Atac ischemic tranzitoriu (TIA)

Un atac ischemic tranzitoriu (TIA) sau „mini accident vascular cerebral” este cauzat de o întrerupere temporară a alimentării cu sânge către o parte din creier.

Întreruperea alimentării cu sânge duce la lipsa de oxigen a creierului.

Acest lucru poate provoca simptome bruste similare cu un accident vascular cerebral , cum ar fi tulburări de vorbire și vizual, și amorțeală sau slăbiciune la nivelul feței, brațelor și picioarelor.

Dar un TIA nu durează atât timp cât un accident vascular cerebral. Efectele durează câteva minute până la câteva ore și se rezolvă complet în 24 de ore.

Simptomele unui atac ischemic tranzitoriu (TIA)

Principalele simptome ale unei TIA pot fi amintite cu cuvântul FAST:

  • Fața – este posibil ca fața să fi căzut pe o parte, este posibil ca persoana să nu poată să zâmbească sau poate că gura sau ochiul lor au căzut.
  • Brațele – este posibil ca persoana să nu poată ridica ambele brațe și să le țină acolo din cauza slăbiciunii sau amorțelii la 1 braț.
  • Discurs – discursul lor poate fi înjurit sau mătăhărit sau este posibil ca persoana să nu poată vorbi deloc, în ciuda faptului că pare să fie trează; s-ar putea să aibă probleme și să înțeleagă ce le spui.
  • Ora – este timpul să apelați 112 imediat dacă vedeți oricare dintre aceste semne sau simptome.

Când să solicitați sfaturi medicale

În primele etape ale unei TIA, nu este posibil să se spună dacă aveți un TIA sau un AVC complet.

Este important să sunați telefonul 112 imediat și să solicitați o ambulanță dacă dumneavoastră sau altcineva aveți simptome de TIA sau accident vascular cerebral.

Dacă este suspectat un TIA, trebuie să vi se ofere aspirină să o luați imediat. Acest lucru ajută la prevenirea unui AVC.

Chiar dacă simptomele dispar în timp ce aștepți sosirea ambulanței, ar trebui să fii evaluat în spital.

Trebuie să fiți chemat pentru a vedea un specialist în termen de 24 de ore de la debutul simptomelor.

Un TIA este un semn de avertizare că s-ar putea să aveți un risc de a suferi un atac cerebral complet în viitorul apropiat, iar o evaluare poate ajuta medicii să determine cea mai bună modalitate de a reduce șansele să se întâmple.

Dacă credeți că ați avut anterior un TIA, dar simptomele au trecut și nu ați solicitat sfaturi medicale la momentul respectiv, faceți o programare urgentă cu un medic.

Acestea pot stabili dacă vă vor consulta pentru o evaluare la spital.

Cauzele unui atac ischemic tranzitoriu (TIA)

În timpul unui TIA, 1 dintre vasele de sânge care vă furnizează creierului sânge bogat în oxigen devine blocat.

Acest blocaj este de obicei cauzat de un cheag de sânge care se formează în altă parte a corpului dvs. și a călătorit către vasele de sânge care furnizează creierul, deși poate fi cauzat și de bucăți de material gras sau bule de aer.

Anumite lucruri îți pot crește șansele de a avea un TIA, inclusiv:

Persoanele de peste 55 de ani și persoanele cu origini asiatice, africane sau din Caraibe au, de asemenea, un risc mai mare de a avea TIA.

Tratarea unui atac ischemic tranzitoriu (TIA)

Deși simptomele unei TIA se rezolvă în câteva minute sau ore, veți avea nevoie de tratament care să vă ajute să preveniți un alt TIA sau un accident vascular cerebral complet în viitor.

Tratamentul va depinde de circumstanțele dvs. individuale, cum ar fi vârsta și istoricul medical.

Este posibil să vi se ofere sfaturi despre modificările de stil pe care le puteți face pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, pe lângă faptul că vi se oferă medicamente pentru a trata cauza TIA.

În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru deblocarea arterelor carotide, principalele vase de sânge care alimentează creierul cu sânge.

Prevenirea unui atac ischemic tranzitoriu (TIA)

Un TIA este adesea un semn că altul ar putea urma și aveți un risc ridicat de a avea un accident vascular cerebral plin de viață în viitorul apropiat.

Indiferent dacă ați avut un AVC sau un accident vascular cerebral în trecut, există o serie de modalități prin care vă puteți reduce riscul de a avea în viitor.

Acestea includ: