Creștere restrânsă (nanism)

Creșterea restrânsă, uneori cunoscută sub numele de nanism, este o afecțiune caracterizată de înălțimea neobișnuit de scurtă.

Există 2 tipuri principale de creștere restricționată:

  • proporțional de statură scurtă (PSS) – o lipsă generală de creștere a corpului, brațelor și picioarelor
  • statura scurtă disproporționată (DSS) – unde brațele și picioarele sunt deosebit de scurte

Pe lângă faptul că sunt scurte, unele persoane cu creștere restrânsă au și alte probleme fizice, cum ar fi picioarele înclinate sau o coloană vertebrală neobișnuit curbată.

Dar majoritatea oamenilor nu au alte probleme grave și sunt capabili să ducă o viață relativ normală, cu o speranță de viață normală.

Citiți mai multe despre simptomele creșterii restrânse .

Ce provoacă creșterea restricționată?

Cauzele PSS

Cea mai frecventă cauză a PSS este nașterea la părinții mici, dar uneori este rezultatul ca organismul să nu producă suficient hormon de creștere.

Anumite sindroame genetice, cum ar fi sindromul Turner , sindromul Noonan și sindromul Prader-Willi , pot provoca, de asemenea, PSS.

Cauzele DSS

Cea mai frecventă cauză a DSS este o afecțiune genetică rară numită achondroplazie.

Provoacă o creștere osoasă slabă, rezultând brațele și coapsele superioare scurte.

Nu este întotdeauna în familie – mulți copii cu achondroplazie au părinții cu înălțimea normală.

Restricted Growth Association din Marea Britanie are mai multe informații despre achondroplazie și alte tipuri rare de creștere restrânsă .

Diagnosticarea creșterii restrânse

Creșterea restrânsă poate fi diagnosticată înainte de nașterea unui copil, la scurt timp după aceea sau când problemele de creștere devin mai evidente pe măsură ce îmbătrânesc.

Deficitul de hormoni de creștere este de obicei diagnosticat folosind teste de stimulare a hormonului de creștere.

Medicamentul este injectat într-o venă sau mușchi pentru a provoca o creștere a nivelului de hormoni de creștere în sânge. Un nivel mai mic decât normal indică o deficiență a hormonului de creștere.

O scanare a creierului va fi necesară pentru a privi glanda pituitară (care produce hormon de creștere) dacă testele de sânge arată niveluri scăzute de hormon de creștere.

Dacă unul sau ambii părinți au un istoric familial al unei afecțiuni care provoacă o statură scurtă, copilul lor poate fi testat pentru aceasta în timpul sarcinii (diagnostic prenatal).

Citiți mai multe despre testele de screening în sarcină .

Tratament pentru creștere restricționată

Tratamentul cu injecții cu hormoni de creștere poate beneficia de unele persoane cu creștere restrânsă și poate ajuta un copil cu afecțiunea să crească mai mult decât ar face altfel.

În cazurile de DSS în care picioarele sunt deosebit de scurte, uneori se folosește o procedură de prelungire a picioarelor, dar există o anumită incertitudine cu privire la siguranța și eficacitatea acesteia.

Citiți mai multe despre tratamentele pentru creștere restricționată .