea este important să fii cu cineva în care poți avea încredere.

Următoarele informații explică tipurile tipice de halucinații, inclusiv de ce apar și ce poți face.

Acoperă:

 • auzind voci
 • halucinații induse de droguri
 • halucinații și somn
 • halucinații la copii cu febră
 • Sindromul Charles Bonnet
 • halucinații la persoanele în vârstă cu delir

Halucinațiile pot apărea, de asemenea, ca urmare a oboselii extreme sau a deșeurilor recente. Cu toate acestea, acestea și alte cauze mai rare nu sunt abordate aici.

Vocile auzite

Auzirea vocilor în minte este cel mai frecvent tip de halucinație la persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia. Vocile pot fi critice, complimentare sau neutre și pot face comenzi potențial dăunătoare sau pot angaja persoana în conversație. Aceștia pot oferi un comentariu alergând asupra acțiunilor persoanei.

Experiența este de obicei foarte supărătoare, dar nu este întotdeauna negativă. Unii oameni care aud voci sunt capabili să trăiască cu ei și să se obișnuiască cu ei sau îi pot considera o parte a vieții lor.

Nu este neobișnuit ca oamenii îndrăgostiți recent să audă voci, iar aceasta poate fi uneori vocea persoanei iubite.

Sfaturi practice

Dacă auziți voci, discutați cu orice medic preocupări pe care le aveți. Dacă este necesar, te vor trimite la un psihiatru. Acest lucru este important pentru a determina dacă aveți o boală mentală gravă.

Dacă vocile tale se datorează schizofreniei, cu cât tratamentul tău începe mai devreme, cu atât rezultatul este mai bun.

De asemenea, puteți găsi următoarele sfaturi utile:

 • vorbesc cu alte ascultătorii de voce – pentru voci sedintei Rețeaua este o organizație de caritate din Marea Britanie , care vă poate oferi ajutor și sprijin, și pus în contact cu alte persoane într – o situație similară cu tine
 • fii deschis să discute despre vocile tale
 • încercați să înțelegeți de unde vin vocile, de ce și ce le declanșează

Fundația pentru Sănătate Mintală are mai multe informații și sfaturi practice despre cum să abordați vocile auzitoare .

Halucinații induse de droguri

Medicamente ilegale și alcool

Oamenii pot experimenta halucinații atunci când consumă droguri ilegale precum amfetamine, cocaină, LSD sau extaz. De asemenea, pot apărea în timpul retragerii din alcool sau medicamente dacă încetați să le luați brusc.

Halucinațiile induse de droguri sunt de obicei vizuale, dar pot afecta alte simțuri. Acestea pot include sclipiri de forme ușoare sau abstracte sau pot lua forma unui animal sau a unei persoane. Mai des, apar distorsiuni vizuale care modifică percepția persoanei despre lumea din jurul ei.

Halucinațiile pot apărea singure sau ca parte a psihozei induse de droguri. După consumul de droguri pe termen lung, pot provoca schizofrenie.

Unii oameni iau de canabis „se calma“ si ameliorarea simptomelor psihotice lor, fără să realizeze că, pe termen lung, canabisul face ca psihoza mai rău.

Consumul puternic de alcool poate duce, de asemenea, la stări psihotice, halucinații și demență.

Aflați cum puteți obține ajutor pentru o problemă de droguri .

Medicament

Ocazional, diverse medicamente pot provoca halucinații. Persoanele în vârstă pot avea un risc deosebit.

Halucinațiile cauzate de medicamente pot fi legate de doză și, de obicei, se opresc atunci când încetați să luați medicamentul. Cu toate acestea, nu încetați niciodată să luați un medicament fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră și, dacă este necesar, după ce ați fost evaluat de un psihiatru.

Vorbiți medicului dumneavoastră despre modul în care medicația vă afectează, astfel încât să puteți discuta despre posibilitatea de a trece la un alt medicament.

Halucinații și somn

Unii oameni experimentează halucinații la fel cum adorm (hipnagogic) sau când încep să se trezească (hipnopompic).

Halucinația poate lua forma sunetelor sau persoana poate vedea lucruri care nu există, cum ar fi obiecte în mișcare sau o imagine formată, cum ar fi o persoană (persoana poate crede că a văzut o fantomă).

Halucinațiile hipnagogice și hipnopompice sunt deosebit de frecvente la persoanele cu narcolepsie . Cu toate acestea, ele pot apărea și la persoane fără narcolepsie sau vreo tulburare. Sunt în esență ca niște vise și în sine nu sunt nimic de care să vă faceți griji.

Halucinații la copii cu febră

Alucinațiile pot apărea uneori la copiii bolnavi de febră. Apelați-vă medicul de familie dacă copilul dvs. nu este bine cu temperatura corpului de 38C sau mai mare și credeți că sunt halucinante.

Între timp, stai liniștit, păstrează-ți copilul rece și asigură-i. Încurajați-i să bea multe lichide și dați-i paracetamol sau ibuprofen (citiți întotdeauna prospectul cu informații despre pacient pentru a afla doza și frecvența corectă pentru vârsta copilului dvs. și verificați că nu sunt alergice la medicamentele pe care le administrați). Halucinațiile ar trebui să treacă după câteva minute.

Citiți mai multe despre febră la copii .

Sindromul Charles Bonnet

Unele persoane cu deficiențe de vedere pot avea halucinații vizuale temporare.

Acesta este cunoscut sub numele de sindromul Charles Bonnet și tinde să afecteze persoanele în vârstă care au început să-și piardă vederea, deși poate afecta persoane de orice vârstă.

Halucinațiile durează de obicei aproximativ 12-18 luni și pot lua forma unor modele simple, repetate sau imagini complexe ale oamenilor, obiectelor sau peisajelor.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale deficienței de vedere includ:

 • legate de varsta degenerescenta maculara (AMD) – în cazul în care partea centrală a partea din spate a ochiului (macula, care joacă un rol important în vederea centrală) nu mai funcționează corect
 • cataracta – când modificările lentilei ochiului fac ca acesta să devină mai puțin transparent (clar)
 • glaucom – unde lichidul se acumulează în interiorul ochiului, dăunând nervului optic (care transmite informații de la ochi la creier)
 • retinopatie diabetică – în cazul în care vasele de sânge care furnizează ochiul sunt deteriorate în urma acumulării de glucoză

În Marea Britanie, se crede că aproximativ 100.000 de persoane sunt afectate de sindromul Charles Bonnet.

Halucinații la persoanele în vârstă cu delir

Alucinațiile pot apărea uneori la persoanele în vârstă fragile care sunt bolnave. Halucinațiile pot începe înainte de alte semne că persoana nu este rea. Ele pot fi cauzate de o infecție toracică sau de urină , de exemplu.

Apelați medicul de familie sau la 111 dacă ruda dvs. în vârstă se dezvoltă brusc halucinații, în special dacă apar rău în orice alt mod.