Fibrilație atrială – Tratament

Tratamentele pentru fibrilația atrială includ medicamente pentru controlul ritmului cardiac și reducerea riscului de accident vascular cerebral, precum și proceduri precum cardioversia pentru a restabili ritmul cardiac normal.

Poate fi posibil să fii tratat de un medic de familie sau poate fi trimis la un specialist cardiac (cardiolog).

Unii cardiologi, cunoscuți sub numele de electrofiziologi, sunt specializați în gestionarea anomaliilor ritmului cardiac.

Veți avea un plan de tratament și veți colabora strâns cu echipa dvs. de asistență medicală pentru a decide care este cel mai potrivit și adecvat tratament pentru dumneavoastră.

Factorii care vor fi luați în considerare includ:

 • varsta ta
 • starea ta generală de sănătate
 • tipul de fibrilatie atriala pe care o aveti
 • simptomele tale
 • indiferent dacă aveți o cauză de bază care trebuie tratată

Primul pas este să încercați să găsiți cauza fibrilației atriale. Dacă poate fi identificată o cauză, este posibil să aveți nevoie de tratament doar pentru acest lucru.

De exemplu, dacă aveți o glandă tiroidiană hiperactivă (hipertiroidism) , medicamentul care îl poate trata poate vindeca și fibrilația atrială.

Dacă nu se găsește o cauză de bază, opțiunile de tratament sunt:

Vei fi trimis imediat la echipa de tratament de specialitate, dacă nu există un tip de tratament care nu vă controlează simptomele de fibrilație atrială și este nevoie de un management mai specializat.

Medicamente pentru controlul fibrilației atriale

Medicamentele numite anti-aritmice pot controla fibrilarea atrială prin:

 • restabilirea unui ritm cardiac normal
 • controlând ritmul cu care inima bate

Alegerea medicamentului anti-aritmic depinde de tipul de fibrilație atrială, de orice alte afecțiuni medicale pe care le aveți, de efectele secundare ale medicamentului ales și de cât de bine răspunde fibrilația atrială.

Unele persoane cu fibrilație atrială pot avea nevoie de mai mult de 1 medicament anti-aritmic pentru a-l controla.

Restabilirea ritmului cardiac normal

O varietate de medicamente sunt disponibile pentru a restabili ritmul cardiac normal, inclusiv:

 • flecainida
 • beta-blocante, în special sotalol

Un medicament alternativ poate fi recomandat dacă un anumit medicament nu funcționează sau dacă efectele secundare sunt supărătoare.

Sunt dezvoltate medicamente mai noi, dar încă nu sunt disponibile pe scară largă.

Controlul ritmului bătăilor inimii

Scopul este de a reduce ritmul cardiac în repaus la sub 90 de bătăi pe minut, deși la unele persoane ținta este sub 110 bătăi pe minut.

Va fi prescris un blocant beta , cum ar fi bisoprolol sau atenolol, sau un blocant al canalelor de calciu, cum ar fi verapamil sau diltiazem.

Se poate adăuga un medicament numit digoxină pentru a ajuta la controlul suplimentar al ritmului cardiac.

În mod normal, se va încerca doar 1 medicament înainte de a lua în considerare ablația cateterului.

Efecte secundare

Ca în orice medicament, anti-aritmice pot provoca reacții adverse.

Cele mai frecvente reacții adverse ale antiaritmice sunt:

 • beta-blocante – oboseală, mâini și picioare reci, tensiune arterială scăzută, coșmaruri și impotență
 • flecainida – greață, vărsături și tulburări de ritm cardiac
 • verapamil – constipație , tensiune arterială scăzută, umflare a gleznei și insuficiență cardiacă

Citiți prospectul cu informații despre pacient care vine împreună cu medicamentul pentru mai multe detalii.

Medicamente pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral

Modul în care inima bate în fibrilația atrială înseamnă că există riscul formării cheagurilor de sânge în camerele inimii.

Dacă acestea intră în fluxul sanguin, pot provoca un accident vascular cerebral.

Aflați mai multe despre complicațiile fibrilației atriale

Medicul dumneavoastră vă va evalua riscul și va încerca să vă minimizeze șansele de a face un accident vascular cerebral.

Ei vor lua în considerare vârsta dvs. și dacă aveți vreunul din istoricul următoare:

Vi se poate administra medicament în funcție de riscul de a vă prezenta un accident vascular cerebral.

În funcție de nivelul de risc, vi se poate prescrie warfarină sau un tip de anticoagulant mai nou, cum ar fi dabigatran, rivaroxaban, apixaban sau edoxaban.

Dacă vi se prescrie un anticoagulant, riscul de sângerare va fi evaluat atât înainte de începerea medicamentului, cât și în timp ce îl luați.

Aspirina nu este recomandată pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale cauzate de fibrilația atrială.

warfarina

Persoanelor cu fibrilație atrială care prezintă un risc ridicat sau moderat de a suferi un accident vascular cerebral li se recomandă, de obicei, warfarină , cu excepția cazului în care există un motiv pentru care nu o pot lua.

Warfarina este un anticoagulant, ceea ce înseamnă că oprește coagularea sângelui.

Există un risc crescut de sângerare la persoanele care iau warfarină, dar acest risc mic este de obicei depășit de beneficiile prevenirii unui accident vascular cerebral .

Este important să luați warfarină conform indicațiilor medicului. Dacă vi s-a prescris warfarină, trebuie să faceți teste de sânge periodice și, după acestea, doza dvs. poate fi modificată.

Multe medicamente pot interacționa cu warfarina și pot cauza probleme grave, așa că verificați dacă orice medicament nou prescris este sigur de luat cu warfarina.

În timp ce luați warfarină, trebuie să aveți grijă să consumați prea mult alcool în mod regulat și să evitați consumul de binge .

Consumul de suc de afine și de grapefruit poate interacționa, de asemenea, cu warfarina și nu este recomandat.

Anticoagulante alternative

Rivaroxaban , dabigatran , apixaban și edoxaban sunt anticoagulante mai noi și o alternativă la warfarină.

Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) a aprobat aceste medicamente pentru tratarea fibrilației atriale.

De asemenea, NICE precizează că trebuie să vi se ofere o alegere anticoagulantă și posibilitatea de a discuta meritele fiecărui medicament.

Spre deosebire de warfarina, rivaroxaban, dabigatran, apixaban și edoxaban nu interacționează cu alte medicamente și nu necesită teste de sânge regulate.

În studiile mari, medicamentele s-au dovedit a fi la fel de eficiente sau mai eficiente decât warfarina la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a deceselor. De asemenea, au o rată similară sau mai mică de sângerare majoră.

Puteți citi mai multe despre rivaroxaban, dabigatran și apixaban în ghidul NICE privind gestionarea fibrilației atriale .

Edoxaban este recomandat ca opțiune pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, a bolilor de inimă și a bolilor coronariene la persoanele cu fibrilație atrială care au 1 sau mai mulți factori de risc, cum ar fi:

Puteți citi îndrumările NICE despre Edoxaban pentru prevenirea AVC și emboliei sistemice la persoanele cu fibrilație atrială non-valvulară .

cardioversie

Cardioversia poate fi recomandată unor persoane cu fibrilație atrială.

Ea presupune acordarea inimii a unui șoc electric controlat pentru a încerca să restabilească un ritm normal.

Cardioversia este de obicei efectuată în spital, astfel încât inima poate fi monitorizată cu atenție.

Dacă aveți fibrilație atrială mai mult de 2 zile, cardioversia poate crește riscul de formare a cheagului.

În acest caz, vi se va administra un anticoagulant timp de 3 până la 4 săptămâni înainte de cardioversie și timp de cel puțin 4 săptămâni după aceea pentru a minimiza șansa de a face un AVC.

În caz de urgență, pot fi făcute imagini cu inima pentru a verifica cheagurile de sânge, iar cardioversia poate fi efectuată fără a merge mai întâi la medicamente.

Anticoagularea poate fi oprită dacă cardioversiunea are succes.

Însă poate fi necesar să continuați administrarea anticoagulării după cardioversie dacă riscul de revenire a fibrilării atriale este mare și aveți un risc crescut de a suferi un AVC.

Ablația cateterului

Ablația cateterului este o procedură care distruge foarte atent zona bolnavă a inimii tale și întrerupe circuitele electrice anormale.

Este o opțiune dacă medicamentul nu a fost eficient sau tolerat.

Cateterele (fire subțiri, moi) sunt ghidate prin 1 dintre vene în inima ta, unde înregistrează activitatea electrică.

Atunci când se găsește sursa anomaliilor, o sursă de energie, cum ar fi radioweves-urile de înaltă frecvență care generează căldură, este transmisă prin 1 din catetere pentru a distruge țesutul.

Procedura durează de obicei 2 până la 3 ore, deci poate fi efectuată sub anestezic general , ceea ce înseamnă că sunteți inconștient în timpul procedurii.

Ar trebui să vă recuperați rapid după ablația cateterului și să puteți desfășura a doua zi cele mai multe activități normale.

Dar nu trebuie să ridicați nimic greu timp de 2 săptămâni, iar conducerea trebuie evitată în primele 2 zile.

pacemaker

Un stimulator cardiac este un dispozitiv mic cu baterie care este implantat în piept, chiar sub coloana vertebrală.

De obicei este folosit pentru a opri inima sa iti bata prea incet, dar in fibrilatia atriala poate fi folosita pentru a ajuta inima sa bata in mod regulat.

A avea un stimulator cardiac este de obicei o intervenție chirurgicală minoră efectuată sub anestezic local (zona care este operată este amorțită și sunteți conștient în timpul procedurii).

Acest tratament poate fi utilizat atunci când medicamentele nu sunt eficiente sau sunt improprii. Aceasta tinde să fie la persoanele cu vârsta peste 80 de ani.

Aflați mai multe despre implantarea de stimulatoare cardiace