Propranolol: pentru migrenă, anxietate și probleme de inimă și tensiune arterială

1. Despre propranolol

Propranololul aparține unui grup de medicamente numite beta-blocante. Este folosit pentru a trata problemele cardiace, pentru a ajuta cu anxietatea și pentru a preveni migrenele .

Dacă aveți o problemă cardiacă, puteți lua propranolol pentru:

Propranololul vă poate ajuta să vă reduceți simptomele dacă aveți prea mult hormon tiroidian în corp (tireotoxicoza). De obicei, îl veți lua împreună cu medicamente pentru a trata o tiroidă hiperactivă .

Acest medicament este disponibil numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de tablete, capsule sau sub formă de lichid de înghițit

2. Fapte cheie

 • Propranololul încetinește ritmul cardiac și face mai ușor pentru inima ta să pompeze sânge în jurul corpului tău.
 • Este de obicei prescris pentru hipertensiune arterială și alte probleme cardiace, dar poate ajuta și cu semnele fizice ale anxietății, cum ar fi transpirația și tremurarea.
 • Prima ta doză de propranolol vă poate face să vă simțiți amețit, așa că luați-o la culcare. După aceea, dacă nu vă simțiți amețit, îl puteți lua dimineața.
 • Principalele reacții adverse ale propranololului sunt senzația de amețeală sau oboseală, mâinile sau picioarele reci, dificultățile de somn și coșmarurile. Aceste reacții adverse sunt de obicei ușoare și de scurtă durată.
 • Propranololul mai este denumit de numele Angilol, Bedranol, Beta-prograne și Half Beta-prograne.

3. Cine poate și nu poate lua propranolol

Propranololul poate fi luat de către adulți și copii. Dar nu este aprobat oficial pentru tratarea hipertensiunii arteriale la copiii sub 12 ani.

Nu este potrivit pentru toată lumea. Pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră înainte de a începe propranololul dacă aveți :

 • a avut o reacție alergică la propranolol sau la orice alt medicament în trecut
 • tensiune arterială scăzută sau ritm cardiac lent
 • insuficiență cardiacă, care se agravează
 • probleme severe de circulație a sângelui la nivelul membrelor tale (cum ar fi fenomenul lui Raynaud ), care poate face ca degetele și degetele să furnice sau să devină palide sau albastre
 • acidoză metabolică – când există prea mult acid în sângele tău
 • boli pulmonare sau astm

Spuneți medicului dumneavoastră dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau dacă alăptați.

4. Cum și când să o ia

Propranololul vine ca 2 tipuri diferite de medicamente: eliberare standard și eliberare susținută (numită și eliberare modificată).

 • Eliberarea standard – eliberează rapid propranololul în corp. Este posibil să fie necesar să îl luați de mai multe ori pe zi, în funcție de doză.
 • Eliberare prelungită (SR) – aceasta se dizolvă încet, astfel încât nu trebuie să o luați la fel de des. O dată pe zi este de obicei suficient.

Dacă îl luați o dată pe zi, medicul vă poate sfătui să luați prima doză înainte de culcare, deoarece vă poate face amețit. După prima doză, dacă nu vă simțiți amețit, luați propranolol dimineața.

Important

Continuați să luați propranolol chiar dacă vă simțiți bine. Veți obține în continuare beneficiile medicamentului.

Cât voi lua?

Cât de mult depindeți de ce aveți nevoie de propranolol.

Doze pentru adulți și copii cu vârsta peste 12 ani:

 • Pentru hipertensiunea arterială , doza inițială este de obicei de 80 mg de două ori pe zi. Dacă această doză nu funcționează suficient de bine (dacă tensiunea arterială nu scade suficient), medicul dumneavoastră poate crește până la 160 mg de două ori pe zi.
 • Pentru migrenă sau angină (durere toracică) , doza uzuală este de 40 mg administrată de 2 sau 3 ori pe zi. Aceasta poate fi crescută la 120 mg la 240 mg pe zi. Medicul sau farmacistul vă va explica cum să împărțiți doza peste zi.
 • Pentru bătăile inimii neregulate (aritmie) , doza uzuală este de 10 mg la 40 mg 3 sau 4 ori pe zi.
 • Pentru anxietate , doza uzuală este de 40 mg o dată pe zi, care poate fi crescută la 40 mg de 3 ori pe zi.
 • Pentru prea mult hormon tiroidian (tireotoxicoza) , doza este de 10 mg la 40 mg luată de 3 sau 4 ori pe zi.

Dozele sunt de obicei mai mici pentru persoanele în vârstă sau persoanele cu probleme renale sau hepatice.

Dacă copilul dvs. este sub 12 ani și au nevoie de propranolol, medicul dumneavoastră va folosi de obicei greutatea copilului dvs. pentru a calcula doza potrivită.

Cum să o ia

Propranololul nu vă supără de obicei burtica, astfel încât să o puteți lua cu sau fără mâncare. Cel mai bine este să faci același lucru în fiecare zi.

Înghițiți comprimatele întregi cu o băutură de apă. Dacă le este greu să înghită, unele mărci au o linie de scor care vă va ajuta să rupeți tableta la jumătate. Verificați prospectul cu informații pentru marca dvs. pentru a vedea dacă puteți face acest lucru.

Dacă luați propranolol ca lichid, acesta va veni cu o seringă sau lingură de plastic pentru a vă ajuta să măsurați doza potrivită. Dacă nu aveți unul, adresați-vă farmacistului. Nu folosiți o linguriță de bucătărie, deoarece nu vă va oferi cantitatea corectă de medicament.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă uitați să luați o doză de propranolol, luați-o imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru următoarea doză. În acest caz, lăsați în afara dozei pierdute și luați următoarea doză normală.

Nu luați niciodată 2 doze în același timp. Nu luați niciodată o doză suplimentară pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

O supradoză de propranolol vă poate încetini ritmul cardiac și poate îngreuna respirația. De asemenea, poate provoca amețeli și tremur.

Cantitatea de propranolol care poate duce la o supradozaj variază de la o persoană la alta.

Sfaturi urgente: Sunați-vă medicul sau mergeți imediat la A&E dacă luați prea mult propranolol

Dacă aveți nevoie să mergeți la spital, nu vă conduceți singuri – faceți pe altcineva să vă conducă sau să apeleze la o ambulanță. Luați pachetul sau pliantul propranolol în interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

Găsiți cel mai apropiat departament de A&E al spitalului .

5. Efecte secundare

Ca toate medicamentele, propranololul poate provoca reacții adverse la unele persoane, dar multe persoane nu au reacții adverse sau doar la cele minore.

Efectele secundare se îmbunătățesc adesea pe măsură ce corpul tău obișnuiește cu medicamentul.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. De obicei sunt blânde și de scurtă durată.

Discutați cu medicul sau farmacistul dacă efectele secundare vă deranjează sau durează mai mult de câteva zile:

 • te simți obosit, amețit sau ușor îndreptat (acestea pot fi semne ale unei ritm cardiac lent)
 • degete sau degete reci (propranololul poate afecta alimentarea cu sânge a mâinilor și picioarelor)
 • dificultăți de somn sau coșmaruri
 • senzație de rău (greață)

Reacții adverse grave

Se întâmplă rar, dar unele persoane au reacții adverse grave când iau propranolol.

Spuneți imediat unui medic dacă aveți :

 • lipsa respirației cu o tuse care se agravează atunci când faceți exerciții fizice (cum ar fi mersul pe scări), glezne sau picioare umflate, dureri în piept sau o bătăi neregulate ale inimii – acestea sunt semne ale unor probleme cardiace
 • lipsa respirației, respirație șuierătoare și strângerea pieptului – acestea pot fi semne ale unor probleme pulmonare
 • pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc – acestea pot fi semne ale unor probleme ale ficatului

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, propranololul poate provoca o reacție alergică gravă (anafilaxie) .

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale propranololului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre :

 • simțindu-te obosit, amețit sau ușor îndreptat – în timp ce corpul tău se obișnuiește cu propranololul, aceste reacții adverse ar trebui să se stopeze. Dacă propranololul vă face să vă simțiți amețit, așezați-vă sau culcați până vă simțiți mai bine. Încercați să evitați alcoolul, deoarece vă va face să vă simțiți mai rău.
 • degete reci sau degetele de la picioare – puneți mâinile sau picioarele sub apă caldă curgătoare, masează-le și muie-ți degetele și degetele de la picioare. Nu fumați și nu beți băuturi cu cofeină – acest lucru vă poate îngusta vasele de sânge și va restricționa în continuare fluxul de sânge la mâini și picioare. Încercați să purtați mănuși (sunt mai calde decât mănușile) și șosete calde. Nu purtați ceasuri sau brățări strânse.
 • dificultăți de somn sau coșmaruri – încercați să vă luați propranololul dimineața. Dacă trebuie să o luați mai mult de o dată pe zi, adresați-vă medicului dumneavoastră. Este posibil să vă poată schimba propranololul în forma cu eliberare lentă.
 • senzație de rău (greață) – rămâneți la mese simple și nu mâncați alimente bogate sau picante. S-ar putea să vă ajute să vă luați propranololul după masă sau gustare.

7. Sarcina și alăptarea

Propranololul nu este considerat a fi dăunător în timpul sarcinii, dar nu este posibil să fie sigur. Așadar, dacă încercați să rămâneți gravidă sau sunteți deja gravidă, discutați cu medicul despre beneficiile și posibilele prejudicii ale administrării propranololului. Pot exista și alte medicamente care sunt mai sigure pentru dumneavoastră.

Pentru mai multe informații despre modul în care propranololul vă poate afecta pe dvs. și pe copilul dvs. în timpul sarcinii, vizitați site-ul web Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină (BUMPS) .

Propranolol și alăptare

De obicei este sigur să luați propranolol dacă alăptați. Acest lucru se datorează faptului că numai cantități mici intră în laptele matern, ceea ce nu este suficient pentru a cauza probleme copilului tău.

Cu toate acestea, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua propranolol dacă copilul dvs. a fost prematur sau are probleme de sănătate.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau dacă alăptați.

8. Precauții cu alte medicamente

Există unele medicamente care pot interfera cu modul de funcționare a propranololului.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați :

 • alte medicamente pentru hipertensiunea arterială. Combinația cu propranololul îți poate scădea uneori prea mult tensiunea arterială. Acest lucru vă poate face să vă simțiți amețit sau leșin. Dacă acest lucru se întâmplă în continuare, spuneți medicului dumneavoastră – vă pot schimba doza.
 • alte medicamente pentru o bătaie neregulată a inimii, cum ar fi amiodarona sau flecainida
 • alte medicamente care vă pot scădea tensiunea arterială. Acestea includ unele antidepresive, nitrați (pentru dureri în piept), baclofen (un relaxant muscular), medicamente pentru o glandă de prostată mărită cum este tamsulosina sau medicamente pentru boala Parkinson, cum ar fi levodopa.
 • medicamente pentru astm sau boli pulmonare obstructive cronice (BPOC)
 • medicamentele pentru diabet , în special insulina – propranololul pot face mai dificilă recunoașterea semnelor de avertizare ale glicemiei scăzute . Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă aveți un nivel scăzut de zahăr din sânge fără a primi niciunul dintre semnele de avertizare obișnuite. Ar trebui să vă verificați glicemia după exercițiu și să urmați sfaturi obișnuite despre verificarea acestuia înainte de a conduce vehicule sau a folosi utilaje.
 • medicamente pentru tratarea congestiei nasului sau a sinusurilor sau alte remedii la rece (inclusiv cele pe care le puteți cumpăra în farmacie)
 • medicamente pentru alergii, cum ar fi efedrina, noradrenalina sau adrenalina
 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) , cum ar fi ibuprofenul , diclofenacul și naproxenul . Aceste medicamente vă pot crește tensiunea arterială, așa că este mai bine să le mențineți la minimum.

Amestecarea propranololului cu remedii sau suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii din plante și suplimente cu propranolol.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv medicamente din plante, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează propranololul?

Propranololul este un tip de medicament numit beta-blocant.

Ca și alți blocanți beta, propranololul funcționează schimbând modul în care corpul tău răspunde la unele impulsuri nervoase, inclusiv în inimă. Îți încetinește ritmul cardiac și ușurează inima să-ți pompeze sânge în jurul corpului.

Funcționează diferit dacă îl folosești pentru anxietate. Când ești neliniștit, creierul tău face mesageri chimici numiți adrenalină și noradrenalină. Acestea vă fac ritmul cardiac mai rapid și vă fac să transpirați sau să vă agitați. Propranololul ajută la blocarea efectelor acestor mesageri chimici. Aceasta reduce semnele fizice de anxietate.

Nu înțelegem pe deplin cum propranololul previne migrenele. Poate funcționa prin relaxarea vaselor de sânge implicate sau prin reducerea activității în „cortexul vizual”. Aceasta este partea creierului în care se crede că pornesc migrene.

Cât durează propranololul pentru a funcționa?

Propranololul începe de obicei să funcționeze în câteva ore.

 • Pentru afecțiuni cardiace sau hipertensiune arterială – propranololul poate dura până la o săptămână pentru a-și atinge efectul complet. Este posibil să nu vă simțiți altfel, dar asta nu înseamnă că nu funcționează. Este important să vă luați medicamentul.
 • Pentru migrene – poate dura câteva săptămâni pentru ca propranololul să înceapă să facă o diferență reală, deci continuați să o luați.
Cât timp o voi lua?

Acest lucru depinde de ce luați propranolol.

 • Pentru afecțiuni cardiace sau hipertensiune arterială – tratamentul este de obicei pe termen lung și poate fi pentru tot restul vieții.
 • Pentru anxietate – propranololul este de obicei luat pe termen scurt, pentru a vă ajuta simptomele fizice. Vorbește-ți medicului despre argumentele pro și contra luării acestuia mai mult de câteva luni. Acest lucru va depinde de simptomele dvs., dacă este vorba de o problemă unică sau o problemă recurentă, cât de bine funcționează propranololul pentru dvs. și dacă veți avea reacții adverse.
 • Pentru migrene – tratamentul poate dura câteva luni sau ani, în funcție de cât de rele sunt simptomele tale.
Este sigur să iei mult timp?

Propranololul este în general sigur pentru a lua mult timp.

Dacă o luați pentru o afecțiune cardiacă sau pentru a preveni migrenele, funcționează cel mai bine atunci când o luați pe termen lung.

Dacă îl luați pentru anxietate, nu par să existe efecte nocive de durată dacă îl luați pentru câteva luni sau ani. Cu toate acestea, cel mai bine este să luați propranolol doar atât timp cât aveți nevoie.

Va trebui să vă verificați regulat tensiunea arterială dacă luați propranolol pentru o lungă perioadă de timp pentru migrene sau anxietate.

Ce se va întâmpla dacă încetez să o iau?

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă doriți să încetați să luați propranolol. Dacă vă deranjează efectele secundare, medicul dumneavoastră poate fi în măsură să vă prescrie un alt medicament.

Oprirea brută a propranololului vă poate înrăutăți problema de sănătate. În plus, dacă vă opriți brusc după ce l-ați luat pentru o lungă perioadă de timp, puteți avea reacții adverse suplimentare ca reacție la oprirea acestuia. Acestea includ frecvența cardiacă neregulată, transpirația și tremurarea.

Dacă încetați să luați propranolol, va dura aproximativ 1 până la 2 zile până când acesta va fi complet în afara corpului dvs., dar reacțiile adverse pot dura până la 1 săptămână.

Cum se compune propranololul cu alte medicamente pentru inimă?

Propranololul funcționează la fel ca și alte blocante beta pentru reducerea tensiunii arteriale. Principala diferență între propranolol și alte beta-blocante este că nu afectează doar inima. Poate afecta și alte părți ale corpului tău, cum ar fi plămânii.

Există o mulțime de alte medicamente pentru a vă scădea tensiunea arterială și pentru a trata durerile toracice. Ele funcționează într-un mod diferit față de beta-blocanții și includ:

 • Inhibitori ACE – de exemplu ramipril și lisinopril
 • blocante ale receptorilor de angiotensină – de exemplu candesartan
 • blocante ale canalelor de calciu – de exemplu amlodipină
 • diuretice (medicamente care te fac să faci pipi mai mult) – de exemplu furosemidă

Beta blocantele nu sunt, de obicei, primul tratament de alegere pentru hipertensiunea arterială . Medicamentul pe care îl prescrie medicul dumneavoastră depinde de vârsta și etnia dumneavoastră.

 • Dacă aveți sub 55 de ani, de obicei vi se va oferi un inhibitor ACE sau un blocant al receptorilor angiotensinei.
 • Dacă aveți 55 de ani sau mai mult sau aveți orice vârstă și de origine africană sau neagră africană, de obicei vi se va oferi un blocant al canalelor de calciu.

Uneori, trebuie să încercați alte medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale dacă aveți reacții adverse. Multe persoane trebuie să ia o combinație de diferite tablete care scad tensiunea arterială.

Cum se compară cu alte medicamente pentru prevenirea migrenei?

Atenolol, metoprolol, timolol și nadolol sunt beta blocante și funcționează bine în prevenirea migrenelor. Cu toate acestea, majoritatea medicilor prescriu propranolol.

Există alte medicamente despre care se știe că previn migrenele, dar care nu sunt aprobate oficial în Marea Britanie. Acestea includ amitriptilina, valproatul de sodiu și gabapentina și pot avea reacții adverse diferite.

Topiramatul poate fi folosit și pentru prevenirea migrenelor. Funcționează la fel de bine ca și propranololul. Totuși, topiramatul nu a fost aprobat oficial pentru migrenă pentru copiii sub 16 ani.

Întrebați medicul sau farmacistul care medicament este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Cum se compară cu alte medicamente pentru anxietate?

Propranololul tratează simptomele fizice ale anxietății – de exemplu, îți oprește inima să-ți bată prea repede. De obicei, veți lua propranolol doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Simptomele fizice ale anxietății sunt cauzate de dezechilibre chimice în creier. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antidepresiv precum sertralina pentru a trata aceste dezechilibre. De obicei, luați antidepresive pe termen lung.

Mulți medici preferă tratamentele fără medicamente. Acestea includ terapii de vorbire precum terapia cognitivă comportamentală . Dacă aveți tratament terapeutic, medicul dumneavoastră vă poate prescrie propranolol în același timp. Acest lucru vă va ajuta cu simptomele fizice.

Va trebui să opresc propranololul înainte de operație?

Spuneți medicului dumneavoastră că luați propranolol dacă veți fi adormiți (folosind anestezic general ) sau dacă faceți orice fel de operații majore.

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să opriți administrarea propranololului înainte de operație. Acest lucru se datorează faptului că propranololul îți poate scădea prea mult tensiunea arterială atunci când este combinat cu unele anestezice.

Pot bea alcool cu el?

Consumul de alcool poate crește efectul de scădere a tensiunii arteriale a propranololului, ceea ce vă poate face să vă simțiți amețit sau fără cap.

În primele zile după administrarea de propranolol sau după o creștere a dozei, este mai bine să opriți consumul de alcool până când veți vedea cum vă afectează medicamentul.

Dacă găsiți propranolol vă face să vă simțiți amețit, este mai bine să opriți consumul de alcool.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce luați propranolol.

Mâncarea unei diete sănătoase, echilibrate poate ajuta dacă aveți tensiune arterială ridicată sau o altă afecțiune cardiacă.

Mă va face să mă pun în greutate?

Unii oameni pe propranolol spun că au luat greutate, mai ales în primele luni de la administrarea acestuia. Nu se cunoaște că acesta este un efect secundar comun în administrarea propranololului și nu există informații suficiente pentru a spune cu siguranță de ce unii oameni au greutate.

S-ar putea, de exemplu, pentru că propranololul te poate face să te simți obosit, ceea ce te-ar putea face să fii mai puțin activ. De asemenea, ar putea afecta modul în care corpul tău consumă energia.

Dacă sunteți îngrijorat să vă faceți greutate cu propranolol, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Îmi va afecta contracepția?

Propranololul nu vă va opri funcționarea contracepției.

Cu toate acestea, unele tipuri de metode hormonale de contracepție, cum ar fi pilula combinată și plasturele contraceptive , nu sunt de obicei recomandate femeilor care iau propranolol și alte medicamente pentru hipertensiunea arterială . Acest lucru se datorează faptului că unele contraceptive hormonale îți pot crește tensiunea arterială și opresc propranololul să funcționeze corect.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați un contraceptiv hormonal.

Va afecta fertilitatea mea?

Este puțin probabil ca propranololul să afecteze fertilitatea la bărbați sau femei. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a spune cu siguranță.

Dacă încercați un copil sau dacă aveți probleme să rămâneți gravidă în timp ce vă propranolol, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Îmi va afecta viața sexuală?

Unii oameni de la propranolol spun că sexul lor scade și unii dintre bărbați constată că nu pot primi o erecție. Cu toate acestea, acesta nu este un efect secundar comun și nu există suficiente dovezi pentru a spune sigur că propranololul este cauza acestuia.

Dacă aveți probleme cu viața sexuală, discutați cu medicul dumneavoastră.

Trebuie să evit sportul?

Nu trebuie să opriți sportul dacă luați propranolol. Dar nu te împinge prea mult.

Exercitarea periodică este bună pentru dumneavoastră, deoarece scade tensiunea arterială, menținând inima și vasele de sânge în stare bună. Fiți conștienți, totuși, că în unele sporturi propranololul nu este permis dacă concurați la un nivel înalt.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Propranololul poate face ca unele persoane să se simtă amețite – mai ales atunci când începeți să o luați pentru prima dată sau după ce luați o doză mai mare. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți o mașină, nu mergeți cu bicicleta sau nu folosiți instrumente sau utilaje.

Schimbările de stil pot ajuta?

Dacă aveți probleme cardiace, puteți spori sănătatea inimii dvs. prin efectuarea unor modificări cheie ale stilului de viață. Acestea vor ajuta, de asemenea, dacă aveți tensiune arterială ridicată .

 • Renunțați la fumat – fumatul vă crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Renunțarea la fumat reduce tensiunea arterială și ameliorează simptomele insuficienței cardiace. Încercați să evitați fumul uzat.
 • Reduceți alcoolul – consumul de alcool în timp ce luați propranolol vă poate face să vă simțiți amețit sau fără cap. De asemenea, consumul de prea mult alcool crește tensiunea arterială în timp și agravează insuficiența cardiacă. Bărbații și femeile nu ar trebui să bea mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O cantitate de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități de alcool.
 • Exercițiu – exercițiile fizice obișnuite scad tensiunea arterială prin menținerea inimii și vaselor de sânge în stare bună. Nu trebuie să fie prea energic – mersul în fiecare zi vă va ajuta.
 • Mănâncă bine – urmărește să mănânci o dietă care să includă o mulțime de fructe și legume, wholegraine, produse lactate care nu conțin grăsimi sau sărace și proteine slabe. Este o idee bună să reduceți și sare . Mâncarea prea multă sare este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale – cu cât consumi mai multă sare, cu atât va fi mai mare tensiunea arterială. Vizează-te pentru cel mult 6g de sare pe zi.
 • Faceți față stresului – când sunteți anxioși sau supărați, inima vă bate mai repede, respirați mai puternic și tensiunea arterială adesea crește. Acest lucru poate agrava și insuficiența cardiacă. Găsiți modalități de a reduce stresul în viața voastră. Pentru a-ți odihni inima, încearcă să-ți iei picioarele sau să îți ridici picioarele când este posibil. Petreceți timp cu prietenii și familia pentru a fi social și pentru a ajuta la evitarea stresului.

Dacă aveți dureri de cap severe, puteți face pași pentru a preveni migrenele . Aceasta include rezolvarea lucrurilor care declanșează un atac, astfel încât să le poți evita.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!