TENS (stimularea nervului electric transcutanat)

Stimularea nervului electric transcutanat (TENS) este o metodă de calmare a durerii care implică utilizarea unui curent electric ușor.

O mașină TENS este un dispozitiv mic, cu baterie, care are conexiuni conectate la plăcuțe lipicioase numite electrozi.

Imagine cu electrozi ai mașinii TENS pe piele

Credit:

SHEILA TERRY / BIBLIOTECA FOTO ȘTIINȚĂ


Atașați tampoanele direct pe piele. Când aparatul este pornit, impulsuri electrice mici sunt livrate în zona afectată a corpului dvs., pe care o simțiți ca o senzație de furnicături.

Impulsurile electrice pot reduce semnalele de durere care merg către măduva spinării și creier, ceea ce poate ajuta la ameliorarea durerii și relaxarea mușchilor. De asemenea, acestea pot stimula producerea de endorfine, care sunt calmante naturale ale organismului.

Pentru ce se utilizează TENS

TENS poate ajuta la reducerea durerii și a spasmelor musculare cauzate de o gamă largă de afecțiuni, inclusiv:

Este, de asemenea, folosit uneori ca metodă de calmare a durerii în timpul travaliului .

Funcționează TENS?

Nu există suficiente dovezi științifice de bună calitate pentru a spune cu siguranță dacă TENS este o metodă fiabilă de calmare a durerii. Sunt necesare mai multe cercetări și studii clinice pentru TENS sunt în desfășurare.

Profesioniștii din domeniul sănătății au raportat că pare să ajute unii oameni, deși cât de bine funcționează depinde de individ și de starea tratată.

TENS nu este un remediu pentru durere și, de cele mai multe ori, oferă doar o ușurare pe termen scurt, în timp ce aparatul TENS este utilizat.

Cu toate acestea, tratamentul este în general foarte sigur și este posibil să simțiți că merită să încercați în loc de sau în plus față de tratamentele medicale obișnuite.

Încercați TENS

Dacă vă gândiți să încercați TENS, este o idee bună să discutați cu medicul dumneavoastră despre o trimitere la un kinetoterapeut sau clinică de durere.

Un fizioterapeut sau specialist în durere poate fi în măsură să vă împrumute un aparat TENS pentru o perioadă scurtă, dacă consideră că ar putea ajuta.

Puteți alege să vă cumpărați propria mașină TENS fără a primi sfaturi medicale, dar, în general, este mai bine să aveți o evaluare adecvată mai întâi, astfel încât să aflați dacă o mașină TENS este potrivită pentru dvs. și veți fi învățați cum să o folosiți corect.

Pentru a beneficia la maxim de TENS, este important ca setările să fie ajustate corect pentru dvs. și pentru starea dvs. individuală.

Dacă găsiți TENS eficient, puteți cumpăra un aparat TENS de la o farmacie. Acestea variază în prețuri de la aproximativ 10 GBP la 200 GBP. Mașinile mai scumpe nu sunt neapărat mai bune decât cele la un preț mai mic, așa că este mai bine să faceți o cercetare înainte de a cumpăra.

Cum se utilizează TENS

Informațiile de mai jos sunt un ghid general despre utilizarea unui aparat TENS. Trebuie să urmați întotdeauna instrucțiunile specifice ale producătorului.

Mașinile TENS sunt mici și ușoare, așa că le puteți folosi în timp ce lucrați sau în mișcare. Puteți să-l puneți în buzunar, să îl agrafați la curea sau să îl țineți în mână.

Puteți utiliza TENS pe tot parcursul zilei cât doriți, deși nu ar trebui să fie utilizat în timpul conducerii, utilajelor de operare sau în cadă sau duș.

Poziționarea plăcuțelor

Asigurați-vă că aparatul este oprit înainte de a atașa plăcuțele la piele. Poziționați tampoanele în fiecare parte a zonei dureroase, la o distanță de cel puțin 2,5 cm (1 inch).

Nu așezați niciodată plăcuțele peste:

Activarea și reglarea puterii

Porniți aparatul TENS atunci când plăcuțele sunt atașate în locurile corecte. Vei simți o ușoară senzație de furnicături trecând prin pielea ta.

Mașina are un cadran care vă permite să controlați rezistența impulsurilor electrice.

Începeți pe un cadru scăzut și creșteți-l treptat până când senzația se simte puternică, dar confortabilă. Dacă senzația de furnicături începe să se simtă dureroasă sau inconfortabilă, reduceți-o ușor.

Opriți aparatul TENS după ce ați terminat de utilizat și îndepărtați electrozii de pe piele.

Există riscuri de reacții adverse?

Pentru majoritatea oamenilor, TENS este un tratament sigur, fără efecte secundare.

Unele persoane pot fi alergice la tampoane, iar pielea lor poate deveni roșie și iritată, dar sunt disponibile tampoane speciale pentru persoanele cu alergii.

TENS nu este sigur pentru toată lumea. Nu-l utilizați fără să solicitați mai întâi sfaturi medicale dacă:

  • aveți un stimulator cardiac sau un alt tip de implant electric sau metalic în corp
  • ești însărcinată sau există șanse să fii gravidă – s-ar putea ca TENS să nu fie recomandat la începutul sarcinii
  • aveți epilepsie sau o problemă cardiacă