Aspirina pentru calmarea durerii

1. Despre aspirină pentru ameliorarea durerii

Aspirina este un calmant zilnic pentru durerile și durerile, cum ar fi dureri de cap , dureri de dinți și dureri periodice . Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata răcelile și simptomele „asemănătoare gripei” și pentru a reduce febra (38C și peste). Este cunoscut și sub denumirea de acid acetilsalicilic.

Aspirina este de asemenea disponibilă împreună cu alte ingrediente în unele remedii la gripă și gripă.

Puteți cumpăra cele mai multe tipuri de aspirină din farmacii, magazine și supermarketuri. Unele tipuri sunt disponibile numai pe bază de rețetă.

Vine sub formă de tablete sau supozitoare – medicament pe care îl împingeți ușor în anus. De asemenea, vine sub formă de gel pentru ulcerații bucale și răni.

Dacă ați făcut un accident vascular cerebral sau un atac de cord sau aveți un risc ridicat de atac de cord, medicul vă poate recomanda să luați zilnic o doză mică de aspirină. Acest lucru diferă de a lua aspirină pentru ameliorarea durerii. Luați aspirină în doză mică doar dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru. Citiți informațiile noastre despre aspirină în doză mică .

2. Fapte cheie

 • Cel mai bine este să luați aspirină cu mâncare. În acest fel, veți avea mai puțin șanse să aveți dureri de stomac sau de stomac supărat.
 • Nu dați niciodată aspirină copiilor cu vârsta sub 16 ani (cu excepția cazului în care medicul lor o prescrie). Poate face copiii mai susceptibili de a dezvolta o boală foarte rară, dar gravă numită sindrom Reye .
 • Aspirina este în general în condiții de siguranță pentru a lua ca calmant în primele 6 luni de sarcină (până la 30 de săptămâni). Nu este recomandat după 30 de săptămâni de sarcină sau în timpul alăptării.
 • Multe supermarketuri, magazine și farmacii își vând aspirina proprie. Aspirina este, de asemenea, numită după numele Caprin, Disprin și Nu-Seals. Denumirea mărcii pentru aspirină ca supozitor este Resprin. Aspirina este un ingredient din Anadin Original, Anadin Extra, Alka-Seltzer Original, Alka-Seltzer XS și Beechams Powders.
 • Aspirina ca gel de gură poartă numele de marcă Bonjela. Ca și alte produse cu aspirină, este doar pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani. Gelul de dinți Bonjela și Bonjela Junior Gel nu conțin aspirină, așa că le poți oferi copiilor sub 16 ani.

3. Cine poate și nu poate lua aspirină pentru ameliorarea durerii

Majoritatea persoanelor de 16 ani și peste pot lua aspirină în siguranță.

Cu toate acestea, aspirina nu este potrivită pentru unii oameni.

Nu dați niciodată aspirină unui copil mai mic de 16 ani, cu excepția cazului în care medicul lor o prescrie. Există o posibilă legătură între aspirină și sindromul Reye la copii. Sindromul Reye este o boală foarte rară care poate provoca leziuni grave ale ficatului și creierului.

Important

Nu dați niciodată aspirină copiilor sub 16 ani, cu excepția cazului în care medicul lor o prescrie.

Pentru a vă asigura că aspirina ca calmant (inclusiv gelul gurii) este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveți:

Dacă sunteți gravidă, încercați să rămâneți gravidă sau dacă doriți să alăptați, consultați medicul dumneavoastră dacă este sigur să luați aspirină.

4. Cum și când să o ia

Doza de aspirină potrivită pentru tine depinde de tipul de aspirină pe care îl iei, de ce îl iei și de cât de bine îți ajută simptomele.

Tablete cu aspirină

Aspirina vine de obicei sub formă de tablete de 300 mg.

Doza uzuală este de 1 sau 2 comprimate la fiecare 4 până la 6 ore.

Important

Nu luați mai mult de 12 comprimate în 24 de ore. Așteptați cel puțin 4 ore între doze.

Aspirina vine ca mai multe tipuri diferite de tablete:

 • comprimate standard – pe care le înghiți întregi cu apă
 • comprimate solubile – pe care le dizolvi într-un pahar cu apă
 • comprimate acoperite enteric – pe care le înghițiți întregi cu apă

Comprimatele enterice au o acoperire specială care le poate face mai blânde pe stomac. Nu le mestecați și nu le zdrobiți, deoarece acesta va opri funcționarea acoperirii. Dacă luați și remedii de indigestie, luați-le cu cel puțin 2 ore înainte sau după ce luați aspirina. Antiacidul din remediul pentru indigestie afectează modul în care funcționează acoperirea de pe aceste tablete.

Puteți cumpăra tablete cu aspirină și tablete solubile atât din farmacii, cât și din supermarketuri.

Supozitoare cu aspirină

Supozitoarele cu aspirină sunt medicamente pe care le împingeți ușor în anus. Pentru a le utiliza, urmați instrucțiunile din prospectul din pachet.

Supozitoarele cu aspirină vin în 2 puncte forte. Conțin aspirină 150 mg sau 300 mg. Le puteți cumpăra de la o farmacie.

Dacă luați 150 mg : doza uzuală este de 3 până la 6 supozitoare. Aceasta este de 450mg la 900mg la fiecare 4 ore. Doza maximă este de 24 din supozitoarele de 150 mg în 24 de ore.

Dacă luați 300 mg : doza uzuală este de 1 până la 3 supozitoare. Aceasta este de 300mg la 900mg la fiecare 4 ore. Doza maximă este de 12 din supozitoarele de 300 mg în 24 de ore.

Dacă aveți nevoie de o doză de 450 mg sau 750 mg, medicul sau farmacistul vă va oferi un amestec de puncte forte și vă va explica cum să o luați.

Important

Nu folosiți mai mult de 24 din supozitoarele de 150 mg sau 12 din 300 mg în 24 de ore. Așteptați cel puțin 4 ore între doze.

Gel de aspirină

Puteți cumpăra aspirină gură de gură (Bonjela) de la farmacii și supermarketuri. Nu dați Bonjela copiilor. Puteți oferi Bonjela Gel de Dantură sau Bonjela Junior copiilor, deoarece nu conțin aspirină.

Pentru ulcerații bucale sau răni, masează aproximativ un centimetru (jumătate de centimetru) de gel pe zona dureroasă. Aplicați-l pe interiorul gurii sau gingiilor la fiecare 3 ore, după cum este necesar.

Dacă aveți proteze (dinți false), scoateți-le înainte de a aplica gelul bucal. Apoi, așteptați cel puțin 30 de minute după aplicarea gelului înainte de a vă pune proteza din nou în gură.

Dar dacă iau prea mult?

A lua accidental 1 sau 2 comprimate suplimentare este puțin probabil să fie dăunătoare.

Cantitatea de aspirină care poate duce la supradozaj variază de la o persoană la alta.

Sfaturi urgente: Sunați imediat medicul dumneavoastră dacă:

Vă luați mai mult decât limita zilnică de 12 comprimate în 24 de ore și experimentați reacții adverse, cum ar fi:

 • senzație de rău (greață)
 • care sună în urechi (tinitus)
 • probleme de auz
 • confuzie
 • ma simt ametit

Dacă aveți nevoie să mergeți la un departament de accidente de urgență și de urgență (A&E) , nu vă conduceți singuri – cereți pe altcineva să vă conducă sau să apeleze la o ambulanță.

Luați în interior pachetul sau prospectul cu aspirină, plus orice medicament rămas.

5. Luarea aspirinei cu alte analgezice

Este sigur să luați aspirină cu paracetamol sau codeină.

Dar nu luați aspirină cu ibuprofen sau naproxen fără să discutați cu un medic. Aspirina, ibuprofenul și naproxenul aparțin aceluiași grup de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Dacă le iei împreună, aspirina plus ibuprofenul sau naproxenul pot crește șansa de a avea reacții adverse precum durerile de stomac .

Vă rugăm să discutați cu farmacistul dacă nu sunteți sigur în ceea ce privește dozele și calendarul când luați aspirină cu alte analgezice.

6. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, aspirina poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente ale aspirinei apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. Discutați cu medicul sau farmacistul dacă efectele secundare vă deranjează sau nu dispăreați:

 • indigestie ușoară
 • sângerarea mai ușor decât în mod normal – deoarece aspirina îți subțiază sângele, uneori te poate face să sângerezi mai ușor. De exemplu, s-ar putea să apară năpârlite , să te învârti mai ușor și, dacă te tai singur, sângerarea poate dura mai mult decât normal.

Reacții adverse grave

Se întâmplă rar, dar unele persoane au reacții adverse grave după ce au luat aspirină.

Apelați imediat un medic dacă primiți:

 • pielea roșie, blistered și peeling
 • tușind sânge sau sânge în pipă, scaun sau vărsături
 • pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc – acesta poate fi un semn al problemelor hepatice
 • articulații dureroase la nivelul mâinilor și picioarelor – acesta poate fi un semn al nivelurilor ridicate de acid uric din sânge
 • mâinile sau picioarele umflate – acesta poate fi un semn al retenției de apă

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă (anafilaxie) la aspirină.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 112 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale aspirinei. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

7. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • indigestie ușoară – luați aspirina cu alimente. Dacă indigestia încă nu dispare, ar putea fi un semn că aspirina a provocat un ulcer la stomac. Vorbeste cu medicul tau – pot sa iti prescrie ceva care sa iti protejeze stomacul sau sa te schimbe la un alt medicament.
 • sângerare mai ușor decât în mod normal – fiți atenți atunci când faceți activități care ar putea provoca o rănire sau o tăietură. Ar putea fi cel mai bine să încetați să faceți sport de contact, cum ar fi fotbal, rugby și hochei, în timp ce luați aspirină. Purtați mănuși atunci când utilizați obiecte ascuțite precum foarfece, cuțite și instrumente de grădinărit. Folosiți un aparat de ras electric în loc de bărbieritul umed și folosiți o periuță de dinți moi și ața dentară cerată pentru a vă curăța dinții. Consultați un medic dacă vă îngrijorează orice sângerare.

8. Sarcina și alăptarea

Este sigur să luați aspirină ca calmant în primele 6 luni de sarcină (până la 30 de săptămâni).

Nu luați aspirină pentru ameliorarea durerii după 30 de săptămâni de sarcină. Poate provoca complicații – inclusiv respirație și probleme de coagulare a sângelui – la nou-născutul. Pentru majoritatea femeilor, paracetamolul este cel mai bun calmant de luat în sarcina târzie.

Dacă ați luat aspirină după săptămâna 30 de sarcină, mai ales dacă ați luat-o mult timp, spuneți imediat medicului sau moașei, astfel încât să poată verifica starea de sănătate a copilului.

Pentru mai multe informații despre modul în care aspirina poate afecta dumneavoastră și copilul dvs. în timpul sarcinii, vizitați site-ul web „Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină” (BUMPS) .

Alăptarea și aspirina

Aspirina nu este recomandată în mod normal în timpul alăptării. Pentru majoritatea femeilor, este mai bine să luați paracetamol sau ibuprofen pentru a controla durerea sau febra în timp ce alăptați.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

9. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente interferează cu modul în care funcționează aspirina.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați aceste medicamente înainte de a începe să luați aspirină :

 • medicamente pentru subțiarea sângelui sau pentru prevenirea cheagurilor de sânge, cum ar fi clopidogrelul și warfarina – administrarea lor cu aspirină poate provoca probleme de sângerare
 • medicamente pentru durere și inflamație, cum ar fi ibuprofen și prednisolon
 • medicamente pentru a preveni respingerea organelor după transplant, cum ar fi ciclosporină și tacrolimus
 • medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, cum ar fi furosemidul și ramiprilul
 • digoxina, un medicament pentru problemele cardiace
 • litiu, un medicament pentru problemele de sănătate mintală
 • acetazolamidă, pentru o problemă de ochi numită glaucom
 • metotrexat, un medicament folosit pentru a opri suprareacția sistemului imunitar și uneori pentru tratarea unor tipuri de cancer
 • medicamente pentru diabet, cum ar fi insulina și gliclazida

Amestecarea aspirinei cu remedii sau suplimente din plante

Aspirina poate să nu se amestece bine cu o mulțime de medicamente complementare și pe bază de plante. Aspirina ar putea schimba modul de funcționare și vă poate crește șansele de reacții adverse.

Pentru siguranță, discutați cu farmacistul sau medicul înainte de a lua orice remediu pe bază de plante sau alternative cu aspirină.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv medicamente din plante, vitamine sau suplimente.

10. Întrebări comune

Cum funcționează aspirina pentru ameliorarea durerii?

Dacă ați fost rănit sau aveți o infecție, corpul dvs. face hormoni numiți prostaglandine. Prostaglandinele provoacă umflarea și uneori febră și transmit semnale de durere creierului. Aceasta face parte din răspunsul natural al organismului dumneavoastră la vătămări. Umflarea și febra vă pot ajuta corpul să se vindece.

Aspirina vă oprește corpul să facă prostaglandine și acest lucru scade durerea și reduce umflarea și febra.

Când mă voi simți mai bine?

Ar trebui să începi să te simți mai bine 20 până la 30 de minute după ce ai luat aspirină.

Este sigur să luați aspirină mult timp?

Cel mai bine este să luați cea mai mică doză care funcționează pentru dvs. în cel mai scurt timp posibil. În acest fel, există mai puține șanse ca să aveți reacții adverse nedorite, cum ar fi durerile de stomac .

Cât timp ar trebui să iau aspirină?

Dacă luați aspirină pentru o durere cu durată scurtă de viață, cum ar fi durerea de dinți sau durerile periodice , poate este necesar să o luați doar pentru o zi sau 2.

Dacă ați cumpărat-o de la un magazin, supermarket sau farmacie și doriți să utilizați aspirină mai mult de 3 zile, cereți sfatul medicului sau farmacistului.

Dacă medicul dumneavoastră a prescris aspirina, luați-o atât timp cât vă recomandă.

Este aspirina mai bună decât paracetamolul sau ibuprofenul?

Aspirina, ibuprofenul și paracetamolul sunt analgezice eficiente. Aspirina poate fi mai bună decât paracetamolul pentru unele dureri, cum ar fi durerile periodice sau migrenele (dacă aveți perioade grele, acestea le pot face mai grele). Unii oameni găsesc aspirina mai bună decât paracetamolul pentru durerile de spate .

Paracetamolul este de obicei utilizat pentru dureri ușoare sau moderate. Poate fi mai bun decât aspirina pentru durerile de cap , durerile de dinți , entorsele, durerile de stomac și durerile nervoase precum sciatica .

Ibuprofenul funcționează într-un mod similar cu aspirina. Poate fi utilizat pentru dureri de spate, tulpini și entorse, precum și dureri cauzate de artrită . La fel ca aspirina, este bine și pentru durerile de dinți și pentru durerile periodice.

De ce unele mărci de aspirină conțin cofeină?

Cofeina este adăugată la unele dintre calmante pe care le puteți cumpăra din farmacii.

Cercetările arată că cofeina (cantitatea pe care o veți obține într-o cană de cafea) poate face ca calmantele să funcționeze mai bine pentru unii oameni care suferă mult.

Există cofeină, precum și aspirină în aceste mărci:

 • Anadin Original (aspirină și cofeină)
 • Anadin Extra (aspirină, cafeină și paracetamol)
 • Pudre Beechams (aspirină și cofeină)

Ce se întâmplă dacă aspirina nu funcționează?

Dacă aspirina nu funcționează, există alte medicamente pe care le puteți utiliza pentru a trata durerea sau inflamația, inclusiv:

Ibuprofenul și calmante asemănătoare cu ibuprofen sunt uneori disponibile sub formă de creme sau geluri pe care le freci pe partea corpului tău, care este dureros.

Unele analgezice sunt disponibile numai pe bază de rețetă.

Dacă aspirina nu funcționează pentru dumneavoastră, discutați cu medicul sau farmacistul despre alte opțiuni de tratament care ar putea fi mai potrivite. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată prescrie un calmant mai puternic sau să vă recomande un alt tratament, cum ar fi exerciții fizice sau fizioterapie .

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool în timp ce luați aspirină. Cu toate acestea, consumul de prea mult alcool în timp ce luați aspirină vă poate irita stomacul.

Aspirina provoacă ulcere stomacale?

Aspirina poate provoca ulcere la stomac sau intestin, mai ales dacă o luați mult timp sau în doze mari.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună să nu luați aspirină dacă aveți ulcer la stomac sau dacă ați avut una în trecut.

Dacă aveți riscul de a obține un ulcer stomacal și aveți nevoie de un calmant, luați paracetamol în loc de aspirină, deoarece este mai blând pe stomac.

Aspirina poate preveni cancerul?

Cercetări recente sugerează că aspirina ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, de exemplu cancerul de intestin .

Cu toate acestea, nu luați aspirină fără să discutați cu medicul dumneavoastră. Aspirina poate provoca reacții adverse grave, cum ar fi sângerarea și nu toată lumea o poate lua.

Vorbiți medicului dumneavoastră despre riscurile și beneficiile administrării aspirinei dacă aveți riscul de a face cancer.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea normal în timp ce luați aspirină.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de aspirină va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, dacă încercați să rămâneți gravidă, vorbiți cu un farmacist sau cu medicul despre asta. Este posibil să doriți să vă revizuiți tratamentul.

Îmi va afecta contracepția?

Pentru femei, aspirina nu va afecta niciun contraceptiv, inclusiv pilula combinată sau contracepția de urgență .