Nevralgie trigeminală – Diagnostic

Deoarece durerea cauzată de nevralgia trigeminală este adesea resimțită în maxilar, dinți sau gingii, multe persoane cu afecțiune își vizitează stomatologul înainte de a merge la medicul de familie.

Medicul stomatolog vă va întreba despre simptomele dvs. și vă va oferi o radiografie dentară pentru a-i ajuta să vă investigheze durerea facială. Vor căuta cauze comune ale durerii faciale, cum ar fi o infecție dentară sau un dinte fisurat.

Nevralgia trigeminală este adesea diagnosticată de către un dentist, dar dacă l-ați văzut pe dentist și nu au putut găsi o cauză evidentă a durerii, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.

Văzând medicul dumneavoastră

Nu există un test specific pentru nevralgia trigeminală, așa că, de obicei, un diagnostic se bazează pe simptomele și descrierea durerii.

Dacă ați avut atacuri de durere facială, medicul dumneavoastră de familie vă va pune întrebări despre simptomele tale, cum ar fi:

  • cât de des se întâmplă atacurile de durere
  • cât durează atacurile de durere
  • care zone ale feței tale sunt afectate

Medicul dumneavoastră va lua în considerare alte cauze posibile ale durerii dvs. și vă poate examina, de asemenea, capul și maxilarul pentru a identifica ce părți sunt dureroase.

Respectarea altor condiții

O parte importantă a procesului de diagnostic a nevralgiei trigeminale implică excluderea altor afecțiuni care provoacă dureri faciale.

Întrebând despre simptomele dvs. și efectuând un examen, medicul dumneavoastră poate fi capabil să excludă alte afecțiuni, cum ar fi:

De asemenea, medicul dumneavoastră de familie va întreba despre istoricul dumneavoastră medical, personal și familial atunci când încercați să găsiți cauza durerii.

De exemplu, ești mai puțin probabil să ai nevralgie trigeminală dacă ai sub 40 de ani. Scleroza multiplă (SM) poate fi o cauză mai probabilă dacă aveți un istoric familial al afecțiunii sau dacă aveți o altă formă a acestei afecțiuni.

Cu toate acestea, nevralgia trigeminală este foarte puțin probabil să fie primul simptom al SM.

Scanări RMN

Dacă medicul dumneavoastră de familie nu este sigur în legătură cu diagnosticul dumneavoastră sau dacă aveți simptome neobișnuite, acestea vă pot consulta pentru o scanare RMN a capului.

O scanare RMN utilizează câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale interiorului corpului.

Poate ajuta la identificarea cauzelor potențiale ale durerii tale faciale, cum ar fi inflamația mucoasei sinusurilor (sinuzită) , tumori pe unul dintre nervii faciali sau afectarea nervilor cauzate de SM.

O scanare RMN poate fi, de asemenea, capabilă să detecteze dacă un vas de sânge din capul tău comprimă unul dintre nervii trigemeni, ceea ce se crede că este cea mai frecventă cauză a nevralgiei trigeminale .