Rezecția transuretrală a prostatei (TURP) – Riscuri

Rezecția transuretrală a prostatei (TURP) este, în general, o procedură sigură. Cu toate acestea, ca în cazul tuturor tipurilor de intervenții chirurgicale, există riscuri potențiale.

Ejaculare retrogradă

Ejacularea retrogradă este cea mai frecventă complicație pe termen lung a TURP și poate apărea în 90% din cazuri.

Acesta este locul în care materialul seminal nu îți iese din penis în timpul sexului sau al masturbării, ci în loc să curgă în vezica urinară. Este cauzată de deteriorarea nervilor sau mușchilor din jurul gâtului vezicii urinare, care este punctul în care uretra se conectează la vezică.

Ejacularea retrogradă nu este dăunătoare și veți experimenta încă plăcerea unui orgasm. Cu toate acestea, fertilitatea ta poate fi afectată, așa că ar trebui să vorbești cu chirurgul tău dacă aceasta este o problemă.

În schimb, poate fi posibilă o procedură alternativă numită incizie transuretrală a prostatei (TUIP), care prezintă un risc mai mic de a provoca ejacularea retrogradă. Uneori este posibil să reduceți riscul atunci când efectuați un TURP lăsând țesutul prostatic aproape de uretra intactă.

Incontinenta urinara

Un anumit grad de incontinență urinară este destul de frecvent după TURP. De obicei, se îmbunătățește în săptămânile următoare intervenției chirurgicale, dar poate fi ocazional o problemă pe termen lung.

De obicei, ia forma incontinenței de urgență – în cazul în care aveți o dorință bruscă de a trece urina și de a pierde controlul vezicii urinare dacă nu găsiți o toaletă suficient de rapid.

O serie de tratamente sunt disponibile pentru incontinență, inclusiv modificări ale stilului de viață, medicamente și intervenții chirurgicale. Citiți mai multe despre tratamente nechirurgicale pentru incontinență urinară și tratamente chirurgicale pentru incontinență urinară .

Disfuncție erectilă

Până la 10% dintre bărbații care au TURP au dificultăți în a obține și a menține o erecție (disfuncție erectilă) după aceea. Aceasta poate fi temporară sau permanentă.

Medicamentul poate fi prescris pentru a ajuta la reducerea problemei, dacă este necesar, dar ar trebui să discutați cu chirurgul dvs. dacă aceasta este o problemă. Este posibil ca chirurgul dvs. să poată oferi mai multe informații cu privire la riscul dvs. individual.

Strictiile uretrale

Îngustarea uretrei (structurile uretrale) este estimată să se dezvolte în până la 4% din cazuri. Poate să apară dacă uretra este deteriorată în timpul operației și devine cicatrizată.

Printre simptomele unei structuri de uretră se numără:

  • încordarea pentru a trece urina
  • pulverizarea de urină sau un „flux împărțit” de urină
  • dribling picături de urină după ce ați terminat să mergeți la toaletă
  • durere ușoară la trecerea urinei

Dacă îngustarea uretrei este ușoară, poate fi tratată de obicei prin introducerea unei tije pentru lărgirea uretrei. Îngustarea mai extinsă poate necesita o intervenție chirurgicală.

Alte riscuri

Unele dintre alte riscuri ale rezecției transuretrale a prostatei includ:

Sindromul TURP

Un risc rar, dar potențial grav asociat cu un TURP este cunoscut sub numele de sindrom TURP. Acest lucru apare atunci când o cantitate prea mare de lichid folosit pentru a spăla zona din jurul prostatei în timpul procedurii este absorbită în fluxul sanguin.

Primele simptome ale sindromului TURP includ:

  • a simți sau a fi bolnav
  • dezorientare
  • ameţeală
  • durere de cap
  • umflarea burticii tale
  • bătăi cardiace lente (bradicardie)

Lăsate netratate, se pot dezvolta probleme care pot pune viață, cum ar fi convulsii (potriviri), respirație , piele albastră (cianoză) și comă .

Dacă simțiți simptomele sindromului TURP în timpul procedurii dvs., chirurgul va opri operația și vă va injecta un diuretic, care este un tip de medicamente utilizate pentru eliminarea lichidului din organism. Spuneți imediat personalului spitalului dacă prezentați simptome după întoarcerea în secție.

Riscul de sindrom TURP este estimat a fi mai mic de 1% și este probabil să se reducă și mai mult pe măsură ce sunt utilizate din ce în ce mai multe noi tehnici care evită pomparea apei în vezică.

Moarte

TURP prezintă un risc foarte mic de a provoca moartea. În prezent, riscul de a muri ca urmare a procedurii este estimat la mai puțin de 1 din 1.000. De obicei, riscul apare din cauza complicațiilor care implică inima sau o infecție postoperatorie gravă.