Sarcoidoza

Sarcoidoza este o afecțiune rară care provoacă mici organe de țesut roșu și umflat, numite granuloame, în organele corpului. De obicei afectează plămânii și pielea.

Simptomele sarcoidozei depind de organele afectate, dar includ de obicei:

Pentru multe persoane cu sarcoidoză, simptomele se îmbunătățesc adesea fără tratament în câteva luni sau ani. Pentru acești oameni, simptomele nu sunt de obicei severe.

Cu toate acestea, câteva persoane constată că simptomele lor se dezvoltă treptat și se înrăutățesc în timp, până în punctul în care acestea sunt afectate grav. Aceasta este cunoscută sub denumirea de sarcoidoză cronică.

În prezent, nu există leac, dar simptomele pot fi de obicei gestionate cu medicamente.

Simptomele sarcoidozei

Este imposibil de a prezice modul în care sarcoidoza va afecta o persoană, deoarece starea poate afecta orice organ, iar simptomele variază mult în funcție de organele implicate.

Majoritatea persoanelor cu sarcoidoză dezvoltă simptome brusc, dar de obicei se limpezesc în câteva luni sau ani și starea nu se mai întoarce. Aceasta este cunoscută sub numele de sarcoidoză acută.

Unii oameni nu au deloc simptome, iar starea este diagnosticată după o radiografie efectuată dintr-un alt motiv.

Câteva persoane constată că simptomele lor se dezvoltă treptat și se înrăutățesc în timp, până la punctul în care acestea sunt grav afectate. O mulțime de granuloame se pot forma într-un organ și îl pot împiedica să funcționeze corect. Aceasta este cunoscută sub numele de sarcoidoză cronică.

Sarcoidoza afectează cel mai adesea plămânii, pielea și / sau ganglionii limfatici (glande).

Simptomele pulmonare

Plămânii sunt afectați la aproximativ 90% dintre persoanele cu sarcoidoză. Aceasta este cunoscută sub numele de sarcoidoză pulmonară.

Principalele simptome sunt scurtarea respirației și o tuse uscată persistentă. Unele persoane cu sarcoidoză pulmonară prezintă durere și disconfort la nivelul pieptului, dar acest lucru este neobișnuit.

Simptomele pielii

Imaginea sarcoidozei

Credit:

Bibliotecă FOTO CNRI / ȘTIINȚĂ


Pielea este de asemenea afectată la multe persoane cu sarcoidoză.

Acest lucru poate provoca apariția fragedă sau roșie a pielii pe piele (în special strălucirea), precum și erupții pe partea superioară a corpului.

Alte simptome

Dacă sunt afectate alte organe, este posibil să aveți și unele dintre următoarele simptome:

Cauzele sarcoidozei

Sistemul imunitar al organismului combate în mod normal infecțiile prin eliberarea globulelor albe din sânge pentru a izola și distruge germenii. Aceasta are ca rezultat inflamația (umflarea și roșeața) țesuturilor corpului din acea zonă. Sistemul imunitar răspunde în acest fel la orice sânge pe care nu îl recunoaște și moare când infecția a fost curățată.

Se crede că sarcoidoza se întâmplă pentru că sistemul imunitar a intrat în „overdrive”, unde organismul începe să-și atace propriile țesuturi și organe. Inflamația rezultată face ca granuloamele să se dezvolte în organe.

Există multe afecțiuni similare, cum ar fi artrita reumatoidă și lupus , care sunt cauzate de organismul care atacă propriile țesuturi. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de afecțiuni autoimune.

Nu se știe de ce sistemul imunitar se comportă astfel.

Este posibil ca un anumit factor de mediu să declanșeze starea la persoanele care sunt deja sensibile genetic la aceasta.

Sarcoidoza poate apărea ocazional la mai mulți membri ai familiei, dar nu există dovezi că starea este moștenită. Starea nu este infecțioasă, deci nu poate fi transmisă de la persoană la persoană.

Cine este afectat

Sarcoidoza poate afecta persoanele de orice vârstă, dar începe de obicei la adulții cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Este rară în copilărie.

Afecțiunea afectează persoane din toate mediile etnice. De asemenea, este mai frecvent la femei decât la bărbați.

Diagnosticarea sarcoidozei

O serie de teste diferite pot fi efectuate pentru a diagnostica sarcoidoza, în funcție de organele afectate.

Dacă simptomele dvs. sugerează să aveți sarcoidoză pulmonară (sarcoidoză care afectează plămânii), este posibil să aveți o radiografie toracică sau o scanare computerizată a tomografiei (CT) a plămânilor dvs. pentru a căuta semne ale afecțiunii.

În unele cazuri, medicii ar putea dori să examineze interiorul plămânilor folosind un tub lung, subțire, flexibil, cu o sursă de lumină și o cameră foto la capăt (un endoscop ) care îți este trecut pe gât. O mică probă de țesut pulmonar poate fi, de asemenea, îndepărtată în timpul acestui test, astfel încât să poată fi studiată la microscop. Aceasta este cunoscută sub numele de biopsie .

Dacă medicii cred că este posibil să aveți sarcoidoză care afectează alte organe – cum ar fi pielea, inima sau ochii – scanări sau examinări ale acestor zone vor fi de obicei efectuate.

Cum este tratată sarcoidoza

Majoritatea persoanelor cu sarcoidoză nu au nevoie de tratament, deoarece afecțiunea dispărește de la sine, de obicei în câteva luni sau ani.

Schimbările simple de stil de viață și calmantele contra-counter (cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul ) sunt adesea tot ceea ce este necesar pentru a controla durerea oricăror flare.

Medicii îți vor supraveghea starea pentru a verifica dacă este mai bine sau mai rău fără tratament. Acest lucru se poate face cu radiografii obișnuite, teste de respirație și analize de sânge .

medicamente

Dacă se recomandă tratamentul, se folosesc de obicei comprimate cu steroizi .

Acest lucru ajută la ameliorarea simptomelor și la prevenirea deteriorării organelor afectate, prin reducerea inflamației și prevenirea cicatricilor.

Cu toate acestea, tabletele de steroizi pot provoca reacții adverse neplăcute, cum ar fi creșterea în greutate și modificări de dispoziție dacă sunt luate în doze mari. Alte reacții adverse, cum ar fi slăbirea oaselor ( osteoporoza ), se pot dezvolta, de asemenea, dacă steroizii sunt luați mult timp. Prin urmare, sunt utilizate numai atunci când este necesar.

Initial vi se poate administra o doza mare de medicamente cu steroizi pentru o perioada scurta de timp, inainte de a trece la o doza mica pentru lunile sau anii care urmeaza. Starea ta va fi monitorizată în acest timp pentru a vedea cât de bine funcționează tratamentul.

În unele cazuri, administrarea de suplimente de calciu sau vitamina D poate contribui la reducerea riscului de osteoporoză cauzată de utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi. Cu toate acestea, trebuie să luați acestea numai dacă vă recomandă medicul dumneavoastră. Unele persoane cu sarcoidoză pot avea un risc crescut de a dezvolta complicații, inclusiv pietre la rinichi, în timp ce iau medicamente cu steroizi.

Alte medicamente pot fi uneori utilizate dacă steroizii nu sunt suficienți sau există îngrijorări cu privire la reacțiile adverse. În aceste cazuri, poate fi recomandat un medicament numit imunosupresor. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor prin reducerea activității sistemului imunitar.

Trăind cu sarcoidoză

SarcoidosisUK recomandă următoarele măsuri de viață dacă aveți sarcoidoză:

  • nu mai fumați, dacă fumați
  • evitați expunerea la praf, substanțe chimice, vapori și gaze toxice
  • mananca o dieta sanatoasa echilibrata
  • bea multa apa
  • fă multă exercițiu și dormi

Găsiți un grup de suport SarcoidosisUK .

perspectivă

Simptomele sarcoidozei pot să vină și să se descurce și, de obicei, pot fi gestionate cu analgezice fără a-și face contra, astfel încât acestea să nu afecteze viața de zi cu zi. Majoritatea persoanelor cu afecțiunea constată că simptomele lor au dispărut în câțiva ani de la diagnosticare.

Pentru unii, starea se înrăutățește încet în timp și sfârșesc cu leziuni ale organelor. De exemplu, plămânii lor pot înceta să funcționeze corect, cauzând creșterea respirației.

Ajutorul este disponibil pentru persoanele cu sarcoidoză severă și persistentă – cereți sfatul medicului dvs. și vizitați SarcoidosisUK (care are o listă de grupuri de sprijin) sau British Lung Foundation .