Osteoporoza – Cauze

Osteoporoza face ca oasele să devină mai slabe și mai fragile. Unii sunt mai expuși riscului decât alții.

Oasele sunt cele mai groase și mai puternice din viața de adult timpuriu până la sfârșitul anilor 20. Începeți treptat să pierdeți osul în jurul vârstei de 35 de ani.

Acest lucru se întâmplă tuturor, dar unele persoane dezvoltă osteoporoză și pierd osul mult mai repede decât în mod normal. Aceasta înseamnă că prezintă un risc mai mare de fractură.

Cine prezintă riscul de osteoporoză

Osteoporoza poate afecta bărbații și femeile. Este mai frecvent la persoanele în vârstă, dar poate afecta și tinerii.

femei

Femeile riscă mai mult să dezvolte osteoporoză decât bărbații, deoarece modificările hormonale care se întâmplă la menopauză afectează direct densitatea osoasă.

Hormonul feminin estrogen este esențial pentru oasele sănătoase. După menopauză , nivelul de estrogen scade. Aceasta poate duce la o scădere rapidă a densității osoase.

Femeile prezintă un risc și mai mare de a dezvolta osteoporoză dacă au:

  • o menopauză precoce (înainte de vârsta de 45 de ani)
  • o histerectomie (îndepărtarea uterului) înainte de vârsta de 45 de ani, în special atunci când ovarele sunt, de asemenea, îndepărtate
  • perioade absente mai mult de 6 luni, ca urmare a supraexercitării sau a alimentației prea mari

bărbaţi

În cele mai multe cazuri, cauza osteoporozei la bărbați nu este cunoscută. Cu toate acestea, există o legătură cu hormonul masculin de testosteron, care ajută la menținerea oaselor sănătoase.

Bărbații continuă să producă testosteron la bătrânețe, dar riscul de osteoporoză este crescut la bărbații cu un nivel scăzut de testosteron.

La aproximativ jumătate din bărbați, nu se cunoaște cauza exactă a nivelului scăzut de testosteron, dar cauzele cunoscute includ:

Factorii de risc pentru osteoporoză

Mulți hormoni din organism afectează cifra de afaceri osoasă. Dacă aveți o tulburare a glandelor producătoare de hormoni, este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză.

Tulburările legate de hormoni care pot declanșa osteoporoza includ:

Alți factori considerați că cresc riscul de osteoporoză și oase rupte includ:

Puteți afla dacă riscați să faceți testul online al Royal Osteoporoosis Society.