Spray-uri nazale steroide

Sprayurile nazale steroide, numite și spray-uri nazale corticosteroide, sunt medicamente antiinflamatorii pe care le pulverizați în nas.

Acestea pot fi utilizate pentru a trata o serie de afecțiuni, inclusiv febra fânului , sinuzită , rinită non-alergică și polipi nazali .

Unele spray-uri nazale sunt disponibile pentru a fi cumpărate de la farmacii și magazine, în timp ce altele sunt disponibile numai pe bază de rețetă. Picături nazale steroizi sunt de asemenea disponibile.

Exemple obișnuite includ beclometasona, budesonida, fluticazona și mometasona.

Cum și când se folosește spray-uri nazale cu steroizi

Spray-uri nazale steroizi pot fi utilizate ca tratament de lungă durată sau doar atunci când sunt necesare.

Pentru febra fânului, cel mai bine este să le utilizați de la o săptămână sau două înainte de a crede că simptomele dvs. vor începe, deoarece acestea pot dura câteva zile pentru a lucra.

Prospectul care vine cu spray-ul dvs. ar trebui să explice cum să-l utilizați și cât de des. Întrebați un farmacist sau medicul dumneavoastră dacă nu sunteți sigur.

Este important să folosiți spray-ul în mod regulat, chiar dacă vă simțiți mai bine. Nu va ajuta decât dacă este folosit în fiecare zi.

Dacă vă lipsește o doză sau luați prea mult

Dacă uitați să luați o doză, luați-o imediat ce vă amintiți. Dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, săriți-o pe cea care v-ați pierdut.

Nu luați o doză dublă pentru a compensa una uitată.

Aplicarea accidentală de prea mult spray nazal cu steroizi este puțin probabil să fie dăunătoare dacă este vorba despre o singură dată. Discutați cu un farmacist sau cu medicul dumneavoastră dacă vă faceți griji.

Utilizarea unui spray nazal prea mare pe o perioadă lungă de timp vă poate face mai multe șanse de a avea reacții adverse.

Oprirea tratamentului

Dacă ați cumpărat un spray nazal cu steroizi de la o farmacie sau magazin, încetați să îl utilizați atunci când credeți că nu mai aveți nevoie. Nu-l folosiți în mod continuu mai mult de o lună fără să discutați cu medicul dumneavoastră.

Dacă luați un spray cu prescripție medicală, nu încetați să-l utilizați decât dacă vă recomandă medicul dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să vă reduceți doza treptat.

Acest lucru poate ajuta la evitarea reacțiilor adverse neplăcute (simptome de sevraj), cum ar fi oboseala severă, dureri articulare , vărsături și amețeli .

Efectele secundare ale spray-urilor nazale cu steroizi

Spray-uri nazale steroizi nu provoacă, de obicei, efecte secundare semnificative dacă sunt utilizate corect și în doze normale.

Efectele secundare pot include:

Dacă luați o doză mare pentru o perioadă lungă de timp, există șanse mici să puteți obține unele dintre reacțiile adverse asociate cu comprimatele cu steroizi , cum ar fi apetitul crescut, modificările de dispoziție și dificultățile de a dormi .

Puteți raporta orice efect secundar suspectat unui sistem de siguranță din Marea Britanie.

Folosind spray-uri nazale cu steroizi cu alte medicamente, alimente sau alcool

Unele medicamente pot interfera cu modul în care funcționează sprayurile nazale cu steroizi, deși acest lucru este neobișnuit.

Verificați prospectul furnizat cu spray-ul dvs. pentru a vedea dacă acesta ar putea fi afectat de alte medicamente. Întrebați un farmacist sau medicul dumneavoastră dacă nu sunteți sigur.

De obicei, puteți bea alcool în timp ce utilizați un spray nazal cu steroizi și nu trebuie, în mod normal, să evitați anumite alimente.

Cine poate folosi spray-uri nazale cu steroizi

Majoritatea oamenilor pot folosi spray-uri nazale cu steroizi.

Cereți sfatul unui farmacist sau medic înainte de a utiliza unul dacă:

Sprayurile nazale steroizi sunt în mod normal sigure de utilizat în timpul alăptării și în timpul sarcinii, dar este o idee bună să primiți sfaturi medicale mai întâi.

Cum funcționează spray-urile nazale

Steroizii sunt o versiune creată de om a hormonilor produși în mod normal de glandele suprarenale (două glande mici găsite deasupra rinichilor).

Când sunt pulverizate în nas, steroizii reduc inflamația (umflarea).

Acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor cum ar fi strănutul și un nas care curge sau se blochează. De asemenea, poate ajuta la reducerea dimensiunilor oricăror umflături (cum ar fi polipii) din nas.

Sprayurile nazale steroide sunt diferite de steroizii anabolici folosiți de sportivi și constructorii de corp pentru a-și îmbunătăți performanța.