Boala arterială periferică (PAD)

Boala arterială periferică (PAD) este o afecțiune comună în care acumularea de depozite grase în artere restricționează aportul de sânge la mușchii picioarelor. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de boală vasculară periferică (PVD).

Simptomele bolii arteriale periferice

Multe persoane cu PAD nu prezintă simptome. Cu toate acestea, unii dezvoltă o durere dureroasă la nivelul picioarelor atunci când merg pe jos, care de obicei dispare după câteva minute de odihnă. Termenul medical pentru aceasta este „claudicație intermitentă”.

Durerea poate varia de la ușoară până la severă și, de obicei, dispare după câteva minute când vă sprijiniți picioarele.

Ambele picioare sunt adesea afectate în același timp, deși durerea poate fi mai gravă la 1 picior.

Alte simptome ale PAD pot include:

Simptomele PAD se dezvoltă adesea lent, în timp. Dacă simptomele dvs. se dezvoltă rapid sau se agravează brusc, ar putea fi un semn al unei probleme grave care necesită tratament imediat.

Când să vezi un medic

Ar trebui să vedeți un Medic de familie dacă aveți dureri de picioare recurente atunci când faceți exerciții fizice.

Mulți oameni consideră greșit că aceasta este doar o parte a îmbătrânirii, dar nu există niciun motiv pentru care o persoană sănătoasă altfel ar trebui să sufere dureri de picioare.

PAD este de obicei diagnosticat printr-o examinare fizică de către un Medic de familie și prin compararea tensiunii arteriale din braț și gleznă.

O diferență între cele 2 poate indica PAD și se numește indicele de presiune brahială a gleznei (ABPI).

Citiți despre diagnosticul PAD .

Cauzele bolilor arteriale periferice

PAD este o formă de boală cardiovasculară (CVD), deoarece afectează vasele de sânge.

De obicei este cauzată de acumularea de depozite grase în pereții arterelor picioarelor. Depozitele grase (aterom) sunt formate din colesterol și alte substanțe reziduale.

Acumularea de depozite grase pe pereții arterelor face ca arterele să fie mai înguste și restricționează fluxul de sânge la picioare. Acest proces se numește ateroscleroză .

Există anumite lucruri care pot crește șansele de a dezvolta PAD și a altor forme de BCV, inclusiv:

Tratarea bolii arteriale periferice

PAD este tratat în mare parte prin modificări ale stilului de viață și medicamente.

Exercitarea regulată și nu fumatul sunt principalele schimbări ale stilului de viață care pot ușura simptomele PAD și pot reduce șansele să se înrăutățească. De asemenea, este important să:

  • mananca o dieta sanatoasa
  • pierdeți în greutate, dacă sunteți supraponderali sau obezi
  • moderați-vă consumul de alcool

Citește despre:

Oprește fumatul

Începând cu exercițiile fizice

Cauzele subiacente trebuie tratate, inclusiv hipertensiunea arteriala , colesterolul ridicat si diabet . Medicamentul și, în unele cazuri, operația poate fi folosită pentru a îmbunătăți fluxul de sânge la nivelul picioarelor.

Odată cu tratamentul, majoritatea simptomelor oamenilor rămân stabile și unele persoane pot experimenta o îmbunătățire a durerii lor.

Dacă tratamentul nu reușește, există riscul de complicații potențial grave.

Citiți despre tratarea PAD .

Complicații ale bolii arteriale periferice

PAD nu pune în pericol viața imediată, dar procesul de ateroscleroză care o determină poate duce la probleme grave și potențial fatale.

Bolile coronariene (CHD)

Blocajele arterelor din picioare pot afecta și alte zone ale corpului tău, cum ar fi arterele care furnizează inima și creierul.

Acest lucru înseamnă că faptul că PAD vă face mai multe șanse de a dezvolta o altă formă de boală cardiovasculară (CVD) , cum ar fi:

Ischemie critică a membrelor (CLI)

Dacă fluxul de sânge la picioare devine sever restricționat, se poate dezvolta ischemie critică a membrelor (CLI). CLI este o complicație extrem de gravă, care poate fi dificil de tratat.

Printre simptomele CLI se numără:

  • o durere puternică de arsură în picioare și picioare care continuă chiar și atunci când te odihnești
  • tenul tău palid, strălucitor, neted și uscat
  • răni și ulcere (răni deschise) pe picioare și picioare care nu se vindeca dvs.
  • pierderea masei musculare la nivelul picioarelor
  • pielea degetelor de la picioare sau ale membrelor inferioare devenind rece și amorțită, devenind roșie și apoi neagră și / sau începe să se umfle și să producă puroi mirositor, provocând dureri severe ( gangrena )

Dacă credeți că dezvoltați simptome de CLI, contactați imediat un medic de familie. Dacă acest lucru nu este posibil, sunați telefonul 111 sau serviciul local în afara programului .

O angioplastie sau grefă ocolitoare este de obicei recomandată dacă aveți CLI, deși acestea nu pot fi întotdeauna reușite sau posibile. În câteva cazuri, poate fi necesară o amputație sub genunchi.