Nevralgie trigeminală

Nevralgia trigeminală este durere facială bruscă și severă. Este adesea descris ca o durere ascuțită de tragere sau ca și când ai un șoc electric în maxilar, dinți sau gingii.

De obicei se întâmplă în atacuri scurte și imprevizibile, care pot dura de la câteva secunde până la aproximativ 2 minute. Atacurile se opresc la fel de brusc pe măsură ce încep.

În cele mai multe cazuri, nevralgia trigiminală afectează doar o parte a feței, durerea resimțită de obicei în partea inferioară a feței. Foarte ocazional durerea poate afecta ambele părți ale feței, deși nu de obicei în același timp.

Diagrama nervului trigeminal

Credit:

Alila Medical Images / Alamy Stock Photo


Persoanele cu afecțiunea pot suferi atacuri de durere în mod regulat zile, săptămâni sau luni la un moment dat. În cazuri grave, atacurile pot avea loc de sute de ori pe zi.

Este posibil ca durerea să se amelioreze sau chiar să dispară cu totul pentru câteva luni sau ani la un moment dat (remisie), deși aceste perioade tind să se scurteze cu timpul.

Unii oameni pot dezvolta apoi o senzație de durere, palpitare sau arsură mai continuă, uneori însoțită de atacuri ascuțite.

Trăirea cu nevralgie trigeminală poate fi foarte dificilă. Poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane, ducând la probleme precum pierderea în greutate, izolarea și depresia .

Citiți mai multe despre simptomele nevralgiei trigeminale .

Când să solicitați sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă întâmpinați dureri faciale frecvente sau persistente, în special dacă analgezicele standard, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul , nu ajută, iar medicul dentist a exclus toate cauzele dentare.

Medicul dumneavoastră va încerca să identifice problema întrebând despre simptomele dvs. și excludând condițiile care ar putea fi responsabile pentru durerea dvs.

Cu toate acestea, diagnosticul de nevralgie trigeminală poate fi dificil și poate dura câțiva ani pentru confirmarea diagnosticului.

Citiți mai multe despre diagnosticarea nevralgiei trigemenului .

Ce provoacă nevralgia trigeminală?

Nevralgia trigeminală este de obicei cauzată de compresia nervului trigeminal. Acesta este nervul din interiorul craniului care transmite senzații de durere și atingere de pe față, dinți și gură către creierul tău.

Compresia nervului trigeminal este de obicei cauzată de un vas de sânge din apropiere care apasă pe o parte a nervului din interiorul craniului.

Nevralgia trigeminală se poate întâmpla și atunci când nervul trigeminal este deteriorat de o altă afecțiune medicală, cum ar fi scleroza multiplă (SM) sau o tumoră.

Atacurile durerii sunt de obicei provocate de activități care implică atingerea ușoară a feței, cum ar fi spălarea, mâncarea și spălarea dinților, dar pot fi, de asemenea, declanșate de vânt – chiar și o ușoară adiere sau aer condiționat – sau mișcarea feței sau cap. Uneori, durerea se poate întâmpla fără declanșare.

Citiți mai multe despre cauzele nevralgiei trigeminale .

Cine este afectat

Nu este clar cât de multe persoane sunt afectate de nevralgie trigeminală, dar se crede că este rar, în jur de 10 persoane din 100.000 în Marea Britanie dezvoltându-l în fiecare an.

Nevralgia trigeminală afectează mai multe femei decât bărbații și începe de obicei între 50 și 60 de ani. Este rară la adulții mai mici de 40 de ani.

Tratarea nevralgiei trigemenului

Nevralgia trigeminală este de obicei o afecțiune pe termen lung, iar perioadele de remisie adesea se scurtează în timp. Cu toate acestea, tratamentele disponibile ajută majoritatea cazurilor într-o oarecare măsură.

Un medicament anticonvulsivant numit carbamazepină, care este adesea folosit pentru a trata epilepsia , este primul tratament de obicei recomandat pentru a trata nevralgia trigeminală. Carbamazepina poate ameliora durerile nervoase prin încetinirea impulsurilor electrice din nervi și reducerea capacității lor de a transmite mesaje de durere.

Carbamazepina trebuie să fie luată de mai multe ori pe zi pentru a fi eficientă, cu doza crescută treptat pe parcursul a câteva zile sau săptămâni, astfel încât nivelurile suficient de ridicate ale medicamentului să se acumuleze în fluxul sanguin.

Cu excepția cazului în care durerea ta devine mult mai bună sau dispare, medicamentul este de obicei continuat atât timp cât este necesar, ceea ce ar putea fi mulți ani.

Dacă intrați într-o perioadă de remisie, în care durerea vă dispare, oprirea carbamazepinei trebuie făcută întotdeauna lent, peste zile sau săptămâni, cu excepția cazului în care medicul vă spune altfel.

Dacă acest medicament nu vă ajută, cauzează prea multe reacții adverse sau nu sunteți în stare să îl luați, puteți fi chemat la un specialist pentru a discuta despre medicamente alternative sau proceduri chirurgicale care vă pot ajuta.

Există o serie de proceduri chirurgicale minore care pot fi utilizate pentru a trata nevralgia trigeminală – de obicei prin deteriorarea nervului pentru a-l opri transmiterea de semnale de durere – dar acestea sunt, în general, eficiente doar pentru câțiva ani.

În mod alternativ, specialistul dumneavoastră vă poate recomanda intervenția chirurgicală pentru a vă deschide craniul și pentru a muta orice vase de sânge care comprimă nervul trigeminal. Cercetările sugerează că această operație oferă cele mai bune rezultate pentru ameliorarea durerii pe termen lung, dar este o operație majoră și prezintă un risc de complicații potențial grave, cum ar fi pierderea auzului , amorțeala facială sau, foarte rar, un accident vascular cerebral .

Citiți mai multe despre tratarea nevralgiei trigemenului .

Postherpetică

Nevralgia postherpetică este un tip mai frecvent de durere nervoasă care se dezvoltă de obicei într-o zonă anterior afectată de zona zoster .