Cancer de plamani

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente și grave tipuri de cancer. Aproximativ 47.000 de persoane sunt diagnosticate cu această afecțiune în fiecare an în Marea Britanie.

De obicei, nu există semne sau simptome în stadiile incipiente ale cancerului pulmonar, dar multe persoane cu afecțiune apar în cele din urmă simptome, inclusiv:

  • o tuse persistentă
  • tușind sânge
  • respirație persistentă
  • oboseală inexplicabilă și pierdere în greutate
  • o durere sau durere la respirație sau tuse

Ar trebui să vedeți un medic de familie dacă aveți aceste simptome.

Tipuri de cancer pulmonar

Cancerul care începe în plămâni se numește cancer pulmonar primar. Cancerul care se răspândește în plămâni dintr-un alt loc al corpului este cunoscut sub numele de cancer pulmonar secundar. Această pagină este despre cancerul pulmonar primar.

Există două forme principale de cancer pulmonar primar. Acestea sunt clasificate în funcție de tipul de celule în care cancerul începe să crească. Sunt:

  • cancer pulmonar cu celule mici – cea mai frecventă formă, reprezentând mai mult de 87% din cazuri. Poate fi unul dintre cele trei tipuri: carcinom cu celule scuamoase, adenocarcinom sau carcinom cu celule mari.
  • cancerul pulmonar cu celule mici – o formă mai puțin obișnuită care, de obicei, se răspândește mai repede decât cancerul pulmonar cu celule mici.

Tipul de cancer pulmonar pe care îl aveți determină ce tratamente sunt recomandate.

Cine este afectat

Cancerul pulmonar afectează în principal persoanele în vârstă. Este rar la persoanele mai mici de 40 de ani. Peste 4 din 10 persoane diagnosticate cu cancer pulmonar în Marea Britanie au 75 de ani și mai mari.

Deși persoanele care nu au fumat niciodată pot dezvolta cancer pulmonar, fumatul este cauza cea mai frecventă (reprezentând aproximativ 72% din cazuri). Acest lucru se datorează faptului că fumatul implică inhalarea regulată a unui număr de substanțe toxice diferite.

Tratarea cancerului pulmonar

Tratamentul depinde de tipul de mutație pe care îl are cancerul, de cât este de răspândit și de cât de bună este sănătatea dvs. generală.

Dacă afecțiunea este diagnosticată precoce și celulele canceroase sunt limitate la o zonă mică, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta zona afectată a plămânului.

Dacă intervenția chirurgicală nu este adecvată datorită stării generale de sănătate, radioterapia pentru a distruge celulele canceroase poate fi recomandată în schimb.

Dacă cancerul s-a răspândit prea mult pentru ca chirurgia sau radioterapia să fie eficiente, de obicei se utilizează chimioterapia .

Există, de asemenea, o serie de medicamente cunoscute sub numele de terapii vizate. Ei vizează o schimbare specifică în sau în jurul celulelor canceroase care îi ajută să crească. Terapiile vizate nu pot vindeca cancerul pulmonar, dar pot încetini răspândirea acestuia.

perspectivă

Cancerul pulmonar nu provoacă, de obicei, simptome vizibile până când nu este răspândit prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Aceasta înseamnă că perspectivele afecțiunii nu sunt la fel de bune ca multe alte tipuri de cancer.

Aproximativ 1 din 3 persoane cu afecțiunea trăiesc cel puțin 1 an după ce au fost diagnosticați și aproximativ 1 din 20 de persoane trăiesc cel puțin 10 ani.

Cu toate acestea, ratele de supraviețuire variază mult, în funcție de cât de mult s-a răspândit cancerul în momentul diagnosticării. Diagnosticul precoce poate face o mare diferență.