Atac ischemic tranzitor (TIA) – Tratament

Deși simptomele unui atac ischemic tranzitoriu (TIA) se rezolvă în câteva minute sau ore fără niciun tratament specific, veți avea nevoie de tratament care să ajute la prevenirea unui alt TIA sau a unui accident vascular cerebral complet în viitor.

Un TIA este un semn de avertizare că riscați să aveți un atac cerebral complet în viitorul apropiat. Cel mai mare risc este în zilele și săptămânile următoare atacului.

Un accident vascular cerebral este o afecțiune gravă de sănătate care poate provoca o dizabilitate permanentă și poate fi fatală în unele cazuri, însă un tratament adecvat după un AVC poate ajuta la reducerea riscului de a face un accident vascular cerebral.

Tratamentul dvs. va depinde de circumstanțele dvs. individuale, cum ar fi vârsta și istoricul medical. Echipa dumneavoastră de asistență medicală poate discuta cu dvs. opțiuni de tratament și vă poate spune despre beneficiile și riscurile posibile.

Tratamentele includ:

 • se schimbă stilul de viață
 • medicamente
 • interventie chirurgicala

Modificarea stilului de viață

Există o serie de schimbări ale stilului de viață pe care le puteți face, ceea ce vă poate ajuta să vă reduceți șansele de a face un AVC după un AVC.

Acestea includ:

 • consumul unei alimentații sănătoase, echilibrate – de obicei este recomandată o dietă săracă în grăsimi, cu un nivel redus de sare, cu fibre, inclusiv multe fructe și legume proaspete
 • exercitarea regulată – pentru majoritatea oamenilor, se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate cu intensitate moderată, cum ar fi mersul cu bicicleta sau mersul rapid, plus exerciții de forță în două zile în fiecare săptămână
 • încetarea fumatului – dacă fumezi, oprirea poate reduce semnificativ riscul de a face un accident vascular cerebral în viitor
 • reducerea alcoolului – bărbații și femeile sunt sfătuiți să limiteze consumul de alcool la 14 unități pe săptămână

medicamente

Majoritatea persoanelor care au avut TIA vor trebui să ia 1 sau mai multe medicamente în fiecare zi, pe termen lung, pentru a ajuta la reducerea șanselor lor de a suferi un accident vascular cerebral sau un alt TIA.

Aspirina și alte medicamente antiplachetare

Probabil vi se va administra aspirină imediat după un suspect de TIA.

Aspirina funcționează ca medicament antiplachetar.

Trombocitele sunt celule sanguine care ajută sângele să se coaguleze.

Medicamentele antiplachete funcționează reducând capacitatea trombocitelor de a se lipi și de a forma cheaguri.

De asemenea, vi se poate administra și alte antiplachete, cum ar fi clopidogrel sau dipyridamol .

Principalele efecte secundare ale medicamentelor antiplachetare includ indigestia și un risc crescut de sângerare – de exemplu, puteți sângera pentru mai mult timp dacă vă tăiați și puteți învârti ușor.

Anticoagulantele

Medicamentele anticoagulante pot ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge modificând compoziția chimică a sângelui într-un mod care să oprească formarea cheagurilor.

De obicei sunt oferite persoanelor care aveau un TIA care a fost cauzat de un cheag de sânge în inima lor. Acest lucru se datorează adesea unei afecțiuni numite fibrilație atrială , care face ca inima ta să bată neregulat.

Warfarina , apixaban, dabigatran, edoxaban și rivaroxaban sunt exemple de anticoagulante care pot fi oferite unor persoane care au avut TIA.

Un efect secundar al tuturor anticoagulantelor este riscul de sângerare, deoarece aceste medicamente reduc capacitatea de coagulare a sângelui. Este posibil să aveți nevoie de analize de sânge obișnuite în timp ce luați warfarină, astfel încât medicii pot verifica doza dvs. nu este prea mare sau prea mică.

Aflați mai multe despre anticoagulante .

Medicamente pentru tensiunea arterială

Dacă aveți hipertensiune arterială , vi se va oferi un tip de medicament numit antihipertensiv pentru controlul acestuia. Acest lucru se datorează faptului că hipertensiunea arterială crește riscul de a avea TIA sau accident vascular cerebral.

Există o mulțime de tipuri diferite de medicamente care vă pot ajuta să vă controlați tensiunea arterială, inclusiv:

 • diuretice tiazidice
 • inhibitori ai enzimei convertoare de angiotensină (ACE)
 • blocante ale canalelor de calciu
 • beta-blocante

Medicul dumneavoastră vă va sfătui despre care antihipertensiv este cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Unora li se poate oferi o combinație de 2 sau mai multe medicamente diferite.

Aflați mai multe despre tratarea hipertensiunii arteriale .

Statinele

Dacă aveți colesterol ridicat , vi se va recomanda să luați un medicament cunoscut sub numele de statină. Statinele reduc nivelul de colesterol din sângele dvs. prin blocarea unei enzime din ficat care produce colesterol.

De asemenea, statinele pot ajuta la reducerea riscului de a face un accident vascular cerebral, indiferent de nivelul de colesterol. Vi se poate oferi o statină chiar dacă nivelul colesterolului dvs. nu este deosebit de ridicat.

Exemple de statine administrate adesea persoanelor care au avut TIA includ atorvastatina, simvastatina și rosuvastatina.

Aflați mai multe despre statine .

Interventie chirurgicala

În unele cazuri, o operație numită endarterectomie carotidă poate fi recomandată după ce a avut TIA.

Endarterectomia carotidă

O endarterectomie carotidă este o operație care presupune îndepărtarea unei părți a mucoasei arterelor carotide – principalele vase de sânge care furnizează capul și gâtul – plus orice blocaj în interiorul arterelor carotide.

Atunci când depozitele grase se acumulează în interiorul arterelor carotide, ele devin dure și înguste, ceea ce face mai dificilă circulația sângelui către creierul tău.

Aceasta este cunoscută sub numele de ateroscleroză și poate duce la apariție a AVC și accidente vasculare cerebrale în cazul în care alimentarea cu sânge a creierului este perturbată.

Prin deblocarea arterelor carotide atunci când acestea s-au redus moderat sau sever, o endarterectomie carotidă poate reduce semnificativ riscul de a avea un accident vascular cerebral sau un alt TIA.

Aflați mai multe despre endarterectomiile carotide .

Conducerea după un TIA

Deși un TIA nu ar trebui să aibă niciun impact pe termen lung asupra activităților dvs. zilnice, trebuie să vă opriți imediat de la volan.

Dacă medicul dumneavoastră este mulțumit că ați făcut o recuperare bună și nu există efecte de durată după 1 lună, puteți începe din nou să conduceți.

Nu trebuie să informați Agenția de Licențiere pentru Șoferi și Vehicule (DVLA), dar trebuie să contactați compania de asigurări auto.