Terorii de noapte și coșmarurile

Mulți copii experimentează coșmaruri și teroare de noapte, dar majoritatea cresc din ele. Ele nu produc niciun rău psihologic pe termen lung copilului dumneavoastră.

Terorizările de noapte sunt foarte diferite de coșmaruri.

Un copil care are spaimă noaptea poate să urle și să tragă în jurul și poate să nu vă recunoască dacă încercați să le mângâiați.

Acest comportament apare la trezirea bruscă dintr-un somn profund, care nu visează.

Copilul tău nu se va trezi pe deplin în timpul acestor episoade și nu va avea amintiri despre asta a doua zi dimineață.

Coșmarurile apar din somnul de vis (somnul REM). Copilul tău s-ar putea trezi din coșmar și, în funcție de vârsta lor, poate fi capabil să-și amintească și să-ți descrie visul rău pentru tine.

Atât terorismele nocturne, cât și coșmarurile la copii sunt descrise mai detaliat mai jos, împreună cu sfaturi despre ceea ce ar trebui să faci.

Terorii nocturne

Terorizările de noapte sunt frecvente la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani.

Un copil care se confruntă cu teroare noaptea poate să urle, să strige și să tragă în panică extremă și poate chiar sări din pat.

Ochii lor vor fi deschiși, dar nu sunt pe deplin treji.

Episoadele apar de obicei în prima parte a nopții, continuă câteva minute (până la 15 minute) și uneori apar mai mult de o dată în timpul nopții.

De ce se întâmplă

Terorismele nocturne sunt mai frecvente la copiii cu istoric familial de teroare nocturne sau comportament de somnambulism .

Un atac de teroare nocturn poate fi declanșat de orice:

  • crește cât de mult somnul adânc are copilul dvs., cum ar fi oboseala, febra sau anumite tipuri de medicamente
  • face copilul tău mai probabil să se trezească dintr-un somn profund, cum ar fi emoția, anxietatea , zgomotul brusc sau o vezică completă

Ce ar trebui sa faci

Cel mai bun lucru de făcut dacă copilul tău are un episod de terorism nocturn este să rămână calm și să aștepți până se potoli.

Nu interveniți și nu interacționați cu ei, dacă nu sunt în siguranță. Terorizările nocturne pot fi înspăimântătoare pentru a fi martore, dar acestea nu dăunează copilului tău.

Nu ar trebui să încercați să vă treziți copilul când au un episod. S-ar putea să nu te recunoască și să poată deveni mai agitat dacă încerci să le mângâie.

Copilul tău nu-și va aminti episodul a doua zi dimineață, dar poate totuși ajuta la o discuție generală pentru a afla dacă ceva îi îngrijorează și declanșează episoadele.

O să vă ajute, de asemenea, dacă au o rutină relaxantă la culcare .

Încercați să nu discutați episoadele cu copilul dvs. într-un mod care să le îngrijoreze, deoarece acest lucru le poate crește anxietatea.

Dacă episoadele de teroare nocturne sunt frecvente și apar la o anumită oră în fiecare noapte, puteți constata că trezirea copilului dvs. rupe ciclul.

Trezește-ți copilul cu 15 minute înainte de ora anticipată a episodului în fiecare noapte timp de 7 zile.

Acest lucru poate perturba schema de somn suficient pentru a opri episoadele fără a afecta calitatea somnului.

Când ar trebui să cauți ajutor

În cele din urmă, majoritatea copiilor cresc din teroarele nopții. Dar discutați cu medicul dumneavoastră de familie dacă au loc de mai multe ori pe noapte sau în majoritatea nopților.

Medicul dumneavoastră va putea verifica dacă ceva care poate fi ușor de tratat provoacă episoadele.

De exemplu, amigdalele mari ar putea cauza probleme de respirație noaptea și i-ar trezi copilul.

La un număr mic de copii care au frecvent episoade de teroare nocturnă, poate fi nevoie de trimitere la un serviciu de specialitate.

coşmaruri

Coșmarurile sunt frecvente la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani. Majoritatea copiilor cresc din ele.

Coșmarurile apar de obicei mai târziu în noapte și provoacă sentimente puternice de teroare, frică, stres sau anxietate.

Copilul tău se poate trezi și va fi capabil să-și amintească și să-ți descrie visul.

Coșmarurile la copii pot fi cauzate de o experiență înspăimântătoare, cum ar fi vizionarea unui film înfricoșător sau de ceva care îi îngrijorează.

Ce ar trebui sa faci

Vorbeste cu copilul tau pentru a afla daca le ingrijoreaza ceva care le-ar putea declansa cosmarurile.

La fel ca în cazul terorilor nocturne, vă veți ajuta să vă asigurați că copilul dvs. are o rutină relaxantă la culcare.

Luați-vă copilul să vadă medicul dumneavoastră de familie dacă are coșmaruri repetate (o serie de coșmaruri cu temă recurentă).

Dacă coșmarurile copilului dvs. sunt cauzate de o experiență trecută stresantă, este posibil să fie nevoie de consiliere .

Coșmaruri la adulți

Coșmarurile și terorile de noapte sunt de obicei asociate cu copiii, dar uneori pot afecta și adulții.

Există multe cauze posibile ale coșmarurilor adulților, dar sunt adesea legate de stres, traume sau o afecțiune de sănătate mentală existentă.

De asemenea, pot apărea după administrarea anumitor tipuri de medicamente, cum ar fi antidepresive .

Uneori, o afecțiune care afectează somnul poate fi un declanșator al terorilor nocturne.

De exemplu:

Coșmarurile nu provoacă de obicei niciun rău fizic, dar pot fi deranjante sau deranjante. De asemenea, vă pot împiedica să vă dormiți bine.

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți coșmaruri obișnuite care vă afectează somnul și viața de zi cu zi.

Dacă coșmarurile tale sunt cauzate de un anumit eveniment traumatic, medicul dumneavoastră poate recomanda un tratament psihologic, cum ar fi consilierea .