Electrocardiogramă (ECG)

O electrocardiogramă (ECG) este un test simplu care poate fi utilizat pentru a verifica ritmul inimii și activitatea electrică.

Senzorii atașați pe piele sunt folosiți pentru a detecta semnalele electrice produse de inima ta de fiecare dată când bate.

Aceste semnale sunt înregistrate de o mașină și sunt examinate de un medic pentru a vedea dacă sunt neobișnuite.

Un ECG poate fi solicitat de un specialist cardiac (cardiolog) sau de orice medic care crede că ar putea avea o problemă cu inima, inclusiv medicul dumneavoastră.

Testul poate fi efectuat de către un profesionist specializat în asistența medicală la un spital, o clinică sau la o intervenție chirurgicală.

În ciuda faptului că are un nume similar, ECG nu este același cu o ecocardiogramă , care este o scanare a inimii.

Când se utilizează un ecog

Un ECG este adesea utilizat alături de alte teste pentru a ajuta la diagnosticarea și monitorizarea condițiilor care afectează inima.

Acesta poate fi folosit pentru a investiga simptomele unei probleme de inima posibile, cum ar fi dureri în piept , palpitații (bătăi ale inimii brusc vizibile), amețeli și dificultăți de respirație .

Un ECG poate ajuta la detectarea:

  • aritmii – unde inima bate prea lent, prea repede sau neregulat
  • boli coronariene – unde alimentarea inimii este blocată sau întreruptă de acumularea de substanțe grase
  • atacuri de cord – unde furnizarea de sânge către inimă este brusc blocată
  • cardiomiopatie – unde pereții inimii se îngroșă sau se măresc

De asemenea, o serie de ECG-uri pot fi luate de-a lungul timpului pentru a monitoriza o persoană diagnosticată deja cu o afecțiune cardiacă sau a lua medicamente cunoscute pentru a afecta inima.

Modul în care se realizează un ECG

Există mai multe moduri diferite de realizare a unui ECG. În general, testul implică atașarea unui număr de senzori mici, lipicioși, numiți electrozi la brațele, picioarele și pieptul. Acestea sunt conectate prin fire la o mașină de înregistrare ECG.

Nu trebuie să faceți nimic special pentru a vă pregăti pentru test. Puteți mânca și bea în mod normal în prealabil.

Înainte de a fi atașați electrozii, de obicei, va trebui să vă îndepărtați îmbrăcămintea superioară, iar pieptul trebuie să fie bărbierit sau curățat. Odată ce electrozii sunt în poziție, vi se poate oferi un halat de spital pentru a vă acoperi.

Testul în sine durează de obicei doar câteva minute și ar trebui să poți merge acasă curând după aceea sau să te întorci în secție dacă ești deja în spital.