Nevralgie trigeminală – Simptome

Principalul simptom al nevralgiei trigeminale sunt atacurile bruște de durere facială severă, ascuțită, care trage de la câteva secunde până la aproximativ 2 minute.

Durerea este adesea descrisă ca descurajantă, ca un șoc electric. Atacurile pot fi atât de severe încât nu poți face nimic în timp ce se întâmplă.

Nevralgia trigeminală afectează de obicei o parte a feței. În unele cazuri, poate afecta ambele părți, deși nu de obicei în același timp.

Durerea poate fi în dinți, maxilarul inferior, maxilarul superior sau obrazul. Mai puțin frecvent durerea poate fi și în frunte sau în ochi.

Poate simți când un atac este pe cale să se întâmple, deși încep de obicei pe neașteptate.

După ce durerea cea mai severă a dispărut, puteți simți o ușoară durere sau senzație de arsură. Este posibil să aveți, de asemenea, o senzație palpitantă, durere sau arsură constantă între atacuri.

Puteți experimenta periodic episoade de durere zile, săptămâni sau luni la un moment dat. Uneori, durerea poate să dispară complet și să nu se mai întoarcă timp de câteva luni sau ani. Aceasta este cunoscută sub numele de remisie.

În cazuri grave de nevralgie trigeminală, atacurile pot avea loc de sute de ori pe zi și nu pot exista perioade de remisie.

Simptomele declanșează

Atacurile de nevralgie trigeminală pot fi declanșate de anumite acțiuni sau mișcări, cum ar fi:

 • vorbind
 • zâmbitor
 • de mestecat
 • Periazati dintii
 • spălați-vă fața
 • o atingere ușoară
 • bărbieritul sau îmbrăcarea
 • înghițire
 • sărutat
 • o adiere rece sau aer condiționat
 • mișcări ale capului
 • vibrații, cum ar fi mersul sau călătoria într-o mașină

Cu toate acestea, durerea se poate întâmpla spontan, fără niciun declanșator.

Probleme suplimentare

Trăirea cu nevralgie trigeminală poate fi foarte dificilă și calitatea vieții tale poate fi afectată semnificativ.

Poate simți că evită activități precum spălarea, bărbieritul sau mâncarea, astfel încât să nu declanșezi durerea și teama de durere poate însemna că eviți activitățile sociale.

Cu toate acestea, este important să încercați să trăiți o viață normală și să fiți conștienți că a deveni subnutriți sau deshidratați pot agrava durerea.

Tulpina emoțională de a trăi cu episoade repetate de durere poate duce la probleme psihologice, cum ar fi depresia . În perioadele de durere extremă, unele persoane pot chiar să ia în considerare sinuciderea . Chiar și atunci când nu aveți durere, este posibil să trăiți de frica revenirii durerii.

Citiți mai multe sfaturi despre confruntarea cu durerea cronică .

Când să vă vedeți medicul

Ar trebui să vă prezentați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți dureri faciale frecvente sau persistente, în special dacă analgezicele standard, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul nu ajută, iar medicul dentist a exclus toate cauzele dentare.

Nevralgia trigeminală poate fi dificil de diagnosticat. Medicul dumneavoastră va încerca să identifice problema întrebând despre simptomele dvs. și excludând alte condiții care ar putea fi responsabile pentru durerea dvs.

Citiți mai multe despre diagnosticarea nevralgiei trigemenului .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!