Candesartan: medicament pentru tratarea hipertensiunii arteriale

1. Despre candesartan

Candesartan este un medicament utilizat pe scară largă pentru a trata hipertensiunea arterială (hipertensiune arterială) și insuficiența cardiacă .

Candesartan ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale , atacurilor de cord și a problemelor renale. De asemenea, îți îmbunătățește supraviețuirea dacă o iei pentru insuficiență cardiacă.

Acest medicament este disponibil numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de tablete.

2. Fapte cheie

 • Candesartan scade tensiunea arterială și ușurează inima să-ți pompeze sângele în jurul corpului.
 • Este adesea folosit ca tratament pentru a doua alegere dacă a trebuit să încetați să luați primul pentru că v-a dat o tuse uscată și iritantă.
 • Principalele efecte secundare ale candesartanului sunt amețelile, durerile de cap și simptomele de răceală sau gripa – dar de obicei sunt ușoare și de scurtă durată.
 • Dacă prezentați diaree severă sau vărsături de la o boală sau o boală la stomac, spuneți medicului dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să încetați să luați candesartan pentru o perioadă de timp până vă simțiți mai bine.
 • Consumul de alcool poate crește efectul de scădere a tensiunii arteriale a candesartanului, ceea ce vă poate face să vă simțiți amețit sau de cap.
 • Candesartan este, de asemenea, numit sub numele de brand Amias.

3. Cine poate și nu poate lua candesartan

Candesartan poate fi luat de adulți cu vârsta peste 18 ani.

Poate fi luat și de copiii cu vârsta de peste 6 ani, dar numai pentru a trata hipertensiunea arterială.

Candesartan este destinat persoanelor care au încercat să ia în trecut medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale numite inhibitori de ACE (cum ar fi ramiprilul și lisinoprilul ), dar au trebuit să înceteze să le ia din cauza efectelor secundare, cum ar fi o tuse uscată.

Candesartan nu este potrivit pentru unii oameni.

Pentru a vă asigura că candesartan este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți:

 • diaree (sau dacă ai avut-o recent) sau ești bolnav (vărsături)
 • a fost pe o dieta saraca saraca
 • a avut recent un transplant de rinichi
 • dacă ați avut în trecut o reacție alergică la candesartan sau la orice alte medicamente
 • boli hepatice severe sau o problemă cu drenarea bilei din vezica biliară (obstrucție biliară)
 • Diabet
 • probleme cardiace, hepatice sau renale
 • tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială)
 • încearcă să rămână însărcinată, sunt deja gravidă sau alăptezi

4. Cum și când să o ia

Este obișnuit să luați comprimate de candesartan o dată pe zi. Îți poți lua comprimatul candesartan în orice moment al zilei, dar încearcă să fii consecvent și să-l iei în același timp în fiecare zi.

Puteți lua comprimate de candesartan cu sau fără mâncare. Înghițiți comprimatele întregi cu o băutură de apă.

Cât să iei

Doza de candesartan pe care o luați depinde de ce aveți nevoie de medicament. Luați-l conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră.

De regulă generală la adulți, doza de tratat:

 • hipertensiunea arterială este de 8 mg la 32 mg o dată pe zi
 • insuficiența cardiacă este de 4 mg la 32 mg o dată pe zi

La persoanele cu probleme hepatice sau renale, doza poate fi mai mică.

Ca regulă generală la copii (cu vârsta de peste 6 ani), doza de tratare a hipertensiunii arteriale este:

 • pentru copiii care cântăresc mai puțin de 50 kg, doza este de 4 mg la 8 mg o dată pe zi
 • pentru copiii care cântăresc 50 kg și mai mult, doza este de 4 mg la 16 mg o dată pe zi

Doza mea va urca sau coborî?

Vei începe cu o doză mică de candesartan. După câteva săptămâni, medicul vă va verifica tensiunea arterială și vă va întreba dacă aveți reacții adverse. De asemenea, este posibil să faceți analize de sânge pentru a verifica cât de bine funcționează rinichii și cantitatea de potasiu din sângele dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide apoi să vă schimbați doza de candesartan.

Dacă candesartan nu vă scade tensiunea arterială, medicul dumneavoastră poate dori să crească doza. Dacă tensiunea arterială scade prea mult sau dacă aveți reacții adverse, medicul dumneavoastră poate dori să vă scade doza de candesartan.

Important

Luați candesartan chiar dacă vă simțiți bine, deoarece veți primi în continuare beneficiile medicamentului.

Ce se întâmplă dacă mă îmbolnăvesc în timp ce îl iau?

Dacă aveți o diaree severă sau vărsături din orice motiv, contactați medicul sau farmacistul. Vor putea să vă sfătuiască despre ce să faceți.

Aceștia ar putea să vă recomande să nu mai luați candesartan până când veți fi mai buni și veți putea mânca și bea din nou normal.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă vă lipsește o doză de candesartan, luați-o imediat ce vă amintiți. Nu luați o doză dublă pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați frecvent dozele, poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități potrivite pentru dumneavoastră și medicamentele dumneavoastră.

Dar dacă iau prea mult?

Dacă luați prea multe comprimate candesartan din greșeală, contactați imediat medicul sau cel mai apropiat spital. O supradozaj de candesartan poate provoca tensiune arterială scăzută și amețeli.

Cantitatea de candesartan care poate duce la o supradozaj variază de la o persoană la alta.

Sfaturi urgente: Sunați-vă medicul sau mergeți imediat la A&E dacă luați prea mult candesartan

Dacă aveți nevoie să mergeți la un departament de accidente de urgență și de urgență (A&E) , nu vă conduceți singuri – cereți pe altcineva să vă conducă sau să apeleze la o ambulanță.

Luați pachetul de candesartan sau prospectul din interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, candesartan poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Efectele secundare se îmbunătățesc adesea pe măsură ce corpul tău obișnuiește cu medicamentul.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. Discutați cu medicul sau farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • simțiți amețeli sau aveți senzație de învârtire (vertij)
 • senzație de rău (greață)
 • dureri de cap
 • fiind bolnav (vărsături) sau diaree
 • durere în articulații sau mușchi

Reacții adverse grave

Se întâmplă rar, dar unele persoane au reacții adverse grave după ce au luat candesartan. Apelați imediat un medic dacă aveți:

 • pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc – acesta poate fi un semn al problemelor hepatice
 • pielea palidă, senzația de oboseală, leșin sau amețel, pete purpurii, orice semn de sângerare, dureri în gât și febră – acestea pot fi semne de tulburare de sânge sau măduvă osoasă
 • slăbiciune, bătăi neregulate ale inimii, ace și ace și crampe musculare – acestea pot fi semne ale modificărilor nivelului de sodiu și potasiu din sângele dvs.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, candesartan poate provoca o reacție alergică gravă ( anafilaxie ).

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale candesartanului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • te simți amețit – dacă candesartan te face să te simți amețit atunci când te ridici în picioare, încearcă să te ridici foarte încet sau să stai așezat până când te simți mai bine. Dacă începeți să vă simțiți amețit, culcați-vă astfel încât să nu leșinați, apoi stați până vă simțiți mai bine. Nu conduceți și nu folosiți instrumente sau mașini dacă vă simțiți amețit, aveți crampe musculare sau dureri musculare sau dacă vă simțiți doar un pic cutremur.
 • senzație de rău (greață) – încercați să luați comprimatele cu sau după o masă sau gustare. De asemenea, vă poate ajuta dacă nu mâncați mâncare bogată sau picantă.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Durerile de cap ar trebui, de obicei, să plece după prima săptămână de a lua candesartan. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • fiind bolnav (vărsături) sau diaree – bea multă apă pentru a preveni deshidratarea. Dacă sunteți bolnav, încercați înghițituri mici și dese. Vorbiți cu un farmacist dacă aveți semne de deshidratare , cum ar fi pipi mai puțin decât de obicei sau aveți pipi întunecat, cu miros puternic. Dacă prezentați vărsături severe sau diaree din cauza unei erori stomacale sau a unei boli, spuneți medicului dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să încetați să luați candesartan pentru o perioadă de timp până vă simțiți mai bine.
 • dureri la nivelul articulațiilor sau mușchilor – dacă aveți dureri musculare neobișnuite, slăbiciune sau oboseală, care nu apar de la exerciții fizice sau muncă grea, adresați-vă medicului. Este posibil să aveți nevoie de un test de sânge pentru a verifica ce ar putea să îl provoace.

7. Sarcina și alăptarea

Candesartan nu este recomandat în mod normal în sarcină sau la alăptare. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie pentru dumneavoastră dacă consideră că beneficiile medicamentului depășesc riscurile.

Dacă încercați să rămâneți gravidă sau sunteți deja gravidă, discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și posibilele prejudicii ale consumului de candesartan. Acestea vor depinde de câte săptămâni sunteți gravidă și de motivul pentru care trebuie să o luați. Pot exista și alte tratamente care sunt mai sigure pentru tine.

Pentru mai multe informații despre cum poate afecta candesartanul dumneavoastră și copilul dvs. în timpul sarcinii, citiți acest prospect pe site-ul web „Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină” (BUMPS) .

Candesartan și alăptare

Cantități mici de candesartan pot intra în laptele matern. Aceasta poate provoca tensiune arterială scăzută la copil. Discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece alte medicamente ar putea fi mai bune în timp ce alăptați.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente interferează cu modul în care funcționează candesartanul.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați :

 • alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv aliskiren, enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril
 • calmante precum ibuprofen , naproxen , diclofenac, celecoxib sau etoricoxib
 • aspirină (dacă luați mai mult de 3 g pe zi)
 • suplimente de potasiu sau înlocuitori de sare care conțin potasiu
 • heparină (un medicament pentru subțierea sângelui)
 • comprimate de apă (diuretice)
 • litiu (un medicament pentru problemele de sănătate mintală)
 • spironolactona (un medicament pentru tratarea insuficienței cardiace)

Amestecând candesartan cu remedii sau suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii din plante și suplimente cu candesartan.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului și farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează candesartanul?

Candesartan este un tip de medicament care reduce tensiunea arterială, numit blocant al receptorilor angiotensinei.

Ca și alți blocanți ai receptorilor angiotensinei, candesartanul vă relaxează și vă lărgește vasele de sânge. Acest lucru scade tensiunea arterială și face mai ușor pentru inima dvs. să pompeze sânge în jurul corpului.

Cât durează pentru a lucra?

Candesartan începe să funcționeze după aproximativ 2 ore pentru a reduce tensiunea arterială ridicată, dar poate dura până la 4 săptămâni pentru efect complet.

Dacă luați candesartan pentru insuficiență cardiacă, poate dura săptămâni, chiar luni, înainte să vă simțiți mai bine.

Dacă aveți hipertensiune arterială, este posibil să nu aveți niciun simptom. În acest caz, este posibil să nu vă simțiți altfel atunci când luați candesartan. Acest lucru nu înseamnă că medicamentul nu funcționează și este important să îl luați.

Cât timp o voi lua?

De obicei, tratamentul cu candesartan este pe termen lung, chiar și pentru tot restul vieții.

Candesartan este sigur să ia mult timp?

Candesartan este în general în siguranță să ia mult timp. De fapt, funcționează cel mai bine atunci când îl luați mult timp.

A lua candesartan pentru o lungă perioadă de timp poate provoca uneori rinichii să nu funcționeze la fel de bine. Medicul dumneavoastră va verifica cât de bine funcționează rinichii la testele de sânge obișnuite.

Ce se va întâmpla dacă încetez să o iau?

Chiar dacă tensiunea arterială este scăzută cu succes de candesartan, cel mai bine este să continuați să o luați. Dacă încetați să luați candesartan, tensiunea arterială ar putea crește din nou.

Dacă aveți nevoie de medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, probabil va trebui să le luați pentru tot restul vieții.

Amintiți-vă, păstrându-vă tensiunea arterială scăzută, vă protejați împotriva atacurilor de cord sau a atacului cerebral în viitor.

Pot să scap de candesartan acum tensiunea mea este mai mică?

Chiar dacă tensiunea arterială este scăzută cu succes de candesartan, cel mai bine este să continuați să o luați. Dacă încetați să luați candesartan, tensiunea arterială ar putea crește din nou.

Dacă aveți nevoie de medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, probabil va trebui să le luați pentru tot restul vieții.

Amintiți-vă, păstrându-vă tensiunea arterială scăzută, vă protejați împotriva atacurilor de cord sau a atacului cerebral în viitor.

Pot bea alcool cu el?

Consumul de alcool poate crește efectul de scădere a tensiunii arteriale a candesartanului, ceea ce vă poate face să vă simțiți amețit sau de cap.

În primele zile după administrarea de candesartan sau după o creștere a dozei, cel mai bine este să opriți consumul de alcool până când vedeți cum vă afectează medicamentul.

Dacă găsiți candesartan vă face să vă simțiți amețit, cel mai bine este să opriți consumul de alcool.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Nu folosiți înlocuitori de sare, cum ar fi Lo-Salt. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt bogate în potasiu. Când sunt amestecate cu candesartan, acestea pot face ca nivelul de potasiu din sângele tău să fie prea ridicat.

În afară de alcool, nu trebuie să evitați nimic în timp ce luați candesartan. Mâncarea unei diete sănătoase, echilibrate poate ajuta dacă aveți tensiune arterială ridicată sau insuficiență cardiacă.

Există medicamente similare cu candesartanul?

Există câteva alte medicamente care blochează receptorii angiotensinei care funcționează în același mod ca și candesartan. Acestea includ irbesartan , losartan și valsartan .

Există, de asemenea, alte tipuri de medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, cum ar fi:

Medicamentul pentru reducerea tensiunii arteriale pe care vi-l prescrieți depinde de vârsta și etnia dvs.

 • dacă aveți sub 55 de ani – de obicei vi se va oferi un inhibitor ACE sau un blocant al receptorilor angiotensinei
 • dacă aveți 55 de ani sau mai mult sau dacă aveți orice vârstă și de origine caraibeană sau africană neagră – de obicei vi se va oferi un blocant al canalelor de calciu

Multe persoane trebuie să ia o combinație de diferite medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale.

Cum diferă candesartanul de alți blocanți ai receptorilor angiotensinei?

Candesartan funcționează la fel ca și alți blocanți ai receptorilor angiotensinei atunci când este utilizat pentru a scădea tensiunea arterială. Efectele sale secundare sunt de asemenea similare.

Pot lua candesartan înainte de operație?

Dacă urmează să fii somn pentru o operație, spuneți medicului dumneavoastră că luați candesartan.

Candesartanul poate reduce tensiunea arterială atunci când este utilizat cu anestezice generale (care te culcă).

Medicul dumneavoastră vă va sfătui să opriți administrarea de candesartan cu 24 de ore înainte de operație.

Pot lua candesartan pentru migrene?

Există câteva dovezi că candesartanul ar putea ajuta la prevenirea migrenelor.

Cu toate acestea, candesartanul nu este aprobat oficial pentru migrenă. Probabil că medicul dumneavoastră vă va sfătui mai întâi să încercați alte medicamente.

Pot lua candesartan pentru a mă proteja împotriva bolii Alzheimer?

Au fost câteva studii care au analizat dacă medicamentele pentru tensiune arterială ar putea ajuta la protejarea oamenilor împotriva Alzheimer. Cu toate acestea, în acest moment, nu există suficiente dovezi care să recomande administrarea de candesartan sau alte medicamente similare pentru Alzheimer.

Există pași pe care îi puteți face care vă pot reduce riscul de Alzheimer . Dacă sunteți îngrijorat de apariția bolii Alzheimer în viitor sau aveți un istoric familial al acestei afecțiuni, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Candesartan este dependent?

Nu, nu există dovezi că candesartanul este dependent.

Îmi va afecta viața sexuală?

Candesartan nu vă va afecta viața sexuală.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de candesartan va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dumneavoastră înainte de a-l lua dacă încercați să rămâneți gravidă.

Îmi va afecta contracepția?

Candesartan nu va afecta niciun tip de contracepție.

Cu toate acestea, unele tipuri de metode hormonale de contracepție, cum ar fi pilula combinată și plasturele contraceptive , nu sunt de obicei recomandate femeilor cu hipertensiune arterială.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați un contraceptiv hormonal combinat.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Candesartan poate face ca unele persoane să se simtă amețite – mai ales atunci când începeți să o luați pentru prima dată sau după ce luați o doză mai mare. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți o mașină, nu mergeți cu bicicleta sau nu folosiți instrumente sau utilaje.

Schimbările de stil pot ajuta?

Puteți spori sănătatea inimii dvs. prin efectuarea unor modificări cheie ale stilului de viață. Acestea vor ajuta, de asemenea, dacă aveți hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă .

 • Renunțați la fumat – fumatul vă crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Oprirea fumatului reduce tensiunea arterială și ameliorează simptomele insuficienței cardiace. Încercați să evitați și fumatul de ocazie.
 • Reduceți alcoolul – consumul prea mare de alcool crește tensiunea arterială în timp. De asemenea, agravează insuficiența cardiacă. Încercați să păstrați liniile directoare recomandate de cel mult 14 unități de alcool pe săptămână. Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O cantitate de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități de alcool.
 • Exercițiu – exercițiile fizice obișnuite scad tensiunea arterială prin menținerea inimii și vaselor de sânge în stare bună. Nu trebuie să fie prea energic – mersul în fiecare zi este suficient.
 • Mănâncă bine – urmărește să mănânci o dietă care să includă o mulțime de fructe și legume, wholegraine, produse lactate care nu conțin grăsimi sau sărace și proteine slabe. Este o idee bună să reduceți și sare . Mâncarea prea multă sare este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale – cu cât consumi mai multă sare, cu atât va fi mai mare tensiunea arterială. Vizează-te pentru cel mult 6g de sare pe zi.
 • Faceți față stresului – când sunteți anxioși sau supărați, inima vă bate mai repede, respirați mai puternic și tensiunea arterială adesea crește. Acest lucru poate agrava și insuficiența cardiacă. Găsiți modalități de a reduce stresul în viața voastră. Pentru a-ți odihni inima, încearcă să-ți iei picioarele sau să îți ridici picioarele când este posibil. Petreceți-vă timp cu prietenii și familia pentru a fi social și pentru a ajuta la menținerea stresului.
 • Vaccinări – dacă aveți insuficiență cardiacă , este recomandat să aveți gripă antigripală în fiecare an și o vaccinare împotriva pneumoniei (numită și vaccin pneumococic ) la fiecare 5 ani. Întrebați-vă medicul despre aceste vaccinări. Le puteți elibera gratuit pe NHS.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!