Implant de stimulator

Dacă trebuie să aveți un stimulator cardiac, un mic dispozitiv electric numit stimulator cardiac va fi implantat chirurgical în piept.

Pacemakerul trimite impulsuri electrice către inima dvs. pentru a-l menține să bată în mod regulat și nu prea încet.

Dacă aveți un stimulator cardiac vă poate îmbunătăți în mod semnificativ calitatea vieții dacă aveți probleme cu ritmul cardiac lent. Dispozitivul poate fi salvator pentru unele persoane.

În Marea Britanie, implantarea de stimulatoare cardiace este unul dintre cele mai frecvente tipuri de operații cardiace efectuate, cu multe mii de stimulatoare cardiace montate în fiecare an.

Cum funcționează un stimulator cardiac

Un stimulator cardiac este un dispozitiv mic cu dimensiunea unei cutii de chibrituri sau mai mic, care cântărește 20 până la 50g.

Se compune dintr-un generator de impulsuri, care are o baterie și un mic circuit de computer și 1 sau mai multe fire cunoscute sub numele de cabluri de stimulare, care se atașează de inima ta.

Generatorul de impulsuri emite impulsuri electrice prin firele către inima ta. Viteza la care impulsurile electrice sunt trimise se numește rata de stimulare.

Aproape toate stimulatoarele de stimulare moderne funcționează la cerere. Acest lucru înseamnă că pot fi programate pentru a ajusta rata de descărcare ca răspuns la nevoile corpului tău.

Dacă stimulatorul stimulează că inima ta a ratat o bătaie sau bate prea încet, trimite semnale într-un ritm constant.

Dacă simte că inima ta bate normal de la sine, nu trimite niciun semnal.

Majoritatea stimulatoarelor cardiace au un senzor special care recunoaște mișcarea corpului sau ritmul tău de respirație.

Acest lucru le permite să accelereze rata de descărcare atunci când sunteți activ. Medicii descriu acest lucru ca fiind sensibil la rata.

Defibrilatoare cardioverter implantabile (ICD)

Un defibrilator cardioverter implantabil (ICD) este un dispozitiv similar cu stimulatorul cardiac.

Acesta trimite un șoc electric mai mare inimii care, în esență, „îl repornește” pentru a-l face să pompeze din nou.

Unele dispozitive conțin atât un stimulator cardiac, cât și un ICD.

ICD-urile sunt adesea folosite ca tratament preventiv pentru persoanele despre care se crede că ar avea risc de stop cardiac la un moment dat în viitor.

Dacă ICD simte că inima bate la un ritm anormal periculos, va produce un șoc electric inimii.

Acest lucru ajută adesea să readucă inima într-un ritm normal.

Un ICD convențional are un plumb de ritm care este implantat de-a lungul unei vene (transvenos).

Există, de asemenea, un tip mai nou de ICD în care plumbul stimulent este implantat sub piele (subcutanat).

De ce am nevoie de stimulator cardiac?

Inima este în esență o pompă din mușchi, care este controlată prin semnale electrice.

Aceste semnale pot deveni perturbate din mai multe motive, ceea ce poate duce la o serie de afecțiuni cardiace potențial periculoase, cum ar fi:

Citiți mai multe despre motivul pentru care ar putea avea nevoie de un stimulator cardiac .

Cum este montat un stimulator cardiac?

Implantarea unui stimulator cardiac este un proces relativ simplu.

De obicei este efectuat sub anestezic local , ceea ce înseamnă că veți fi treaz în timpul procedurii.

Generatorul este așezat de obicei sub piele în apropierea claviculei din partea stângă a pieptului.

Generatorul este atașat de un fir care este ghidat printr-un vas de sânge către inimă.

Procedura durează de obicei aproximativ o oră, iar majoritatea oamenilor pot ieși din spital în aceeași zi sau o zi după operație.

Citiți mai multe despre modul în care este montat un stimulator cardiac .

După operația de stimulator cardiac

Ar trebui să poți reveni la activitățile fizice normale, curând după operație.

Ca măsură de precauție, de obicei, se recomandă evitarea activităților stresante timp de aproximativ 4 până la 6 săptămâni după ce a fost instalat un stimulator cardiac.

După aceasta, ar trebui să poți face cele mai multe activități și sport.

Veți putea simți stimulatorul cardiac, dar în curând vă veți obișnui. La început poate părea un pic greoi și poate să vă simțiți inconfortabil atunci când vă aflați în anumite poziții.

Va trebui să participați la verificări periodice pentru a vă asigura că stimulatorul cardiac funcționează corect. Majoritatea stimulatoarelor cardiace stochează informații despre ritmurile inimii tale naturale.

Când aveți programări de urmărire, medicul dumneavoastră poate prelua aceste informații și le poate utiliza pentru a verifica cât de bine funcționează inima și stimulatorul cardiac.

Citiți mai multe despre recuperarea de la chirurgia stimulatorului cardiac .

Utilizarea echipamentelor electrice

Orice care produce un câmp electromagnetic puternic, precum o plită de inducție, poate interfera cu un stimulator cardiac.

Dar cele mai comune echipamente electrice de uz casnic, cum ar fi uscător de păr și cuptoare cu microunde, nu vor fi o problemă atâta timp cât le folosești la cel puțin 15 cm (6 inci) distanță de stimulatorul cardiac.

Dacă aveți o plită de inducție, păstrați o distanță de cel puțin 60 cm (2ft) între partea de sus a sobei și stimulatorul cardiac.

Dacă aceasta este o problemă, poate doriți să luați în considerare înlocuirea aparatului cu ceva mai potrivit.

Dacă vă simțiți amețit sau simțiți cum inima vă bate mai repede în timp ce utilizați un aparat electric, pur și simplu îndepărtați-vă de acesta pentru a permite bătăilor inimii să revină la normal.

Siguranță

Un implant de stimulator cardiac este de obicei o procedură foarte sigură, cu un risc scăzut de complicații.

Cea mai mare preocupare este ca stimulatorul cardiac să-și piardă capacitatea de a controla bătăile inimii, fie pentru că funcționează defectuos, fie pentru că sârma se deplasează din poziția corectă.

Uneori este posibil să reprogramați stimulatorul cardiac pentru a remedia o defecțiune folosind semnale wireless.

Dar poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară dacă stimulatorul cardiac se deplasează în afara poziției.

Citiți mai multe despre riscurile de a avea un stimulator cardiac .

Alternative la un stimulator cardiac

În unele cazuri, poate fi posibilă controlarea unei bătăi cardiace anormale (aritmie) fără a avea un stimulator cardiac.

De exemplu, fibrilația atrială poate fi uneori tratată cu medicamente sau cu o procedură nechirurgicală numită ablație de cateter.

Dar nu toate persoanele cu aritmie pot fi tratate în acest fel, iar în multe cazuri, un stimulator cardiac este considerat a fi cea mai eficientă opțiune.

Dacă cardiologul dumneavoastră recomandă montarea unui stimulator cardiac, întrebați-i de ce cred că este cea mai bună opțiune și discutați despre eventualele tratamente alternative pe care le-ați putea avea.

Tehnologie nouă

Un nou stimulator cardiac de dimensiunea unei pilule a fost dezvoltat și este în prezent testat într-un studiu clinic global.

Noul dispozitiv folosește tehnologia wireless și poate fi implantat direct în inimă, unde furnizează impulsuri electrice de la un electrod.

Aceasta înseamnă că nu este necesar un plumb de stimulare, care are beneficiile scăderii riscului de infecție și scurtarea timpului de recuperare asociat cu implantarea stimulatoarelor cardiace tradiționale.