Cangrenă

Gangrena este o afecțiune gravă în care pierderea aportului de sânge determină moartea țesutului corpului. Poate afecta orice parte a corpului, dar începe de obicei în degetele de la picioare, picioare, degete și mâini.

Gangrena poate apărea ca urmare a unei leziuni, infecții sau a unei afecțiuni pe termen lung care afectează circulația sângelui.

Printre simptomele gangrenei se numără:

  • roșeață și umflare în zona afectată
  • fie o pierdere a senzației sau durere severă în zona afectată
  • răni sau blistere din zona afectată care sângerează sau produc o puroi mirositoare

Ar trebui să-ți vezi medicul imediat dacă ești îngrijorat, s-ar putea să ai gangrenă.

Citiți mai multe despre simptomele gangrenei și diagnosticarea gangrenei .

Cine este afectat

Oricine poate dezvolta gangrena, în special după o vătămare gravă, dar există anumite grupuri de persoane care sunt mai expuse riscului.

Acestea includ persoane cu afecțiuni pe termen lung care pot afecta vasele de sânge, cum ar fi:

  • diabet – o afecțiune pe tot parcursul vieții care determină nivelul de zahăr din sânge al unei persoane să fie prea ridicat
  • ateroscleroza – unde arterele sunt înfundate cu o substanță grasă numită placă, îngustându-le și restricționând fluxul de sânge
  • boala arterială periferică – în cazul în care acumularea de depozite grase în artere restricționează aportul de sânge la mușchii picioarelor
  • Raynaud – unde vasele de sânge din anumite părți ale corpului, de obicei degetele sau degetele de la picioare, reacționează anormal la temperaturile reci

Citiți mai multe despre cauzele gangrenei .

Cum este tratată gangrena

Tratamentul mai devreme pentru gangrena începe, cu atât este mai probabil să fie mai reușit. Principalele tratamente includ o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului deteriorat, cunoscut sub denumirea de debridare și antibiotice pentru tratarea oricărei infecții subiacente.

În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a restabili fluxul de sânge în zona afectată.

În cazuri mai severe, poate fi necesară îndepărtarea unei părți a întregului corp, cum ar fi degetul de la picior, piciorul sau piciorul inferior. Aceasta este cunoscută sub numele de amputație .

Citiți mai multe despre tratarea gangrenei .

Prevenirea gangrenei

Multe cazuri de gangrenă pot fi prevenite.

Dacă aveți o afecțiune care vă crește riscul de a obține gangrena, cum ar fi diabetul, este important să aveți controale periodice pentru a evalua starea picioarelor. Raportați eventualele probleme medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Încetarea fumatului dacă fumezi și adopți un stil de viață sănătos, cu o dietă săracă în grăsimi și exerciții fizice obișnuite , îți poate îmbunătăți circulația și îți poate reduce riscul de a dezvolta gangrena.

Citiți mai multe despre prevenirea gangrenei .