Nevralgie trigeminală – Tratament

O serie de tratamente pot oferi o oarecare ușurare de durerea cauzată de nevralgia trigeminală.

Identificarea declanșatorilor și evitarea acestora pot fi de asemenea utile.

Majoritatea persoanelor cu nevralgie trigeminală li se va prescrie medicament pentru a ajuta la controlul durerii lor, deși intervenția chirurgicală poate fi luată în considerare pe termen mai lung în cazurile în care medicamentul este ineficient sau provoacă prea multe efecte secundare.

Evitarea declanșatorilor

Atacurile dureroase ale nevralgiei trigeminale pot fi aduse uneori sau agravate de către anumite declanșatoare, astfel încât poate fi posibil să se evite aceste declanșatoare.

De exemplu, dacă durerea dvs. este declanșată de vânt, vă poate ajuta să purtați o eșarfă înfășurată în jurul feței pe vreme de vânt. O umbrelă transparentă în formă de cupolă vă poate proteja și fața de intemperii.

Dacă durerea dvs. este declanșată de un curent într-o cameră, evitați să stați lângă ferestrele deschise sau sursa de aer condiționat.

Evitați mâncarea sau băuturile calde, picante sau reci dacă acestea par să vă declanșeze durerea. Folosirea unui paie pentru a bea băuturi calde sau reci poate ajuta, de asemenea, la prevenirea intrării în contact cu zonele dureroase ale gurii.

Este important să mâncați mese hrănitoare, așa că luați în considerare consumul de alimente musculoase sau lichidarea meselor dacă aveți dificultăți în a mesteca.

Anumite alimente par să declanșeze atacuri la unele persoane, așa că poate doriți să luați în considerare evitarea unor lucruri precum cofeina, citricele și bananele.

Medicament

Deoarece analgezicele precum paracetamolul nu sunt eficiente în tratarea nevralgiei trigemenului, de obicei vi se va prescrie un anticonvulsivant – un tip de medicament utilizat pentru tratarea epilepsiei – pentru a vă ajuta să vă controlați durerea.

Anticonvulsivantele nu au fost proiectate inițial pentru a trata durerea, dar pot ajuta la ameliorarea durerilor nervoase prin încetinirea impulsurilor electrice în nervi și reducerea capacității lor de a trimite mesaje de durere.

Trebuie să fie luate în mod regulat, nu doar atunci când se întâmplă atacuri de durere, dar puteți înceta să le luați dacă episoadele de durere încetează și sunteți în remisiune.

Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră de familie sau specialistul vă spune să luați medicamentul într-un mod diferit, este important să vă creșteți doza lent. Dacă durerea devine în remisie, puteți reduce treptat doza pe parcursul a câteva săptămâni. A lua prea mult prea repede sau oprirea medicamentului prea repede poate cauza probleme grave.

La început, medicul dumneavoastră va prescrie, probabil, un tip de anticonvulsivant numit carbamazepină, deși există o serie de anticonvulsivante alternative, dacă acest lucru este ineficient sau neadecvat.

carbamazepină

Carbamazepina anticonvulsivantă este în prezent singurul medicament autorizat pentru a trata nevralgia trigeminală în Marea Britanie. Poate fi inițial foarte eficient, dar poate deveni mai puțin eficient în timp.

De obicei, va trebui să luați carbamazepină în doză mică o dată sau de două ori pe zi, doza fiind crescută treptat și luată de până la 4 ori pe zi, până când va asigura ameliorarea satisfăcătoare a durerii.

Carbamazepina provoacă adesea reacții adverse, ceea ce poate face dificilă utilizarea anumitor persoane.

Acestea includ:

 • oboseală și somnolență
 • amețeli (ușurință)
 • dificultăți de concentrare și probleme de memorie
 • confuzie
 • simțindu-te nesigură pe picioarele tale
 • a simți și a fi bolnav
 • viziune dubla
 • un număr redus de globule albe care combate infecția (leucopenie)
 • reacții alergice ale pielii, cum ar fi urticaria (urticarie)

Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră de familie dacă aveți reacții adverse persistente sau supărătoare în timp ce luați carbamazepină, în special reacții cutanate alergice, deoarece acestea ar putea fi periculoase.

Carbamazepina a fost, de asemenea, legată de o serie de reacții adverse mai puțin frecvente, dar mai grave, inclusiv gânduri de auto-vătămare sau sinucidere .

Raportați imediat orice sentimente de suicid medicului dumneavoastră. Dacă acest lucru nu este posibil, sunați la 111 .

Alte medicamente

Carbamazepina poate înceta să funcționeze în timp. În acest caz, sau dacă aveți efecte secundare semnificative în timpul administrării, trebuie să vă adresați unui specialist pentru a lua în considerare medicamente sau proceduri alternative.

Există o serie de specialiști la care puteți face referire pentru un tratament suplimentar, inclusiv neurologi specializați în dureri de cap , neurochirurgi și specialiști în medicină pentru durere.

În plus față de carbamazepină, o serie de alte medicamente au fost utilizate pentru a trata nevralgia trigeminală, inclusiv:

 • oxcarbazepina
 • lamotrigină
 • gabapentină
 • pregabalin
 • baclofen

Niciunul dintre aceste medicamente nu este autorizat în mod specific pentru tratamentul nevralgiei trigemenului, ceea ce înseamnă că nu au fost supuse unor studii clinice riguroase pentru a determina dacă sunt eficiente și sigure pentru a trata această afecțiune.

Cu toate acestea, mulți specialiști vor prescrie un medicament fără licență dacă consideră că este posibil să fie eficient, iar beneficiile tratamentului depășesc riscurile asociate.

Dacă specialistul dumneavoastră vă prescrie un medicament fără licență pentru tratarea nevralgiei trigemenului, trebuie să vă informeze că este fără licență și să discute cu dvs. posibilele riscuri și beneficii.

Citiți mai multe despre autorizarea medicamentelor .

Efectele secundare asociate cu majoritatea acestor medicamente pot fi inițial destul de dificil de făcut față.

Nu toată lumea are efecte secundare, dar dacă faceți acest lucru, încercați să perseverați, deoarece acestea se diminuează adesea cu timpul sau cel puțin până la următoarea creștere a dozei.

Discutați cu medicul dumneavoastră de familie dacă găsiți efectele secundare foarte supărătoare.

Chirurgie și proceduri

Dacă medicamentul nu îți controlează în mod adecvat simptomele sau provoacă efecte secundare persistente, puteți fi trimis la un specialist pentru a discuta diferitele opțiuni chirurgicale și non-chirurgicale disponibile.

O serie de proceduri au fost utilizate pentru a trata nevralgia trigeminală, deci discutați despre beneficiile și riscurile potențiale ale fiecăruia cu specialistul dvs. înainte de a lua o decizie.

Nu există nicio garanție că vreuna dintre aceste proceduri va funcționa pentru dvs. Cu toate acestea, dacă o procedură are succes, nu va mai trebui să luați medicamente pentru durere decât dacă durerea va reveni.

Dacă o procedură nu funcționează, puteți încerca o altă procedură sau puteți continua să luați medicamente pe termen scurt sau permanent.

Unele dintre procedurile care pot fi utilizate pentru a trata nevralgia trigeminală sunt prezentate mai jos.

Proceduri percutanate

Există o serie de proceduri care pot oferi o ușurare de la durerea nevralgiei trigeminale, cel puțin temporar, prin introducerea unui ac sau a unui tub subțire prin obraz și în nervul trigeminal în interiorul craniului.

Acestea sunt cunoscute sub numele de proceduri percutanate. Razele X ale capului și gâtului sunt luate pentru a ajuta ghidarea acului sau a tubului în locul corect în timp ce sunteți puternic sedat cu medicamente sau sub un anestezic general , unde sunteți inconștient.

Procedurile percutanate pentru tratarea nevralgiei trigemenului includ:

 • injecții cu glicerol – în cazul în care un medicament numit glicerol este injectat în jurul ganglionului Gasserian, unde cele trei ramuri principale ale nervului trigeminal se unesc
 • leziune prin radiofrecvență – unde se folosește un ac pentru aplicarea căldurii direct pe ganglionul Gasserian
 • compresia balonului – unde este trecut un balon minuscul de-a lungul unui tub subțire care a fost introdus prin obraz. Balonul este apoi umflat în jurul ganglionului Gasserian pentru a-l strânge; apoi se scoate balonul

Aceste proceduri funcționează prin rănirea sau deteriorarea deliberată a nervului trigeminal, care se crede că perturbă semnalele de durere care călătoresc de-a lungul acestuia. De obicei ești capabil să te întorci acasă în aceeași zi.

În general, aceste proceduri sunt la fel de eficiente în ameliorarea durerilor de nevralgie trigeminală, deși pot exista complicații cu fiecare. Acestea variază în funcție de procedură și de individ.

Ameliorarea durerii va dura de obicei doar câțiva ani sau, în unele cazuri, câteva luni. Uneori aceste proceduri nu funcționează deloc.

Efectul secundar principal al acestor proceduri este amorțirea în parte sau în toate părțile feței, care poate varia de la a fi foarte amorțită sau doar ace și ace .

Senzația, care poate fi permanentă, este adesea similară cu senzația pe care o aveți după o injecție la stomatolog. De asemenea, puteți dezvolta o combinație de amorțeală și durere continuă, numită anestezie dolorosa, care este practic netratabilă, însă acest lucru este foarte rar.

Aceste proceduri prezintă, de asemenea, un risc de alte reacții adverse și pe termen lung și complicații, inclusiv sângerare, vânătăi faciale, probleme ale ochilor și afectarea auzului pe partea afectată. Foarte rar, poate provoca accident vascular cerebral .

Radiurgie stereotactică

Radiosurgia stereotactică este un tratament destul de nou, care folosește un fascicul concentrat de radiații pentru a deteriora în mod deliberat nervul trigeminal unde intră în trunchiul creierului.

Radiosurgia stereotactică nu necesită anestezic general și nu se fac tăieturi (incizii) în obrazul tău.

Un cadru metalic este atașat la cap cu patru ace introduse în jurul scalpului – un anestezic local este utilizat pentru a amortiza zonele în care acestea sunt introduse.

Capul dvs., inclusiv cadrul, este ținut într-o mașină mare timp de 1 până la 2 ore în timp ce radiația este dată. Cadrul și pinii sunt apoi îndepărtați și puteți merge acasă după o scurtă odihnă.

Poate dura câteva săptămâni – sau uneori multe luni – pentru a observa orice schimbare după radioterapia stereotactică, dar poate oferi ameliorarea durerii pentru unele persoane timp de câteva luni sau ani.

Amortizarea facială și ace și ace și ace la față sunt cele mai frecvente complicații asociate cu radioterapia stereotactică. Aceste reacții adverse pot fi permanente și, în unele cazuri, foarte supărătoare.

Decompresie microvasculară

Decompresia microvasculară (MVD) este o operație care poate ajuta la ameliorarea durerilor de nevralgie trigeminală fără a deteriora intenționat nervul trigeminal.

Procedura ameliorează presiunea plasată pe nervul trigeminal de către vasele de sânge care ating nervul sau sunt înfășurate în jurul lui.

MVD este o procedură majoră care implică deschiderea craniului și este efectuată sub anestezic general de către un neurochirurg.

Un chirurg face o incizie în scalpul tău, în spatele urechii și îndepărtează o mică bucată de os de craniu. Apoi se separă vasele de sânge de nervul trigeminal folosind o garnitură artificială sau o șanț construită din țesutul alăturat.

Mulți oameni consideră că această intervenție chirurgicală este eficientă pentru a ușura sau a opri complet durerea nevralgiei trigeminale.

Oferă alinarea cea mai îndelungată, cu unele studii care sugerează că durerea revine în aproximativ 3 din 10 cazuri în decurs de 10-20 de ani de la intervenția chirurgicală.

În prezent, MVD este cel mai apropiat remediu posibil pentru nevralgia trigeminală. Cu toate acestea, este o procedură invazivă și prezintă un risc de complicații potențial grave, cum ar fi amorțeala facială, pierderea auzului , accident vascular cerebral și chiar moartea în aproximativ 1 din 200 de cazuri.

Informații suplimentare și asistență

Trăirea cu o afecțiune pe termen lung și dureroasă, cum ar fi nevralgia trigeminală, poate fi foarte dificilă.

S-ar putea să vă fie util să contactați un grup de asistență local sau național, cum ar fi Asociația Nevralgiei Trigeminale Marea Britanie , pentru mai multe informații și sfaturi despre traiul cu această afecțiune și pentru a lua legătura cu alte persoane care au condiția de a vorbi cu ei experiențele lor.

O serie de proiecte de cercetare se derulează atât în Marea Britanie, cât și în străinătate pentru a găsi cauza nevralgiei trigeminale și a dezvolta noi tratamente și noi medicamente, deci există speranțe pentru viitor.