Amputare

O amputație este îndepărtarea chirurgicală a unei părți a corpului, cum ar fi un braț sau un picior.

Acest subiect poate fi util dacă, un prieten sau un membru al familiei tale, recent a avut sau sunt de planificare pentru a avea o amputare.

De ce poate fi nevoie de amputație

Poate fi necesară o amputație dacă:

Evaluare înainte de operație

Cu excepția cazului în care trebuie să aveți o amputație de urgență, veți fi evaluat complet înainte de operație pentru a identifica cel mai potrivit tip de amputație și orice factori care vă pot afecta reabilitarea.

Evaluarea poate include o examinare medicală amănunțită pentru a vă verifica starea fizică, cum ar fi starea dvs. nutrițională, funcția intestinală și vezică, sistemul cardiovascular (inima, sângele și vasele de sânge) și sistemul respirator (plămâni și căi respiratorii).

De asemenea, medicul va verifica starea și funcția membrului sănătos. Îndepărtarea unui membre poate plasa o încordare suplimentară asupra membrului rămas, de aceea este important să aveți grijă de membrul sănătos.

De asemenea, poate inlude o evaluare psihologică pentru a determina cât de bine veți face față impactului psihologic și emoțional al amputației și dacă veți avea nevoie de sprijin suplimentar.

Pot exista o evaluare a acasă, de la serviciu și medii sociale pentru a verifica dacă orice modificări vor trebui să fie făcute pentru a vă ajuta să facă față.

Veți fi, de asemenea, prezentat unui fizioterapeut, care va fi implicat în îngrijirea dvs. postoperatorie. Un protetist (specialist în membre protetice) vă va sfătui despre tipul și funcția membrelor protetice sau a altor dispozitive disponibile.

Dacă aveți o amputație planificată, s-ar putea găsi reconfortant să vorbesc cu cineva care a avut un tip similar de amputare. Este posibil ca un membru al echipei dumneavoastră de îngrijire să poată aranja acest lucru.

Cum se fac amputațiile

Amputările se pot face sub anestezic general (unde ești inconștient) sau folosind fie un anestezic epidural, fie un anestezic spinal (amândoi amortind jumătatea inferioară a corpului). Alegerea anestezicului poate depinde de ce parte a corpului tău este amputată.

Cele mai multe amputări implică îndepărtarea unei secțiuni a membrului, mai degrabă decât a întregului membre.

Odată ce secțiunea membrului a fost amputată, tehnici suplimentare pot fi utilizate pentru a ajuta la îmbunătățirea funcției părții rămase a membrului și pentru a reduce riscul de complicații.

Acestea includ scurtarea și netezirea osului în secțiunea rămasă a membrului de aceea este acoperită de o cantitate adecvată de țesut moale și mușchi. Chirurgul apoi coase mușchiul de oase pentru a ajuta la întărirea secțiunii rămase (o tehnică cunoscută sub numele de miodeză).

După amputație, rana ta va fi sigilată cu cusături sau capse chirurgicale. Acesta va fi acoperit cu un bandaj și un tub poate fi plasat sub pielea ta pentru a scurge orice exces de lichid. Bandajul va trebui, de obicei, să fie ținut pe loc câteva zile pentru a reduce riscul de infecție.

Recuperarea după o amputație

După operație, de obicei, vi se va administra oxigen printr-o mască și lichide printr-un picurare pentru primele zile, în timp ce vă recuperați într-un cabinet.

Un tub flexibil mic (cateter urinar ) poate fi plasat în vezica dvs. în timpul intervenției chirurgicale pentru a scurge urina. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să vă ridicați din pat pentru a merge la toaletă în primele zile după operație. Este posibil să vi se administreze o comode sau un pat de pat, astfel încât să puteți, de asemenea, scaun fără a fi necesar să vă ridicați pentru a utiliza toaleta.

Site-ul operațiunii poate fi dureros, așa că vi se vor administra analgezice dacă aveți nevoie de ele. Spuneți unui membru al echipei dumneavoastră de îngrijire dacă calmantele nu funcționează, deoarece este posibil să aveți nevoie de o doză mai mare sau de un calmant mai puternic. Un tub mic poate fi utilizat pentru a elibera anestezic local nervilor din ciot pentru a ajuta la reducerea durerii.

Fizioterapeutul vă va învăța câteva exerciții pentru a ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge și de a îmbunătăți oferta de sânge în timp ce recuperarea în spital.

Haine de compresie

Veți observa umflarea (edem) a ciotului după operație. Acest lucru este normal și poate continua după ce ai fost externat.

Utilizarea unei îmbrăcăminte cu compresie va ajuta la umflarea și forma ciotului. De asemenea, poate reduce durerea fantomă (durere care pare să vină de la membrul tău lipsă) și poate ajuta la susținerea membrului.

Odată ce rana v-a vindecat, veți fi echipat cu o haină de compresie. Ar trebui purtat în fiecare zi, dar dus la culcare. Ar trebui să vi se dea cel puțin 2 articole de îmbrăcăminte, care trebuie spălate regulat.

Reabilitare

Reabilitarea fizică este o parte importantă a procesului de recuperare. Poate fi un proces lung, dificil și frustrant, dar este important să perseverați. După reabilitare, este posibil să reveniți la muncă și la alte activități.

Programul dvs. de reabilitare va fi adaptat la nevoile dvs. individuale și va avea ca scop să vă permită să efectuați cât mai multe activități normale.

Vei lucra îndeaproape cu fizioterapeuți și terapeuți ocupaționali care vor discuta cu tine ce ai dori să obții în urma reabilitării, astfel încât să poată fi stabilite anumite obiective realiste.

Programul dvs. de reabilitare va începe de obicei câteva zile după operație. Poate începe cu exerciții simple pe care le poți face în timp ce te culci sau stai. Dacă ați avut o amputație a picioarelor, veți fi încurajat să vă deplasați cât mai curând posibil, folosind un scaun cu rotile.

Veți fi, de asemenea, a învățat „tehnici de transfer“ pentru a vă ajuta să se deplaseze în jurul valorii de mai ușor, cum ar fi cum să obțineți într-un scaun cu rotile din pat.

După ce rana a început să se vindece, este posibil să începeți să lucrați la un program de exerciții fizice cu un kinetoterapeut în spital pentru a vă ajuta să vă mențineți mobilitatea și forța musculară.

Dacă aveți un membru protetic montat, fizioterapeutul vă va învăța cum să îl utilizați. De exemplu, cum să mergi pe un picior protetic sau să te prind cu o mână protetică.

Mergând acasă și urmăriți

Durata de timp va dura înainte de a fi gata pentru a merge acasă va depinde de tipul de amputare care le-ați avut și starea generală a sănătății.

Înainte de a fi externat din spital, un terapeut profesionist poate aranja să vă viziteze acasă pentru a vedea dacă casa dvs. trebuie adaptată pentru a o face mai accesibilă.

De exemplu, este posibil să aveți nevoie de o rampă pentru scaun cu rotile sau de un telescaun. Dacă este nevoie de aceste tipuri de modificări, problema poate fi trimisă serviciilor dumneavoastră de asistență socială și asistență locală. Aflați mai multe despre ajutoarele pentru mers, scaunele cu rotile și scuterele și evaluați-vă nevoile de îngrijire și asistență .

Poate dura câteva luni înainte de a fi echipat cu un membru protetic (dacă sunteți potrivit pentru o proteză), astfel încât vi se poate da un scaun cu rotile care să vă ajute să vă deplasați dacă ați avut amputarea membrului inferior.

Probabil că va trebui să participați la o programare de urmărire la câteva săptămâni de la ieșirea din spital, pentru a discuta despre cum faceți față acasă și dacă aveți nevoie de ajutor, asistență sau echipament suplimentar.

La întâlnirea dvs., vi se poate oferi, de asemenea, detalii despre cel mai apropiat grup de asistență pentru amputați, alcătuit atât din cadre medicale, cât și din persoane care trăiesc cu o amputație.

Membre protetice

După o amputație, este posibil să fiți capabil să aveți un membru protetic.

Membrele protezare nu sunt potrivite pentru toți cei care au suferit o amputație , deoarece un curs extins de fizioterapie este necesară și reabilitare.

Ajustarea la viață cu membrul protetic necesită o cantitate considerabilă de energie, deoarece trebuie să compensezi pierderea mușchilor și oaselor la nivelul membrului amputat.

Acesta este motivul pentru care oamenii fragila sau cele cu o stare gravă de sănătate, cum ar fi bolile de inima , nu pot fi potrivite pentru o protetice la nivelul membrelor.

Dacă puteți avea un membru protetic, tipul membrului recomandat pentru dumneavoastră va depinde de:

 • tipul de amputație pe care l-ați avut
 • cantitatea de forță musculară din secțiunea rămasă a membrului
 • starea ta de sănătate generală
 • sarcini pe care membrul protetic va fi de așteptat să le îndeplinească
 • fie că doriți ca membrul să arate cât mai real sau sunteți mai preocupat de funcție

Dacă se crede că ar fi dificil să rezistați la tulpina de utilizare a unui membru protetic, poate fi recomandat un limbaj cosmetic. Acesta este un membru care arată ca un membre adevărat, dar nu poate fi folosit ca un membru protetic.

Este posibil să existe un membru protetic care să fie atât realist fizic cât și funcțional, dar poate fi necesar să existe un element de compromis între diferitele tipuri.

Pregătirea pentru a avea un membru protetic

Dacă membrul protetic este potrivit pentru dvs., veți începe un program de activități în timp ce sunteți încă în spital pentru a vă pregăti pentru proteză.

Înainte de montarea unui membre protetic, pielea care vă acoperă ciotul poate fi mai puțin sensibilă (cunoscută sub numele de desensibilizare). Acest lucru va face proteza mai confortabilă de purtat.

Desensibilizarea pielii implică:

 • atingând ușor pielea cu o cârpă de față
 • folosind bandaje de compresie pentru a ajuta la reducerea umflăturii și pentru a preveni acumularea de lichid în interiorul și în jurul butucului
 • frecarea și tragerea pielii din jurul osului pentru a preveni cicatrizarea excesivă

Fizioterapeutul vă va învăța exerciții pentru a consolida mușchii membrului rămas și pentru a vă îmbunătăți nivelul general de energie, astfel încât să puteți face față mai bine cerințelor membrului artificial.

În funcție de ceea ce este disponibil în zona dvs. locale, acesta poate fi de mai multe luni înainte de a primi prima întâlnire cu un protezist.

Îngrijire de ciot

Este foarte important să păstrați pielea de pe suprafața ciotul curată pentru a reduce riscul de a deveni iritat sau infectat.

Spălați-vă ușor ciotul cel puțin o dată pe zi (mai des pe vreme caldă) cu săpun ușor necentrat și apă caldă și uscați-l cu atenție.

Dacă aveți un membru protetic, trebuie să curățați regulat priza folosind săpun și apă caldă.

Când faceți o baie, evitați să vă lăsați ciotul scufundat în apă pentru perioade îndelungate, deoarece apa va înmuia pielea de pe ciot, făcând-o mai vulnerabilă la răni.

Dacă pielea ta se usucă, folosește o cremă hidratantă înainte de culcare sau când nu porți proteza.

Unii oameni găsesc că poartă unul sau mai multe șosete în jurul butucului lor ajută la absorbția transpirației și reduce iritarea pielii. Mărimea ciotului dvs. se poate schimba pe măsură ce umflarea scade, deci numărul de șosete pe care trebuie să le utilizați poate varia. Ar trebui să schimbi șosetele în fiecare zi.

Verificați cu atenție ciotul în fiecare zi pentru a găsi semne de infecție, cum ar fi:

 • piele caldă, roșie și fragedă
 • evacuarea de lichid sau puroi
 • crescând umflarea

Contactați echipa de îngrijire pentru sfaturi dacă credeți că puteți dezvolta o infecție a pielii.

Grija pentru membrul tău rămas

După ce ați amputat piciorul sau piciorul, este foarte important să evitați rănirea piciorului și piciorului „bun” rămas, în special dacă amputarea dvs. a fost necesară din cauza diabetului . Piciorul și piciorul rămas pot fi, de asemenea, la risc.

Evitați să purtați încălțăminte necorespunzătoare și asigurați-vă că un profesionist din domeniul sănătății instruit corespunzător, precum un podiatru, este implicat în îngrijirea piciorului rămas. De asemenea, trebuie să vi se ofere o revizuire periodică a piciorului dvs. de către o echipă de îngrijire a picioarelor.

Aflați mai multe despre diabet și îngrijirea piciorului .

complicaţiile

Ca orice tip de operație, o amputație prezintă un risc de complicații. De asemenea, prezintă un risc de probleme suplimentare legate direct de pierderea membrului.

Există o serie de factori care influențează riscul de complicații din cauza amputației, cum ar fi vârsta ta, tipul de amputație pe care l-ai avut și starea ta generală de sănătate.

Riscul de complicații grave este mai mic în amputările planificate decât în amputațiile de urgență.

Complicațiile asociate cu amputarea includ:

În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a corecta problemele care se dezvoltă sau pentru a ajuta la calmarea durerii. De exemplu, dacă se crede că neuromele (țesutul nervos îngroșat) cauzează durere, este posibil să fie necesară eliminarea grupului de nervi afectat.

Durere din tulpină și „membrul fantomă”

Multe persoane care au o amputație se confruntă cu un anumit grad de durere de ciot sau durere de „membrul fantomă”.

Durerea de ciot poate avea multe cauze diferite, inclusiv frecarea sau plăgile în cazul în care ciotul atinge un membru protetic, leziuni ale nervilor în timpul intervenției chirurgicale și dezvoltarea neuromelor.

Senzațiile membrelor fantomă sunt senzații care par să provină de la membrul amputat. Ocazional, acestea pot fi dureroase (dureri ale membrelor fantomă).

Termenul „fantomă” nu înseamnă că senzațiile sunt imaginare. Durerea membrelor fantomă este un fenomen real, care a fost confirmat folosind scanări imagistice ale creierului pentru a studia modul în care semnalele nervoase sunt transmise creierului.

Simptomele durerii fantomului membrelor pot varia de la ușoare până la severe. Unii oameni au descris „scurte sclipiri” de durere ușoară, asemănătoare cu un șoc electric, care durează câteva secunde. Alții au descris durere severă constantă.

Tratarea durerii tulpinei și a fantomelor

Durerea de membre și fantomă se va îmbunătăți de obicei în timp, dar sunt disponibile tratamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

medicamente

Medicamentele care pot fi utilizate pentru a ajuta la calmarea durerii includ:

Măsuri de auto-ajutor și terapie complementară

Există mai multe tehnici non-invazive care pot ajuta la ameliorarea durerii la unele persoane. Ei includ:

 • ajustarea modului în care se potrivește proteza pentru a face mai confortabil.
 • aplicând căldură sau frig pe membrul tău, cum ar fi folosirea căldurii sau a pachetelor de gheață, a frecării și a cremelor.
 • masaj pentru creșterea circulației și stimularea mușchilor.
 • acupunctura se crede că stimulează sistemul nervos și ameliorează durerea.
 • stimularea nervului electric transcutanat (TENS) , care folosește un dispozitiv mic, cu baterie, pentru a livra impulsuri electrice în zona afectată a corpului, pentru a bloca sau reduce semnalele de durere.

Imagini mentale

Cercetările au arătat că persoanele care petrec 40 de minute pe zi imaginându-și folosind partea membrului care a fost amputată, cum ar fi întinderea „degetelor” sau înghesuirea „degetelor de la picioare”, experimentează o reducere a simptomelor durerii.

Aceasta poate fi legată de teoria centrală a durerii la nivelul membrelor fantomă. Cercetătorii cred că creierul pare să primească feedback de la un membre amputat, iar aceste exerciții mentale pot oferi un substitut eficient pentru acest feedback lipsit.

O altă tehnică, cunoscută sub denumirea de feedback vizual în oglindă, implică utilizarea unei oglinzi pentru a crea o reflectare a celuilalt membre. Unii oameni consideră că exercitarea și mișcarea celuilalt membre pot ajuta la ameliorarea durerilor fantomă.

Impactul psihologic al amputației

Pierderea membrului poate avea un impact psihologic considerabil. Multe persoane care au avut o amputație raportează emoții, cum ar fi durerea și deșeul, asemănătoare cu moartea unei persoane dragi.

Prin urmare, respectarea impactului psihologic al unei amputații este de cele mai multe ori la fel de importantă ca să facă față cerințelor fizice.

Având o amputație poate avea un impact psihologic considerabil din trei motive principale:

 • trebuie să faceți față pierderii de senzație de la membrul vostru amputat.
 • trebuie să faceți față pierderii funcției de la membrul dumneavoastră amputat.
 • simțul tău despre imaginea corpului și percepția altor persoane despre imaginea corpului tău s-au schimbat.

Gândurile și emoțiile negative sunt frecvente după o amputație. Acest lucru este valabil mai ales la persoanele care au avut o amputație de urgenta, deoarece acestea nu au timp să se pregătească mental pentru efectele intervenției chirurgicale.

Emoțiile și gândurile comune trăite de oameni după o amputație includ:

Persoanele care au avut o amputație ca urmare a traumei (în special membrii forțelor armate) au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta tulburări de stres posttraumatic (PTSD) .

Vorbește cu echipa ta de îngrijire despre gândurile și sentimentele tale, în special dacă te simți deprimat sau suicid. Posibil să aveți nevoie de tratament suplimentar, cum ar fi antidepresive sau de consiliere , pentru a îmbunătăți capacitatea de a face față după ce o amputare.

Ajutor si sustinere

Să vi se spună că trebuie să aveți un membru amputat poate fi o experiență devastatoare și înspăimântătoare. Ajustarea la viață după o amputare poate fi o provocare, dar mulți oameni se bucură de o bună calitate a vieții după ce au reușit să se adapteze.

Există o serie de organizații de caritate care pot oferi sfaturi și sprijin pentru persoanele care trăiesc cu amputații, care includ: