Informații despre medicamente

Această pagină explică diferitele tipuri de medicamente, diferența dintre medicamentele de marcă și medicamentele generice și modul în care medicamentele devin disponibile.

Ce medicamente pot cumpăra fără rețetă?

Unele medicamente pentru boli minore pot fi cumpărate la ghiseu fără rețetă, astfel încât să vă puteți trata fără a fi nevoie să consultați un medic primar.

Calmante simple și remedii pentru tuse, de exemplu, pot fi cumpărate direct din supermarketuri și din alte magazine.

Alte tipuri de medicamente, cum ar fi eyedrops sau contracepție de urgență, sunt disponibile fără rețetă, dar au nevoie de supravegherea farmacistului, astfel încât sunt disponibile numai pentru a cumpăra de la cabinetul de farmacie.

Medicamentele eliberate numai pe bază de rețetă, cum ar fi antibioticele, trebuie să fie prescrise de către un profesionist calificat.

Acesta poate fi medic de familie, medic de spital, stomatolog, asistent medical, farmacist, optometrist, fizioterapeut sau podiatru.

Citiți mai multe despre cine poate scrie o rețetă .

Cumpărarea medicamentelor online

De asemenea, puteți cumpăra medicamente de pe internet. Dar fiți foarte atenți dacă faceți acest lucru, deoarece multe site-uri web vând medicamente false .

Medicamentele online nu sunt reglementate și ingredientele din ele pot varia. Acestea pot provoca reacții adverse neplăcute sau pot să nu fie adecvate pentru dumneavoastră.

Cel mai bine este să vă consultați medicul dumneavoastră înainte de a cumpăra medicamente online, deoarece știu istoricul dumneavoastră medical și vă pot sfătui dacă medicamentul ar fi potrivit.

Dacă alegeți să cumpărați medicamente online, asigurați-vă că:

Numele mărcilor versus generice

Multe medicamente au cel puțin 2 nume diferite:

  • numele de marcă – creat de compania farmaceutică care a făcut medicamentul
  • numele generic – numele ingredientului activ din medicament

De exemplu, sildenafil este numele generic al unui medicament utilizat pentru tratarea disfuncției erectile. Dar compania care produce sildenafil, Pfizer, o vinde sub numele de brand Viagra.

Companiile scot drepturi exclusive denumite brevete asupra fiecărui medicament nou descoperit. Dacă o companie are un brevet asupra unui medicament, numai acea companie îl poate comercializa sub numele lor de marcă, odată ce i sa acordat o licență.

După expirarea brevetului, alți producători pot comercializa versiuni generice. Versiunile generice vor fi aceleași cu medicamentul de marcă, deoarece conțin aceleași ingrediente active.

Sunt utilizate mai des de , deoarece sunt la fel de eficiente, dar costă mult mai puțin. Este similar cu cumpărarea de mărfuri sau o etichetă proprie a unui supermarket – versiunea supermarketului este de obicei mai ieftină.

Dacă numele medicamentului dumneavoastră pe bază de rețetă continuă să se schimbe, s-ar putea să se datoreze faptului că vi se oferă versiunea generică, mai degrabă decât cea a mărcii.

Modul în care medicamentele noi devin disponibile

Medicamente autorizate

Înainte ca orice medicament nou să poată fi folosit pentru a trata oamenii din Marea Britanie, acesta trece printr-un proces de dezvoltare strict monitorizat.

Aceasta implică cercetarea medicamentului în laborator și testarea acestuia în studiile clinice. După trecerea studiilor clinice, se va acorda o licență înainte de a putea fi pusă la dispoziție pentru o utilizare mai largă.

Citiți mai multe despre studiile clinice .

Licențele sunt acordate numai dacă sunt respectate standardele stricte de siguranță și calitate. În Marea Britanie, autorizațiile sunt acordate de Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA) și de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) .

Licențele confirmă starea de sănătate pentru care trebuie utilizat medicamentul și doza recomandată.

Acest lucru poate fi găsit în prospectul cu informații. Instrucțiunile de dozare sunt de obicei pe eticheta pachetului de medicamente.

Medicamente fără licență

Uneori, un profesionist din domeniul sănătății vă poate recomanda să luați un medicament fără etichetă sau fără licență.

Utilizarea off-label înseamnă că medicamentul nu este autorizat pentru tratamentul afecțiunii dumneavoastră. Dar medicamentul va avea o licență pentru a trata o altă afecțiune și va fi trecut prin studii clinice pentru acest lucru.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un medicament fără licență dacă crede că vă va trata starea în mod eficient, iar beneficiile sunt mai mari decât orice risc.

Siguranța medicamentelor

Niciun medicament nu este complet fără riscuri, dar MHRA și EMA încearcă să asigure orice medicament aprobat pentru tratarea persoanelor din Marea Britanie este cât se poate de sigur.

Medicamentele continuă să fie reglementate cu atenție după ce au fost autorizate. Aceasta implică verificarea problemelor și a efectelor secundare necunoscute anterior.

În cazuri rare, medicamentele pot fi retrase dacă există probleme serioase de siguranță sau dacă riscurile medicamentelor sunt mai mari decât beneficiile.

Puteți ajuta MHRA să monitorizeze siguranța medicamentelor raportând orice reacții adverse suspectate la Schema Cartonașului Galben . Rapoartele pot fi făcute și în numele unei persoane pe care o îngrijești.

Citiți mai multe despre siguranța și reglementarea medicamentelor .