Sindromul de tahicardie posturală (PoTS)

Sindromul de tahicardie posturală (PoTS) este o creștere anormală a frecvenței cardiace care apare după așezare sau în picioare. Unele simptome tipice includ amețeli și leșin.

Este uneori cunoscut sub numele de sindrom de tahicardie ortostatică posturală.

PoTS afectează o serie de oameni, dar este cel mai frecvent la fete și femei cu vârste cuprinse între 15 și 50 de ani.

Unele persoane au simptome ușoare, în timp ce altele consideră că afecțiunea le afectează calitatea vieții. PoTS adesea se îmbunătățește treptat în timp și există unele medicamente și măsuri de auto-îngrijire care vă pot ajuta.

Ce se întâmplă în PoTS

În mod normal, când stai în picioare sau stai în picioare, gravitația îți trage o parte din sânge în jos până la zona burtică, mâini și picioare.

Ca răspuns, vasele de sânge se îngustează rapid, iar ritmul cardiac crește ușor pentru a menține fluxul de sânge către inimă și creier și pentru a preveni căderea tensiunii arteriale.

Toate acestea se fac fără a fi nevoie să ne gândim la asta, de către sistemul nervos autonom – sistemul nervos responsabil de funcțiile automate ale corpului.

În PoTS, sistemul nervos autonom nu funcționează corect. Există o scădere a aportului de sânge către inimă și creier atunci când devii în poziție verticală, iar inima curge pentru a compensa asta.

Simptomele PoTS

Puteți dezvolta PoTS brusc sau poate începe treptat.

Uneori puteți prezenta simptome aproape imediat, sau la câteva minute după ce stai în picioare sau stai în picioare. Minciuna poate ameliora unele dintre simptome.

Simptomele tipice de POTS includ:

Unii oameni observă că senzația de căldură, mâncarea, exercițiile fizice sau o perioadă de timp pot să le înrăutățească simptomele.

Când să primiți sfaturi medicale

Vedeți un medic de familie dacă credeți că aveți PoTS.

Simptomele pot avea o serie de cauze, cum ar fi medicamentul sau tensiunea arterială scăzută , așa că este o idee bună să obțineți un diagnostic corect. Uneori poate fi diagnosticat greșit ca anxietate sau atacuri de panică .

Este posibil ca unii medici să nu fie conștienți de PoTS, așa că vă poate ajuta să imprimați această pagină și să o duceți cu dvs. la programare. Un medic probabil va trebui să vă trimită la un specialist pentru teste (a se vedea mai jos).

PoTS Marea Britanie (o organizație de caritate pentru persoanele afectate de PoTS) are o listă de medici cu interes pentru PoTS pe care o puteți folosi pentru a găsi un specialist în apropierea dvs. De obicei, nu vă puteți auto-referi la acești medici, dar puteți discuta o sesizare cu un medic.

Teste pentru PoTS

PoTS este diagnosticat dacă ritmul cardiac crește cu 30 de bătăi pe minut (bpm) sau mai mult (40 bpm la cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani), de obicei, în decurs de 10 minute de la picioare. Această creștere continuă mai mult de 30 de secunde și este însoțită de alte simptome ale PTS.

Este posibil să aveți o serie de teste pentru a confirma un diagnostic și a exclude alte afecțiuni, inclusiv:

Tratamente pentru PTS

Măsurile de auto-îngrijire pot ajuta uneori la reducerea simptomelor de POTS. Dacă acestea nu funcționează, poate trebuie să luați medicamente.

Tratarea unui episod

Dacă dintr-o dată vă simțiți slab sau amețit, puteți încerca să combateți căderea fluxului de sânge prin:

  • culcat și, dacă poți, ridică picioarele
  • încrucișându-ți picioarele unul în fața celuilalt în timp ce stai în picioare, să te zguduie în sus și în jos pe degetele de la picioare, încleștarea feselor și mușchii de burtă și / sau încleștarea pumnilor dacă nu ești în stare să te culci

Reducerea simptomelor

S-ar putea să vă puteți reduce simptomele pe termen lung dacă:

Aflați mai multe informații de la caritate Syncope Trust and Reflex Anoxic Seizures (STARS) cu privire la diagnosticul și gestionarea PoTS și PoTS UK despre programele de autogestionare .

Medicament

În prezent, nu există niciun medicament autorizat pentru tratamentul PTS, dar specialistul dumneavoastră vă poate sugera să încercați un medicament „off label”, cum ar fi:

Dacă se folosește un medicament „off label”, înseamnă că nu a fost supus unor studii clinice pentru această utilizare, dar mulți experți consideră că este posibil să fie eficient, iar medicul dumneavoastră va discuta despre beneficiile și riscurile posibile cu dumneavoastră.

Cauzele PoTS

Uneori nu se cunoaște cauza problemei cu sistemul nervos la persoanele cu PTS.

Adolescenții vor dezvolta uneori PoTS și vor constata că dispare treptat câțiva ani mai târziu. Uneori se poate dezvolta brusc după o boală virală sau un eveniment traumatic, sau în timpul sau după sarcină.

Unele dintre celelalte cauze cunoscute sunt:

PoTS se întâmplă destul de frecvent, alături de sindromul de oboseală cronică .

Mai multe informații și sfaturi

Următoarele organizații pot oferi mai multe informații, sprijin și sfaturi pentru persoanele cu PTS:

POTS Marea Britanie

STARS