Rezecția transuretrală a prostatei (TURP)

O rezecție transuretrală a prostatei (TURP) este o procedură chirurgicală care presupune tăierea unei secțiuni a prostatei.

Prostata este o glandă mică din pelvis care se găsește doar la bărbați. Este situat între penis și vezică și înconjoară uretra (tubul care transportă urina de la vezică la penis).

Dacă prostata se mărește, poate pune presiune asupra vezicii urinare și a uretrei. Acest lucru poate provoca simptome care afectează urinarea.

De ce se realizează TURP

TURP este adesea recomandat atunci când mărirea prostatei (hiperplazie benignă a prostatei) provoacă simptome supărătoare și nu răspunde la tratamentul cu medicamente.

Printre simptomele care se pot îmbunătăți după TURP se numără:

  • probleme care încep să urineze
  • un flux de urină slab sau oprirea și pornirea
  • trebuind să se încordeze pentru a trece urina
  • o nevoie frecventă de a urina
  • trezindu-se frecvent în timpul nopții pentru a urina (nocturie)
  • o dorință bruscă de a urina
  • neputând să vă goliți vezica complet

Cum se efectuează TURP

TURP se realizează folosind un dispozitiv numit resectoscop, care este un tub subțire de metal care conține o lumină, cameră și buclă de sârmă. Acest lucru este trecut de-a lungul uretrei până când ajunge la prostată, ceea ce înseamnă că nu trebuie să se facă tăieturi (incizii) în pielea ta.

Bucla de sârmă este apoi încălzită cu un curent electric și folosită pentru a tăia secțiunea prostatei provocând simptomele tale. Un tub subțire numit cateter este apoi introdus în uretra pentru a pompa lichidul în vezică și pentru a elimina bucăți de prostată care au fost îndepărtate.

Anestezia generală sau spinală se utilizează în timpul procedurii, astfel încât să nu simțiți nicio durere în timpul efectuării.

Recuperarea de la TURP

De obicei, va trebui să stați la spital 1 – 3 zile după operație.

Cateterul utilizat în timpul operației va fi lăsat pe loc în timp ce sunteți în spital, deoarece uretra va fi umflată și este posibil să nu puteți urina normal la început.

Este obișnuit să te simți obosit și în condiții de vreme pentru o săptămână sau două după plecarea acasă. Majoritatea bărbaților sunt în treacăt și după acest timp, dar va trebui să luați lucrurile ușor timp de 4 până la 8 săptămâni.

De obicei, vi se va recomanda să rămâneți fără muncă și să evitați ridicarea obiectelor grele, efectuarea de efort fizic, conducere și relații sexuale cel puțin câteva săptămâni.

Este normal să aveți unele dificultăți la urinare și ceva sânge în urină timp de câteva săptămâni. Aceste probleme ar trebui să se îmbunătățească pe măsură ce vă recuperați, dar ar trebui să contactați clinica spitalului sau medicul dumneavoastră, dacă sunteți îngrijorat.

Care sunt riscurile?

În majoritatea cazurilor, TURP este o procedură sigură, iar riscul de complicații grave este foarte mic.

Cu toate acestea, mulți bărbați care au un TURP își pierd capacitatea de a ejacula material seminal în timpul sexului sau masturbării, deși au încă plăcerea fizică asociată cu ejacularea (orgasmul). Aceasta este cunoscută sub denumirea de ejaculare retrogradă.

De asemenea, mulți bărbați își pierd temporar capacitatea de a-și controla vezica (incontinența urinară) , deși acest lucru trece de obicei în câteva săptămâni. În cazuri rare, acesta poate fi persistent și necesită tratament suplimentar.

Există, de asemenea, un risc mic de probleme, cum ar fi disfuncția erectilă , dificultăți în trecerea urinei și infecții ale tractului urinar (UTI) .

Alternative la TURP

Există o serie de alternative la TURP care pot fi la fel de eficiente cu un risc mai mic de complicații.

Ei includ:

  • enuclearea cu holm a laserului prostatei (HoLEP) – un laser atașat la un rezectoscop este utilizat pentru a tăia excesul de țesut de prostată
  • rezecția cu laser transuretrală sau vaporizarea prostatei – un tub subțire numit cistoscop este introdus în uretră și un laser atașat la cistoscop produce impulsuri de energie pentru a arde țesutul prostatic
  • implanturi de ridicare a uretrei prostatice (PUL) – un chirurg introduce implanturi care țin prostata mărită departe de uretră, astfel încât uretra să nu fie blocată; acest lucru ajută la ameliorarea simptomelor precum durerea sau dificultățile la pipă

Aceste proceduri nu sunt potrivite pentru toți bărbații cu mărire de prostată. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră opțiunile.