Echocardiograma

O ecocardiogramă, sau „ecou”, este o scanare folosită pentru a privi inima și vasele de sânge din apropiere.

Este un tip de scanare cu ultrasunete , ceea ce înseamnă că o sondă mică este utilizată pentru a transmite unde sonore de înaltă frecvență, care creează ecouri atunci când sar din diferite părți ale corpului.

Aceste ecouri sunt preluate de sondă și transformate într-o imagine în mișcare pe un monitor în timpul efectuării scanării.

O ecocardiogramă poate fi solicitată de un specialist cardiac (cardiolog) sau de orice medic care crede că ar putea avea o problemă cu inima, inclusiv medicul dumneavoastră.

Testul va fi, de obicei, efectuat la un spital sau clinică de către un cardiolog sau un specialist instruit numit fiziolog cardiac.

Deși are un nume similar, o ecocardiogramă nu este aceeași cu o electrocardiogramă (ECG) , care este un test folosit pentru a verifica ritmul inimii și activitatea electrică.

Când se utilizează o ecocardiogramă

O ecocardiogramă poate ajuta la diagnosticarea și monitorizarea anumitor afecțiuni ale inimii, verificând structura inimii și a vaselor de sânge înconjurătoare, analizând modul în care circulă sângele prin ele și evaluând camerele de pompare ale inimii.

O ecocardiogramă poate ajuta la detectarea:

  • daune provocate de un atac de cord – unde furnizarea de sânge către inimă a fost brusc blocată
  • insuficiență cardiacă – acolo unde inima nu reușește să pompeze suficient sânge în jurul corpului la presiunea corectă
  • boli cardiace congenitale – defecte de naștere care afectează funcționarea normală a inimii
  • probleme cu valvele cardiace – probleme care afectează valvele care controlează fluxul de sânge în inimă
  • cardiomiopatie – unde pereții inimii se îngroșă sau se măresc
  • endocardita – o infecție a valvelor cardiace

O ecocardiogramă vă poate ajuta, de asemenea, medicii să decidă asupra celui mai bun tratament pentru aceste afecțiuni.

Cum se realizează o ecocardiogramă

Există mai multe moduri diferite de realizare a unei ecocardiograme, dar majoritatea oamenilor vor avea o ecocardiogramă transtoracică (TTE). Această procedură este prezentată mai jos.

De obicei, nu va trebui să faceți nimic pentru a vă pregăti pentru test, decât dacă aveți o ecocardiogramă transoesofagiană.

Ecocardiograma transtoracică

Un bărbat care are o ecocardiogramă, cu senzori atașați la piept și o imagine pe un monitor

Credit:

Amelie-Benoist / BSIP / BIBLIOTECA ȘTIINȚĂ


Pentru un TTE, vi se va cere să îndepărtați orice îmbrăcăminte care acoperă jumătatea superioară înainte de a vă culca pe un pat. Vi se poate oferi un halat de spital pentru a vă acoperi în timpul testului.

Când stai culcat, mai mulți senzori mici lipicioși numiți electrozi vor fi atașați la piept. Acestea vor fi conectate la o mașină care vă monitorizează ritmul cardiac în timpul testului.

Un gel lubrifiant va fi aplicat pe piept sau direct pe sonda cu ultrasunete. Vi se va cere să stați pe partea stângă și sonda va fi deplasată peste piept.

Sonda este atașată de un cablu la o mașină din apropiere, care va afișa și înregistra imaginile produse.

Nu veți auzi undele sonore produse de sondă, dar puteți auzi un zgomot agitat în timpul scanării. Acest lucru este normal și este doar sunetul fluxului de sânge prin inima ta fiind preluat de sondă.

Întreaga procedură va dura de obicei între 15 și 60 de minute și, în mod normal, veți putea merge acasă la scurt timp după aceea.