Scanare cu ultrasunet

O scanare cu ultrasunete, uneori numită sonogramă, este o procedură care folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a unei părți din interiorul corpului.

O scanare cu ultrasunete poate fi utilizată pentru a monitoriza un copil nenăscut, pentru a diagnostica o afecțiune sau pentru a ghida un chirurg în anumite proceduri.

Cum funcționează scanările cu ultrasunete

Este folosit un dispozitiv mic numit sondă cu ultrasunete, care emite unde sonore de înaltă frecvență.

Nu puteți auzi aceste unde sonore, dar atunci când sări din diferite părți ale corpului, creează „ecouri” care sunt preluate de sondă și transformate într-o imagine în mișcare.

Această imagine este afișată pe un monitor în timpul efectuării scanării.

Pregătirea pentru o scanare cu ultrasunete

Înainte de a efectua unele tipuri de scanări cu ultrasunete, vi se poate cere să urmați anumite instrucțiuni pentru a ajuta la îmbunătățirea calității imaginilor produse.

De exemplu, vi se poate recomanda:

  • bea apă și nu merge la toaletă decât după scanare – acest lucru poate fi necesar înainte de o scanare a copilului nenăscut sau a zonei pelvine
  • evitați să mâncați sau să beți câteva ore înainte de scanare – acest lucru poate fi necesar înainte de o scanare a sistemului digestiv, inclusiv ficatul și vezica biliară

În funcție de zona examinată a corpului dumneavoastră, spitalul vă poate solicita să îndepărtați niște haine și să purtați un halat de spital.

Dacă aveți nevoie de un sedativ care să vă ajute să vă relaxați, acest lucru va fi dat printr-un tub mic în partea din spate a mâinii sau în braț.

În unele cazuri, vi se poate administra o injecție cu o substanță inofensivă numită agent de contrast înainte de scanare, deoarece acest lucru poate face imaginile mai clare.

Ce se întâmplă în timpul unei scanări cu ultrasunete

Majoritatea scanărilor cu ultrasunete durează între 15 și 45 de minute. De obicei, au loc într-un departament de radiologie spital și sunt efectuate fie de un radiolog sau de un sonograf.

Ele pot fi, de asemenea, efectuate în locații comunitare, cum ar fi practicile de Medic de familie, și pot fi efectuate de alți profesioniști din domeniul sănătății, cum ar fi moașele sau fizioterapeuții care au fost instruiți special în ecografie.

Există diferite tipuri de scanări cu ultrasunete, în funcție de ce parte a corpului este scanată și de ce.

Cele trei tipuri principale sunt:

Aceste tehnici sunt descrise mai jos.

Scanare ecografică externă

Imagine cu o femeie care are o ecografie

Credit:

Peter Widmann / Alamy Stock Photo


O scanare externă cu ultrasunete este utilizată cel mai adesea pentru a-ți examina inima sau un copil nenăscut în pântecele tău.

Poate fi folosit și pentru examinarea ficatului, rinichilor și a altor organe din burtă și pelvis, precum și alte organe sau țesuturi care pot fi evaluate prin piele, cum ar fi mușchii și articulațiile.

O mică sondă de mână este plasată pe pielea ta și este mutată pe partea corpului examinată.

Un gel lubrifiant este pus pe pielea ta pentru a permite sondei să se deplaseze fără probleme. Acest lucru asigură, de asemenea, că există un contact continuu între sondă și piele.

Nu ar trebui să simți altceva decât senzorul și gelul pe pielea ta (care este adesea rece).

Dacă faceți o scanare a pântecelui sau a zonei pelvine, este posibil să aveți o vezică completă care vă cauzează un mic disconfort.

Există o toaletă în apropiere pentru a vă goli vezica urinară după ce scanarea va fi finalizată.

Scanare ecografică internă sau transvaginală

Imagine a unei ecografii transvaginale

Credit:

A. BIBLIOTECA FOTO NOOR / BSIP / ȘTIINȚĂ


O examinare internă permite unui medic să privească mai atent în interiorul corpului la organe precum glanda prostatică, ovare sau pântece.

O ecografie „transvaginală” înseamnă „prin vagin”. În timpul procedurii, vi se va cere să vă întindeți pe spate, sau pe partea dvs. cu genunchii trași spre piept.

O mică sondă cu ultrasunete cu un capac steril, nu mult mai larg decât un deget, este apoi trecută ușor în vagin sau rect și imaginile sunt transmise unui monitor.

Examinările interne pot provoca un disconfort, dar de obicei nu provoacă dureri și nu ar trebui să dureze foarte mult.

Scanare ecografică endoscopică

Imagine a unei ecografii endoscopice

Credit:

LA LOUVIERE / ASTIER / BIBLIOTECA DE FOTOGRAFIE ȘTIINȚĂ


În timpul unei scanări cu ultrasunete endoscopică, un endoscop este introdus în corpul dvs., de obicei prin gură, pentru a examina zone precum stomacul sau pescărușul (esofag).

De obicei, vi se va cere să stați de partea dvs., deoarece endoscopul este împins cu grijă spre stomac.

Endoscopul are o lumină și un dispozitiv cu ultrasunete la capăt. După ce a fost introdus în corp, undele sonore sunt folosite pentru a crea imagini în același mod ca o ecografie externă.

De obicei, vi se va administra un sedativ pentru a vă menține calm și spray anestezic local pentru a vă amortiza gâtul, deoarece o scanare cu ultrasunete endoscopică poate fi incomodă și vă poate face să vă simțiți rău.

De asemenea, vi se poate da un aparat de protecție a gurii pentru a menține gura deschisă și pentru a vă proteja dinții, în cazul în care vă mușcați endoscopul.

După o scanare cu ultrasunete

În cele mai multe cazuri, nu există efecte secundare și puteți merge acasă la scurt timp după ce scanarea a fost terminată.

Dacă nu s-a folosit un sedativ, puteți conduce, mânca, bea și reveni la alte activități normale imediat.

Dacă aveți o ecografie endoscopică și vi s-a oferit un sedativ care să vă ajute să vă relaxați, de obicei, vi se va recomanda să rămâneți în spital câteva ore până când medicamentele vor începe să se obosească.

Va trebui să aranjați ca cineva să vă ia de la spital și să rămână cu voi pentru următoarele 24 de ore.

Nu trebuie să conduceți, să beți alcool sau să folosiți utilaje în acest timp.

Vi se poate informa rezultatele scanării la scurt timp după ce a fost efectuată, dar în cele mai multe cazuri imaginile vor trebui analizate și un raport va fi trimis medicului care v-a trimis pentru scanare.

Vor discuta rezultatele cu voi câteva zile mai târziu sau la următoarea programare, dacă cineva a fost aranjat.

Există riscuri sau reacții adverse?

Nu există riscuri cunoscute din cauza undelor sonore utilizate într-o scanare cu ultrasunete. Spre deosebire de alte scanări, cum ar fi tomografiile , scanările cu ultrasunete nu implică expunerea la radiații .

Scanele cu ultrasunete externe și interne nu au efecte secundare și sunt, în general, nedureroase, deși este posibil să prezentați un anumit disconfort, deoarece sonda este apăsată pe piele sau introdusă în corp.

Dacă aveți o scanare internă și sunteți alergic la latex, este important să anunțați sonograful sau medicul care efectuează scanarea, astfel încât să poată folosi o acoperire cu sondă fără latex.

Ecografiile endoscopice pot fi puțin mai incomode și pot provoca reacții adverse temporare, cum ar fi dureri în gât sau balonare.

Există, de asemenea, un risc mic de complicații mai grave, cum ar fi sângerarea internă.