Nevralgie trigeminală – Cauze

Nu se cunoaște cauza exactă a nevralgiei trigeminale, dar de multe ori se crede că este cauzată de compresia nervului trigeminal sau de o altă afecțiune medicală care afectează acest nerv.

Nervul trigeminal – numit și al cincilea nerv cranian – oferă senzație feței. Ai câte una pe fiecare parte.

Nevralgie trigeminală primară

Dovada sugerează că în până la 95% din cazuri, nevralgia trigeminală este cauzată de presiunea asupra nervului trigeminal aproape de locul unde intră în tulpina creierului, partea cea mai joasă a creierului care se contopește cu măduva spinării.

Acest tip de nevralgie trigeminală este cunoscut sub numele de nevralgie trigeminală primară.

În cele mai multe cazuri, presiunea este cauzată de o arteră sau o venă, care stochează (comprima) nervul trigeminal. Acestea sunt vase de sânge normale care intră în contact cu nervul într-un moment deosebit de sensibil.

Nu este clar de ce această presiune poate provoca atacuri dureroase la unii oameni, dar nu și la alții, întrucât nu toți cei cu un nerv trigeminal comprimat vor suferi dureri.

S-ar putea ca, la unii oameni, presiunea asupra nervului să-și îndepărteze stratul exterior protector (teaca de mielină), ceea ce poate determina semnale de durere să călătorească de-a lungul nervului. Cu toate acestea, acest lucru nu explică pe deplin de ce unii oameni pee au perioade fără simptome (remisie) sau de ce ameliorarea durerii este imediată după o operație de succes pentru a îndepărta vasele de sânge de la nerv.

Nevralgie trigeminală secundară

Nevralgia trigeminală secundară este termenul utilizat atunci când nevralgia trigeminală este cauzată de o altă afecțiune sau problemă medicală, inclusiv: