Scanare CT

O tomografie computerizată (tomografie) utilizează raze X și un computer pentru a crea imagini detaliate ale interiorului corpului.

Scansurile CT sunt uneori denumite scanări CAT sau tomografii computerizate.

Acestea sunt efectuate în spital de către operatori specializați, numiți radiografi, și pot fi efectuate în timpul cazării în spital sau în timpul unei vizite scurte.

Când se utilizează scanări CT

Scanările CT pot produce imagini detaliate ale multor structuri din interiorul corpului, inclusiv organele interne, vasele de sânge și oasele.

Ele pot fi folosite pentru:

Scanările CT nu ar fi utilizate în mod normal pentru a verifica probleme dacă nu aveți niciun simptom (cunoscut sub numele de screening).

Acest lucru se datorează faptului că beneficiile screeningului pot să nu depășească riscurile, mai ales dacă duce la teste inutile și anxietate.

Pregătirea pentru o scanare CT

Scrisoarea dvs. de întâlnire va menționa orice trebuie să faceți pentru a vă pregăti pentru scanare.

Vi se poate recomanda să evitați să mâncați ceva timp de câteva ore înainte de programare, pentru a vă asigura că sunt făcute imagini clare.

Trebuie să contactați spitalul după ce primiți scrisoarea de întâlnire dacă aveți alergii sau probleme renale sau dacă luați medicamente pentru diabet , deoarece ar trebui să fie necesare aranjamente speciale.

De asemenea, ar trebui să anunțați spitalul dacă sunteți gravidă. Scanările CT nu sunt recomandate de obicei femeilor însărcinate decât dacă este o situație de urgență, deoarece există mici șanse ca razele X să-ți facă rău copilului.

Este o idee bună să purtați haine libere, confortabile, deoarece veți putea să le purtați în timpul scanării.

Încercați să evitați purtarea de bijuterii și haine care conțin metal (cum ar fi fermoare), deoarece acestea vor trebui eliminate.

Înainte de a face o scanare CT

Înainte de a efectua scanarea, vi se poate oferi un colorant special numit contrast pentru a ajuta la îmbunătățirea calității imaginilor.

Aceasta poate fi înghițită sub formă de băutură, trecută în fundul (clisma) sau injectată într-un vas de sânge.

Spuneți radiografului dacă vă simțiți anxioși sau claustrofobi cu privire la efectuarea scanării.

Acestea vă pot oferi sfaturi pentru a vă ajuta să vă simțiți calm și vă pot aranja să aveți un sedativ (medicamente care vă ajută să vă relaxați) dacă este necesar.

Înainte de a începe scanarea, vi se poate cere să vă îndepărtați hainele și să le îmbrăcați în halat.

De asemenea, vi se va cere să eliminați orice metal, cum ar fi bijuteriile, deoarece metalul interferează cu echipamentul de scanare.

Ce se întâmplă în timpul unei scanări CT

Imagine cu o persoană care are o tomografie

Credit:

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo


În timpul scanării, de obicei, te vei așeza pe spate pe un pat plat care trece în tomograf.

Scanerul este format dintr-un inel care se rotește în jurul unei mici secțiuni a corpului dvs. în timp ce treceți prin el.

Spre deosebire de scanarea RMN , scanerul nu vă înconjoară întregul corp dintr-o dată, deci nu trebuie să vă simțiți claustrofobi.

Radiograful va folosi scanerul din camera următoare. În timp ce scanarea are loc, veți putea să le auziți și să le vorbiți printr-un interfon.

În timp ce fiecare scanare este luată, va trebui să stai foarte liniștit și să respiri normal. Acest lucru asigură că imaginile de scanare nu sunt estompate.

Vi se poate cere să respirați, să respirați sau să vă țineți respirația în anumite puncte.

Scanarea va dura de obicei în jur de 10 până la 20 de minute.

Ce se întâmplă după aceea

Nu trebuie să apară niciun efect secundar dintr-o scanare CT și, de obicei, poți merge acasă curând după aceea. Poți să mănânci și să bei, să mergi la muncă și să conduci la fel de normal.

Dacă s-a folosit un contrast, s-ar putea să vă sfătuiți să așteptați în spital până la o oră pentru a vă asigura că nu aveți o reacție la acesta.

Contrastul este în mod normal complet inofensiv și va trece din corp în urină.

Rezultatele scanării dvs. nu vor fi de obicei disponibile imediat. Un computer va trebui să proceseze informațiile din scanarea dvs., care va fi apoi analizată de un radiolog (specialist în interpretarea imaginilor din corp).

După analizarea imaginilor, radiolog va scrie un raport și trimite-l la medicul care ați menționat pentru scanare astfel încât acestea să poată discuta rezultatele cu tine. Acest lucru durează în mod normal câteva zile sau săptămâni.

Scanările CT sunt sigure?

Scanările CT sunt rapide, nedureroase și în general în siguranță. Dar există un risc redus de a putea avea o reacție alergică la colorantul de contrast utilizat și veți fi expus la radiații X.

Cantitatea de radiații la care sunteți expus în timpul unei scanări CT variază, în funcție de cât de mult este scanat.

Scanerele CT sunt concepute pentru a vă asigura că nu sunteți expus la niveluri inutil.

In general, cantitatea de radiații pe care sunteți expus în timpul fiecare scanare este echivalentul între câteva luni și câțiva ani de expunere la radiații naturale din mediul înconjurător.

Se crede că expunerea la radiații în timpul scanărilor CT ar putea crește ușor șansele de a dezvolta cancer mulți ani mai târziu, deși acest risc este considerat foarte mic (mai puțin de 1 din 2.000).

Pentru mai multe informații, citiți GOV.UK: informații despre doza pacientului .

Avantajele și riscurile de a avea o scanare CT vor fi întotdeauna cântărite înainte de a fi recomandat.

Discutați cu medicul sau radiograful dumneavoastră despre riscurile potențiale dinainte, dacă aveți probleme.