Tulburări dismorfice corporale (BDD)

Tulburarea dismorfică corporală (BDD) sau dismorfia corporală este o afecțiune de sănătate mintală în care o persoană petrece mult timp îngrijorându-se de defectele apariției sale. Aceste defecte sunt adesea neobservate pentru alții.

Oamenii de orice vârstă pot avea BDD, dar este cel mai frecvent la adolescenți și adulți tineri. Ea afectează atât bărbații, cât și femeile.

A avea BDD nu înseamnă că ești zadarnic sau auto-obsedat. Poate fi foarte supărător și poate avea un impact mare asupra vieții tale.

Simptomele tulburării dismorfice corporale (BDD)

S-ar putea să aveți BDD dacă:

  • vă faceți griji mult pentru o anumită zonă a corpului (în special fața dvs.)
  • petreceți mult timp comparând aspectul dvs. cu alții
  • priviți-vă mult în oglinzi sau evitați oglinzile cu totul
  • depuneți mult efort pentru a ascunde defectele – de exemplu, petrecând mult timp pieptănându-vă părul, aplicând machiaj sau alegând haine
  • alege la pielea ta pentru a o face „netedă”

BDD vă poate afecta serios viața de zi cu zi, inclusiv munca, viața socială și relațiile.

BDD poate duce, de asemenea, la depresie , auto-vătămare și chiar gânduri de sinucidere .

Obținerea de ajutor pentru BDD

Ar trebui să vizitați un medic de familie dacă credeți că puteți avea BDD.

Probabil că îți vor pune o serie de întrebări despre simptomele tale și cum îți afectează viața.

De asemenea, s-ar putea să vă întrebe dacă ați avut vreun gând să vă faceți rău.

Un Medic de familie vă poate consulta la un specialist în sănătate mintală pentru evaluare și tratament suplimentar, sau puteți fi tratat prin intermediul medicului dumneavoastră.

Poate fi foarte dificil să cauți ajutor pentru BDD, dar este important să rețineți că nu aveți nimic de care să vă simțiți rușine sau jenată.

Căutarea ajutorului este importantă, deoarece probabil că simptomele dvs. nu vor dispărea fără tratament și s-ar putea agrava.

Tratamente pentru tulburările dismorfice corporale (BDD)

Simptomele BDD se pot îmbunătăți odată cu tratamentul.

Dacă aveți simptome relativ ușoare de BDD, trebuie să faceți referire la un tip de terapie de vorbire numită terapie cognitiv comportamentală (CBT) , pe care o aveți pe cont propriu sau în grup.

Dacă aveți simptome moderate de BDD, trebuie să vi se ofere fie CBT, fie un tip de medicamente antidepresive numit inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI) .

Dacă aveți simptome mai severe de BDD sau alte tratamente nu funcționează, trebuie să vi se ofere CBT împreună cu un SSRI.

Terapia cognitivă comportamentală (CBT)

CBT vă poate ajuta să vă gestionați simptomele BDD modificând modul în care credeți și vă comportați.

Te ajută să înveți ce îți declanșează simptomele și te învață diferite moduri de a gândi și de a trata cu obiceiurile tale.

Dvs. și terapeutul dvs. va fi de acord cu obiectivele terapiei și să lucrați împreună pentru a încerca să le atingeți.

CBT pentru tratarea BDD va include de obicei o tehnică cunoscută sub numele de expunere și prevenire a răspunsului (ERP).

Aceasta implică înfruntarea treptată a situațiilor care, în mod normal, te-ar face să te gândești obsesiv la aspectul tău și să te simți anxioasă.

Terapeutul tău te va ajuta să găsești alte modalități de a trata sentimentele tale în aceste situații, astfel încât, în timp, să devii capabil să le faci față fără să te simți conștient sau frică.

De asemenea, vi se poate oferi câteva informații de auto-ajutor pentru a citi acasă, iar CBT-ul dvs. ar putea implica munca în grup, în funcție de simptomele dumneavoastră.

CBT pentru copii și tineri va implica, de obicei, și membrii familiei sau îngrijitorii.

Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)

ISRS sunt un tip de antidepresive .

Există o serie de SSRI diferite, dar 1 cel mai des utilizat pentru a trata BDD se numește fluoxetină .

Poate dura până la 12 săptămâni pentru ca ISRS să aibă un efect asupra simptomelor BDD.

Dacă funcționează pentru tine, probabil vi se va cere să le luați timp de câteva luni pentru a vă îmbunătăți simptomele și pentru a le opri să revină.

Există unele reacții adverse comune ale luării de ISRS , dar acestea vor trece adesea în câteva săptămâni.

Medicul vă va urmări cu atenție în primele câteva săptămâni.

Este important să le spui dacă te simți deosebit de anxioasă sau emoțională sau dacă ai gânduri să te faci rău.

Dacă nu mai aveți niciun simptom, probabil că veți fi preluat de ISRS.

Acest lucru se va face prin reducerea lentă a dozei în timp pentru a vă asigura că simptomele dvs. nu vor reveni (recidiva) și pentru a evita orice reacții adverse ale medicamentului (simptome de sevraj), cum ar fi anxietatea.

Adulții mai mici de 30 de ani vor trebui să fie monitorizați cu atenție atunci când se iau ISRS, deoarece pot avea șanse mai mari de a dezvolta gânduri suicidare sau de a încerca să se rănească în primele etape ale tratamentului.

Copiilor și tinerilor li se poate oferi un SSRI dacă au simptome severe de BDD.

Medicamentul trebuie sugerat numai după ce au văzut un psihiatru și li s-a oferit terapie.

Tratament suplimentar

Dacă tratamentul atât cu CBT, cât și cu un ISRS nu a îmbunătățit simptomele BDD după 12 săptămâni, este posibil să vi se prescrie un tip diferit de SSRI sau un alt antidepresiv numit clomipramină.

Dacă nu observați îmbunătățiri ale simptomelor dvs., puteți fi trimis la o clinică sau spital de sănătate mintală specializată în BDD, cum ar fi Serviciul Național de TOC / BDD din Londra.

Aceste servicii vor face probabil o evaluare mai aprofundată a BDD.

Acestea vă pot oferi mai mult CBT sau un alt tip de terapie, precum și un alt tip de antidepresive.

Cauzele tulburării dismorfice corporale (BDD)

Nu știm exact ce provoacă BDD, dar ar putea fi asociat cu:

  • genetică – este posibil să aveți mai multe riscuri de a dezvolta BDD dacă aveți o rudă cu BDD, tulburare obsesivă compulsivă (TOC) sau depresie
  • un dezechilibru chimic în creier
  • o experiență traumatică în trecut – s-ar putea să aveți mai multe probabilități de a dezvolta BDD dacă ați fost tachinat, agresat sau abuzat când erați copil

Unele persoane cu BDD au, de asemenea, o altă stare de sănătate mintală, cum ar fi TOC , tulburare de anxietate generalizată sau o tulburare alimentară .

Lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la tulburarea dismorfică a corpului (BDD)

Grupuri de suport pentru BDD

Unii oameni pot găsi de ajutor să contacteze sau să se alăture unui grup de asistență pentru informații, sfaturi și sfaturi practice despre abordarea BDD.

Puteți întreba medicul dumneavoastră dacă există grupuri în zona dvs., iar Fundația BDD are un director de grupuri locale și online de suport pentru BDD .

De asemenea, puteți găsi următoarele organizații ca surse utile de informații și sfaturi:

Bunastarea mentala

Practicarea exercițiilor de mindfulness vă poate ajuta dacă vă simțiți scăzut sau neliniștit.

Unii oameni consideră că este util să se alăture împreună cu prietenii sau familia sau să încerce să facă ceva nou pentru a -și îmbunătăți bunăstarea mentală .

De asemenea, poate fi util să încercați câteva exerciții de relaxare și respirație pentru a ameliora stresul și anxietatea.