Rezecția transuretrală a prostatei (TURP) – Recuperare

În urma unei rezecții transuretrale a prostatei (TURP), de obicei, va trebui să vă recuperați în spital timp de 1-3 zile înainte de a putea merge acasă.

În timp ce vă aflați în spital, vi se pot administra lichide direct într-o venă (intravenos) până când v-ați recuperat din anestezic și puteți mânca și bea.

Nu trebuie să suferiți dureri severe, dar poate exista un anumit disconfort și spasme ale vezicii urinare (contracții) din cateter , care este lăsat pe loc, deoarece uretra (tubul care transportă urina din corp) va fi umflată și dureroasă.

Veți putea să vă întoarceți acasă odată îndepărtat cateterul și puteți urina normal. Înainte de a fi externat, vi se vor oferi sfaturi despre recuperarea dvs. O programare de urmărire pentru a vă verifica progresul ar trebui făcută câteva săptămâni mai târziu.

Urinare după TURP

La început nu veți putea să urinați normal, deoarece uretra va fi umflată. Cateterul folosit pentru a vă curge vezica urinară în timpul operației va fi lăsat pe loc pentru o perioadă pentru a vă permite să treceți urina până când umflarea scade.

În ziua următoare operației, apa poate fi pompată prin cateter pentru a vă curăța vezica și a scăpa de cheagurile de sânge și alte resturi. De obicei, acest lucru nu este dureros, dar vă poate face vezica să se simtă inconfortabil de plină.

După aproximativ 24 până la 48 de ore, cateterul va fi îndepărtat pentru a verifica dacă puteți trece urina și puteți merge acasă. Este normal să găsești urina incomodă și dificil de controlat cel puțin câteva zile după îndepărtarea cateterului.

Dacă încă nu puteți trece urina, este posibil ca un cateter să fie reinsertat temporar. Veți putea merge acasă cu cateterul încă pe loc și se va face o programare pentru a-l elimina câteva zile sau săptămâni mai târziu.

Consultați locuința cu un cateter urinar pentru informații despre îngrijirea cateterului.

Recuperarea acasă

Este obișnuit să te simți obosit și în condiții de vreme timp de o săptămână sau două după ce ai TURP. Majoritatea bărbaților sunt în treacăt și după acest timp, dar va trebui să iei lucrurile ușor până la 2 luni.

În primele săptămâni, nu trebuie să ridicați sau să mutați obiecte grele (inclusiv cumpărăturile) sau să faceți exerciții dificile. Dacă este posibil, întrebați prietenii sau membrii familiei dacă pot ajuta în jurul casei.

Odată ce vă simțiți capabili, exercițiile blânde, cum ar fi mersul pe jos, vă vor ajuta să vă păstrați sângele în circulație și vă vor reduce riscul de a face un cheag de sânge în picioare.

A bea multă apă în timpul recuperării poate contribui la reducerea riscului de a avea o infecție a tractului urinar (UTI) și poate ajuta la eliminarea oricărui sânge din urină. De asemenea, vi se poate recomanda să faceți câteva exerciții pe podeaua pelvină pentru a vă ajuta la îmbunătățirea controlului vezicii urinare.

Orice durere poate fi tratată, de obicei, prin administrarea de calmante, precum paracetamol sau ibuprofen .

Revenind la activitățile dvs. normale

De obicei, durează între 3 și 6 săptămâni pentru a vă recupera complet dintr-un TURP. Chirurgul dumneavoastră sau medicul de familie vă vor sfătui despre momentul în care este în siguranță să reveniți la activitățile dvs. normale.

Muncă

Când vă puteți întoarce la muncă, va depinde în mare măsură de locul de muncă. De exemplu, cineva care lucrează într-un birou poate reveni la muncă mai devreme decât cineva care lucrează manual manual.

În cele mai multe cazuri, vi se recomandă să vă luați aproximativ 3 sau 4 săptămâni de lucru.

Conducere

Chirurgul sau medicul de familie îți va spune când simt că este în siguranță să conduci din nou, ceea ce va fi, de obicei, atunci când poți efectua comod o oprire de urgență.

Unii ajung la această etapă după aproximativ o săptămână, în timp ce alții pot să nu poată conduce o lună sau mai mult.

Făcând sex

Probabil că vor fi în jur de 3 sau 4 săptămâni după operație înainte de a vă simți suficient de confortabil pentru a face sex.

Sânge în urină

După ce ați făcut TURP, este normal să observați ocazional niște sânge în urină . Aproximativ o săptămână sau două după operație, cantitatea de sânge poate crește pe măsură ce scabia de pe prostata ta se stinge.

Consumul multor lichide va ajuta la eliminarea oricărui sânge sau mici cheaguri de sânge din vezica urinară.

Dacă sângele crescut în urină continuă mai mult de 48 de ore, trebuie să contactați spitalul.

Când să solicitați sfaturi medicale

În timp ce vă refaceți, trebuie să contactați clinica spitalului sau medicul dumneavoastră medical dacă vă dezvoltați:

  • o temperatură ridicată (febră) de 38C (100,4F) sau mai mare
  • durere severă în timp ce urinezi
  • o incapacitate de a urina
  • sângele persistent sever sau care se agravează în urină

Aceste simptome pot fi un semn al unei probleme precum sângerarea internă sau o infecție urinară care trebuie tratată.