Atrofie multiplă a sistemului

Atrofia multiplă a sistemului este o tulburare rară a sistemului nervos în care celulele nervoase din mai multe părți ale creierului se deteriorează în timp.

Acest lucru cauzează probleme cu echilibrul, mișcarea și sistemul nervos autonom, care controlează o serie de funcții automate ale corpului, cum ar fi respirația și controlul vezicii urinare.

Simptomele atrofiei multiple a sistemului

Simptomele atrofiei multiple ale sistemului încep de obicei atunci când cineva are între 50 și 60 de ani, dar pot veni oricând după 30 de ani.

Simptomele sunt de anvergură și includ probleme de control muscular, similare cu cele ale bolii Parkinson .

Pot fi afectate multe funcții diferite ale corpului, inclusiv sistemul urinar, controlul tensiunii arteriale și mișcarea mușchilor.

Deși există numeroase simptome posibile ale atrofiei multiple ale sistemului, nu toți cei afectați îi vor avea pe toți.

Probleme ale vezicii urinare

Bărbații și femeile cu atrofie multiplă a sistemului vor avea de obicei unul sau mai multe dintre următoarele simptome ale vezicii urinare:

Probleme de erectie

Bărbații cu atrofie multiplă a sistemului vor avea, de obicei, disfuncție erectilă (incapacitatea de a obține și menține o erecție), deși aceasta este o problemă comună pe care o dezvoltă mulți bărbați fără afecțiune.

Tensiune arterială scăzută atunci când stai în picioare

Cineva cu atrofie multiplă a sistemului se va simți adesea cu capul ușor, amețit și leșin după ce stă în picioare. Aceasta este cunoscută sub numele de hipotensiune posturală și este cauzată de o scădere a tensiunii arteriale atunci când stau în poziție verticală.

Când te ridici după culcare, vasele de sânge de obicei se îngustează rapid și ritmul cardiac crește ușor pentru a împiedica scăderea tensiunii arteriale și scăderea fluxului sanguin către creier.

Această funcție este realizată automat de sistemul nervos autonom; cu toate acestea, acest sistem nu funcționează corect la persoanele cu atrofie multiplă a sistemului, astfel încât controlul este pierdut.

Probleme cu coordonarea, echilibrul și vorbirea

În atrofia multiplă a sistemului, o parte a creierului numită cerebel este deteriorată. Acest lucru poate face persoana să fie stângace și nesigură atunci când merge, și poate provoca, de asemenea, o vorbă neclară.

Aceste probleme sunt cunoscute sub numele de ataxie cerebeloasă .

Lentitudinea mișcării și senzația de rigiditate

O persoană cu atrofie multiplă a sistemului are mișcări mult mai lente decât în mod normal (bradikinezie). Acest lucru poate îngreuna îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Mișcarea este greu de inițiat, iar persoana va avea adesea o plimbare distinctivă lentă, agitată, cu pași foarte mici.

Unele persoane pot avea, de asemenea, mușchi rigid, încordat. Acest lucru poate face și mai dificil să vă deplasați și să provocați crampe dureroase musculare ( distonie ).

Simptomele de mai sus sunt tipice bolii Parkinson, dar, din păcate, medicamentele utilizate pentru ameliorarea lor la persoanele cu boala Parkinson (levodopa) nu sunt foarte eficiente pentru persoanele cu atrofie multiplă a sistemului.

Alte semne și simptome

Persoanele cu atrofie multiplă a sistemului pot avea, de asemenea:

Cauzele atrofiei multiple a sistemului

Cauzele atrofiei multiple ale sistemului nu sunt bine înțelese.

Se pare că nu este moștenit – nu există dovezi că copiii unei persoane afectate îl vor dezvolta.

Cu toate acestea, este posibil ca atât factorii genetici cât și cei de mediu să contribuie, astfel încât în prezent cercetările analizează dacă există o tendință genetică (predispoziție) de a o dezvolta.

Celulele creierului unei persoane cu atrofie multiplă a sistemului conțin o proteină numită alfa-sinucleină. Se consideră că o acumulare de alfa-sinucleină anormală este responsabilă pentru zonele dăunătoare ale creierului care controlează echilibrul, mișcarea și funcțiile autonome ale organismului.

Diagnosticarea atrofiei multiple a sistemului

Nu există un test specific pentru a diagnostica atrofia multiplă a sistemului.

De obicei, se poate face un diagnostic pe baza simptomelor, deși poate fi confundat cu boala Parkinson.

Atrofie cu sistem multiplu sau boala Parkinson?

O persoană are mai multe șanse să aibă atrofie multiplă a sistemului, mai degrabă decât boala Parkinson dacă:

  • simptomele lor au progresat rapid – o persoană cu boala Parkinson se deteriorează mai lent
  • au suferit căderi în primele etape ale afecțiunii – acesta nu este un simptom tipic al Parkinson
  • nu răspund bine la terapia cu levodopa – levodopa poate îmbunătăți semnificativ simptomele bolii Parkinson
  • vorbirea lor este grav afectată – acesta nu este un simptom tipic al bolii Parkinson
  • bâlbâie și respiră zgomotos – acesta nu este un simptom tipic al bolii Parkinson

Teste suplimentare

Dacă se suspectează o atrofie multiplă a sistemului, un medic (de obicei un neurolog) va testa reflexele persoanei și funcțiile corporale „automate”, cum ar fi funcția vezicii urinare.

O scanare cerebrală este deseori necesară – de obicei o scanare RMN sau o scanare SPECT – pentru a detecta orice pierdere de celule cerebrale. Citiți mai multe despre scanările SPECT (PDF, 304kb) .

De asemenea, pot fi efectuate evaluări mai detaliate ale funcției autonome – de exemplu, înregistrarea modificărilor tensiunii arteriale la culcare și în picioare.

Tratarea atrofiei multiple a sistemului

În prezent nu există nici un remediu pentru atrofierea multiplă a sistemului și nici o modalitate de a încetini evoluția acestuia.

Persoanele cu afecțiunea trăiesc de obicei între șase și nouă ani după începerea simptomelor și se pot deteriora rapid în acest timp. Unele persoane pot trăi mai mult de 10 ani după ce au fost diagnosticate.

Ajutorul și asistența sunt disponibile, iar simptomele pot fi gestionate astfel încât persoana să fie cât mai independentă și confortabilă.

Citiți despre:

Fizioterapia și terapia ocupațională pot ajuta persoanele cu atrofie multiplă a sistemului să rămână mobile și să mențină fitnessul și forța musculară.

Ajutor si sustinere

Ajutor pentru îngrijitori

Ajutor practic și financiar este disponibil dacă aveți grijă de cineva cu atrofie multiplă a sistemului.

Autoritatea locală poate efectua o evaluare a îngrijitorilor pentru a vă evalua nevoile și pentru a determina ajutorul și sprijinul la care aveți dreptul.

Aflați mai multe despre evaluările îngrijitorilor .

Sprijin pentru persoanele cu atrofie multiplă a sistemului

Dacă aveți atrofie multiplă a sistemului și vă este dificil să faceți față cu viața de zi cu zi, medicul sau asistenta vă pot consulta la un asistent social.

Aceștia pot efectua o evaluare și vă pot recomanda ajutorul de care aveți nevoie. De exemplu, este posibil să aveți nevoie de:

  • însoțitori de îngrijire – care pot ajuta cu sarcini de zi cu zi, cum ar fi gospodăria, îmbrăcarea și spălarea
  • mese pe roți – consiliul local poate fi în măsură să ofere ajutor financiar pentru acest lucru; verificați-vă eligibilitatea pentru a primi mese acasă
  • beneficii – puteți fi eligibil pentru o serie de prestații, cum ar fi Indemnizația de prezență și plata independenței personale (PIP)
  • adaptări la domiciliu – pentru a facilita mișcarea în casă și pentru a vă asigura că mediul de acasă este cât se poate de confortabil

Aflați mai multe despre evaluările nevoilor de îngrijire și asistență .

Informații suplimentare și asistență

Trustul cu Atrofie Multipla Sistemului oferă ajutor și sprijin persoanelor cu atrofie multiplă a sistemului, precum și familiilor, îngrijitorilor și profesioniștilor din domeniul sănătății care îi tratează.

Caritatea finanțează, de asemenea, cercetarea pentru a descoperi cauza atrofiei multiple a sistemului și pentru a încerca să găsească un remediu.

Numărul de asistență este 0333 323 4591 (de luni până vineri, între orele 9:00 și 17:00). Puteți, de asemenea, să trimiteți un e-mail la support@msatrust.org.uk .