Acupunctura

Acupunctura este un tratament derivat din medicina antică chineză. Ace fine sunt introduse pe anumite zone ale corpului în scop terapeutic sau preventiv.

Este utilizat în multe practici de Medic de familie, precum și în cele mai multe clinici de durere și spitale din Marea Britanie.

Acupunctura este adesea văzută ca o formă de medicament complementar sau alternativ (CAM) .

Cum funcționează acupunctura

Acupunctura medicală occidentală este utilizarea acupuncturii în urma unui diagnostic medical. Implică stimularea nervilor senzoriali sub piele și în mușchi.

Acest lucru duce la producerea de substanțe naturale, cum ar fi endorfinele care diminuează durerea. Este probabil ca aceste substanțe eliberate în mod natural să fie responsabile pentru efectele benefice experimentate cu acupunctura.

Un curs de acupunctură creează de obicei o ameliorare mai lungă a durerii decât atunci când este utilizat un singur tratament.

Acupunctura tradițională se bazează pe credința că o energie, sau „forță de viață”, curge prin corp în canale numite meridiane. Această forță de viață este cunoscută sub numele de Qi (pronunțat „chee”).

Practicienii care folosesc acupunctura în mod tradițional cred că atunci când Qi nu curge liber prin corp, acest lucru poate provoca boli. De asemenea, ei cred că acupunctura poate restabili fluxul de Qi și, astfel, restabilirea sănătății.

Utilizări ale acupuncturii

Practicienii de acupunctură – uneori numiți acupuncturi – folosesc acupunctura pentru a trata o gamă largă de afecțiuni de sănătate. Cu toate acestea, utilizarea acupuncturii nu este întotdeauna bazată pe dovezi științifice riguroase.

Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) oferă linii directoare pentru cu privire la utilizarea tratamentelor și îngrijirii pacienților.

În prezent, NICE recomandă doar luarea în considerare a acupuncturii ca opțiune de tratament pentru:

Acupunctura este adesea folosită pentru a trata alte afecțiuni musculo-scheletice (ale oaselor și mușchilor) și afecțiuni ale durerii, inclusiv:

  • dureri cronice, cum ar fi dureri de gât
  • dureri articulare
  • dureri dentare
  • durere postoperatorie

Cu toate acestea, dovezile privind eficacitatea acupuncturii în comparație cu alte tratamente nu sunt clare.

Acupunctura pe

Acupunctura este uneori disponibilă pe , cel mai adesea de la chirurgiile Medic de familie sau fizioterapeuți, deși accesul este limitat.

Majoritatea pacienților cu acupunctură plătesc pentru tratament privat. Costul acupuncturii variază mult între practicieni.

Dacă sunteți tratat de un medic de acupunctură pentru o afecțiune de sănătate sau aveți în vedere să aveți acupunctură, este recomandat să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră de familie.

Cum se realizează acupunctura

O sesiune inițială de acupunctură durează de obicei 20 de minute până la 1 oră și implică o evaluare a stării tale generale de sănătate, a istoricului medical și a unei examinări fizice, urmată de inserarea acelor de acupunctură.

Cursurile de tratament adesea implică mai multe sesiuni separate, dar acest lucru poate varia.

Introducerea acelor

Închideți spatele femeii cu ace de acupunctură

Credit:

Picture Partners / Alamy Stock Photo


Ace sunt introduse în locuri specifice ale corpului, pe care practicienii le numesc puncte de acupunctură.

În timpul sesiunii, vi se va cere de obicei să stați sau să vă culcați. De asemenea, vi se poate cere să îndepărtați unele haine, astfel încât medicul să poată accesa anumite părți ale corpului.

Ace folosite sunt foarte fine și au de obicei câțiva centimetri lungime. Trebuie să fie ace de o singură utilizare, pre-sterilizate, care sunt aruncate imediat după utilizare.

Practicanții de acupunctură aleg anumite puncte pentru a plasa ace în funcție de starea ta. Mai multe puncte pot fi utilizate în timpul unei sesiuni tipice, în funcție de numărul de simptome pe care le aveți.

Ace pot fi introduse chiar sub piele, sau mai adânc, astfel încât acestea să ajungă la mușchi. Odată ce acele sunt pe loc, acestea pot fi lăsate pe poziție pentru o durată de câteva minute până la aproximativ 30 de minute.

Puteți simți o furnicătură sau o durere plictisitoare atunci când ace sunt introduse, dar nu trebuie să suferiți dureri semnificative. Dacă o faceți, anunțați imediat medicul dumneavoastră.

Siguranța și reglarea acupuncturii

Nu există nici o reglementare legală de acupunctura în Anglia.

Dacă alegeți să aveți acupunctura, este recomandat să verificați ca medicul de acupunctură este fie un profesionist reglementat din domeniul sănătății, cum ar fi un medic, asistent medical sau fizioterapeut sau un membru al unei organizații naționale de acupunctură.

Puteți găsi un registru acreditat al practicienilor de acupunctură pe site-ul Autorității pentru standarde profesionale pentru sănătate și îngrijire socială.

Când este făcut de un medic calificat, acupunctura este în general foarte sigură. Rar, unele persoane au reacții adverse ușoare, pe termen scurt, cum ar fi:

  • durere în care ace puncția pielii
  • sângerări sau vânătăi în cazul în care ace puncție piele
  • somnolenţă
  • simtindu-se bolnav
  • simțind amețeli sau leșin
  • agravarea simptomelor preexistente

Dacă aveți o tulburare de sângerare, cum ar fi hemofilia , sau luați anticoagulante , discutați cu medicul dumneavoastră medical înainte de a face acupunctură.

De asemenea, acupunctura nu este recomandată dacă aveți o alergie la metal sau o infecție în zona în care pot fi introduse ace.

În general este sigur să ai acupunctură când ești gravidă. Cu toate acestea, anunțați medicul dumneavoastră de acupunctură dacă sunteți gravidă, deoarece anumite puncte de acupunctură nu pot fi utilizate în siguranță în timpul sarcinii.

Citiți mai multe despre siguranța terapiilor complementare în sarcină .