Boala inflamatorie a intestinului

Boala inflamatorie a intestinului (IBD) este un termen folosit în principal pentru a descrie două afecțiuni: colita ulceroasă și boala Crohn.

Colita ulcerativa si boala Crohn sunt afectiuni pe termen lung care implica inflamarea intestinului.

Colita ulcerativa afecteaza doar colonul (intestinul gros). Boala Crohn poate afecta orice parte a sistemului digestiv, de la gură până la anus.

Oamenii de orice vârstă pot primi IBD, dar de obicei este diagnosticat între 15 și 40 de ani.

Există, de asemenea, câteva tipuri mai puțin obișnuite de IBD , pe care le puteți afla pe site-ul Crohn’s și Colitis UK.

Simptomele IBD

Printre simptomele IBD se numără:

Nu toată lumea are toate aceste simptome, iar unele persoane pot avea simptome suplimentare, inclusiv febră, vărsături și anemie .

Durerea articulară (artrita) , ochii roșii dureroși (iritis) , nodulii dureroși ai pielii roșii (eritemul nodosum) și icterul (colangita scleroză primară) sunt mai puțin asociați cu IBD.

Simptomele IBD pot veni și pleca. Pot exista momente în care simptomele sunt severe (flare-ups), urmate de perioade lungi în care există puține sau deloc simptome (remisie).

Citiți mai multe despre simptomele colitei ulcerative și simptomele bolii Crohn .

Tratarea IBD

În prezent nu există leac pentru colita ulceroasă sau boala Crohn.

Dacă aveți colită ulceroasă ușoară, este posibil să aveți nevoie de un tratament minim sau deloc și să rămâneți bine pentru perioade îndelungate de timp.

Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor și prevenirea revenirii acestora și include diete specifice, modificări ale stilului de viață, medicamente și intervenții chirurgicale.

Medicamentele utilizate pentru tratarea colitei ulcerative sau a bolii Crohn includ:

Se estimează că 1 din 5 persoane cu colită ulceroasă au simptome severe care nu se îmbunătățesc odată cu medicația. În aceste cazuri, chirurgia poate fi necesară pentru a îndepărta o secțiune inflamată a intestinului gros (colon).

Aproximativ 60-75% dintre persoanele cu boala Crohn vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara daunele sistemului digestiv și pentru a trata complicațiile bolii Crohn .

Persoanele cu colită ulceroasă și boala Crohn prezintă, de asemenea, un risc crescut de a face cancer intestinal . Medicul dumneavoastră vă va recomanda verificări intestinale regulate (colonoscopii) pentru a reduce riscul de cancer de colon.

Citiți mai multe despre tratarea colitei ulcerative și tratarea bolii Crohn .

Cauzele IBD

Nu este clar ce cauzează IBD, dar se consideră că o combinație de factori joacă un rol.

Acestea includ:

  • genetica – ai mai multe sanse de a dezvolta IBD daca ai o ruda apropiata cu afectiunea
  • o problemă cu sistemul imunitar

Oamenii care fumează au de două ori mai multe șanse să facă boala Crohn decât nefumătorii.

Citiți mai multe despre cauzele colitei ulcerative și cauzele bolii Crohn .

Ajutor si sustinere

Crohn’s and Colitis UK este o organizație de caritate care oferă ajutor și sprijin pentru persoanele cu IBD.

Numărul lor de asistență este 0300 222 5700 (luni, marți, miercuri și vineri, de la 9:00 la 17:00 și joi, de la 9 la 13:00). De asemenea, îi puteți contacta prin e-mail: info@crohnsandcolitis.org.uk .

Core este o altă organizație de caritate britanică care a publicat pliante utile atât despre boala Crohn (PDF, 795kb), cât și despre colita ulcerativă (PDF, 1,25Mb) .

Sindromul de colon iritabil (IBS)

IBD nu este la fel ca sindromul intestinului iritabil (IBS) , care este o afecțiune comună care provoacă simptome precum: