Abuz de steroizi anabolizanți

Steroizii anabolici sunt medicamente destinate prescripției, care sunt uneori luate fără sfaturi medicale pentru a crește masa musculară și pentru a îmbunătăți performanța atletică.

Dacă sunt utilizate în acest fel, ele pot provoca efecte secundare grave și dependență .

Steroizii anabolici sunt medicamente fabricate care imită efectele hormonului masculin testosteron. Au utilizări medicale limitate și nu trebuie confundate cu corticosteroizii , un alt tip de medicament steroidic, care este prescris în mod obișnuit pentru o varietate de afecțiuni.

Această pagină explică pericolele abuzului de steroizi anabolizanți și își propune să consilieze și să sprijine pe cei dependenți de droguri.

Sunt steroizi anabolici ilegali?

Steroizii anabolici sunt medicamente de clasa C, care pot fi vândute doar de către farmaciști cu rețetă.

Este legal să aveți steroizi anabolizanți pentru uz personal. De asemenea, pot fi importate sau exportate, atât timp cât acest lucru este efectuat personal. Aceasta înseamnă că nu pot fi postate sau livrate de un serviciu de curierat sau de marfă.

Cu toate acestea, este ilegal să dețineți, importați sau exportați steroizi anabolizanți dacă se crede că le furnizați sau le vindeți. Aceasta include oferirea de prieteni. Pedeapsa este o amendă nelimitată sau chiar o pedeapsă cu închisoarea de până la 14 ani.

În sportul profesional, majoritatea organizațiilor interzic consumul de steroizi anabolizanți și testează concurenții pentru steroizi interziși.

De ce oamenii folosesc abuziv steroizi anabolizanți

Steroizii anabolici pot fi folosiți ca medicamente care îmbunătățesc performanța, care cresc masa musculară și scad grăsimile, precum și provoacă multe efecte nedorite. Unii sportivi, halterofili și culturisti îi iau în mod regulat pentru a-și îmbunătăți performanțele fizice și pentru a-și construi corpul.

Cu toate acestea, persoanelor de toate vârstele au fost cunoscute că folosesc abuziv aceste medicamente, inclusiv băieții adolescenți care suferă de tulburări dismorfice corporale . Aceasta este o afecțiune de sănătate mintală în care o persoană petrece mult timp îngrijorându-se de defectele apariției sale. Aceste defecte sunt adesea neobservate pentru alții.

Băieții și bărbații care au tulburări dismorfice corporale pot lua steroizi anabolizanți, deoarece ei nu se văd ca fiind suficient de mari sau suficient de puternici din punct de vedere fizic.

Unii oameni cred că administrarea de steroizi anabolizanți îi va ajuta să devină în formă și sănătoși. Acest lucru nu este adevărat: a lua steroizi anabolizanți este un obicei periculos de droguri.

Cum sunt luați steroizi anabolizanți

Steroizii anabolici sunt de obicei injectați în mușchi sau luați pe gură sub formă de tablete, dar vin și sub formă de creme sau geluri care sunt aplicate pe piele.

Multe persoane care utilizează steroizi anabolizanți sunt conștienți de pericolele de a le lua și consideră că prin administrarea medicamentelor în anumite moduri pot evita reacțiile adverse.

Utilizatorii ar putea:

 • Luați medicamentele pentru o perioadă de timp și apoi opriți-vă pentru o perioadă de repaus înainte de a începe din nou. Aceasta este cunoscută sub numele de „ciclism”.
 • Luând mai mult de 1 tip de steroizi anabolici la un moment dat, cunoscut sub numele de „stivuire” – ceea ce cred ei îi face să funcționeze mai bine.
 • Faceți o combinație de ambalare și ciclism cunoscut sub numele de „piramidă” – unde încep să ia o doză mică de 1 sau mai mulți steroizi anabolizanți, apoi creșteți doza în timp până la o doză maximă. Apoi încetează să le ia pentru o perioadă de repaus pentru a da corpului o pauză înainte de a începe din nou ciclul.

Dar nu există dovezi că vreuna dintre aceste metode reduce efectele secundare de la administrarea de steroizi anabolizanți.

Utilizatorii tind să exercite mai mult atunci când iau doze mari pentru a profita la maximum de performanțele lor îmbunătățite în acest timp.

Efectele secundare ale steroizilor anabolizanți

Luarea regulată de steroizi anabolizanți poate duce la schimbări fizice și psihice atât la bărbați, cât și la femei, precum și la condiții medicale potențial periculoase.

Efecte fizice

Efectele steroizilor anabolici la bărbați pot include:

La femei, steroizii anabolici pot provoca:

 • creșterea părului facial și părul corpului
 • pierderea sânilor
 • umflarea clitorisului
 • o voce adâncită
 • un impuls sexual crescut
 • probleme cu perioadele
 • Pierderea parului
 • acnee severă

În plus, atât bărbații, cât și femeile care iau steroizi anabolici pot dezvolta oricare dintre următoarele afecțiuni medicale:

Efecte psihologice

Utilizarea incorectă a steroizilor anabolici poate provoca, de asemenea, următoarele efecte psihologice sau emoționale:

 • comportament agresiv
 • modificări ale dispoziției
 • paranoia
 • comportament maniacal
 • halucinații și amăgiri

Creștere uimită la adolescenți

Steroizii anabolici accelerează creșterea oaselor, așa că dacă sunt folosiți greșit de adolescenți care nu au avut încă un ritm de creștere asociat cu pubertatea , medicamentele pot provoca îmbătrânirea prematură a oaselor și creșterea restricționată .

Împărțirea ace

Deoarece sunt adesea injectate steroizi anabolici, există riscuri asociate cu ace de partajare. Acestea sunt aceleași riscuri asociate consumului de droguri recreative și includ:

Dependenta de

Ca multe alte substanțe, steroizii anabolici sunt dependenți. Acest lucru înseamnă că puteți râvni medicamentul, să solicitați mai mult pentru a obține același efect și aveți simptome de sevraj dacă încetați să le luați brusc.

O persoană care este dependentă de steroizi anabolizanți va dori să le folosească în ciuda faptului că are efecte secundare neplăcute fizice.

Când medicii prescriu medicamente cu steroizi, ei sfătuiesc întotdeauna să elimine lent medicamentele prin reducerea treptată a dozei. Venirea de steroizi anabolizanți poate duce brusc la simptome de retragere care includ:

 • depresie și apatie
 • sentimente de anxietate
 • dificultate de concentrare
 • insomnie
 • anorexie
 • scăderea antrenării sexuale
 • oboseală extremă (oboseală)
 • dureri de cap
 • dureri musculare și articulare

Obținerea de ajutor

Ar trebui să-ți vezi medicul de familie dacă crezi că ești dependent de steroizi anabolizanți. Tratamentul pentru o dependență de steroizi anabolizanți va fi similar cu cel al altor tipuri de dependență.

Medicul dumneavoastră poate să vă adreseze unui consilier specializat în domeniul medicamentelor. Vor discuta dependența dvs. cu dvs., cum să opriți în siguranță administrarea de steroizi și orice obstacole cu care vă puteți confrunta atunci când încercați să vă opriți, plus strategiile pentru a face față acestor obstacole.

Pentru mai multe informații și sfaturi, consultați: