Osteoporoza – Tratament

Tratarea osteoporozei presupune tratarea și prevenirea fracturilor și utilizarea medicamentelor pentru întărirea oaselor.

Deși un diagnostic de osteoporoză se bazează pe rezultatele scanării densității oaselor , decizia cu privire la ce tratament trebuie, dacă este cazul, se bazează pe o serie de alți factori, inclusiv:

  • vârstă
  • sex
  • risc de rupere a unui os
  • istoric anterior de accidentare

Dacă vi s-a pus diagnosticul de osteoporoză pentru că ați avut un os rupt, ar trebui să primiți în continuare tratament pentru a încerca să vă reduceți riscul de oase rupte în continuare.

Este posibil să nu aveți nevoie sau să doriți să luați medicamente pentru a trata osteoporoza.

Cu toate acestea, asigurați-vă că veți obține suficient calciu și vitamina D.

Pentru a realiza acest lucru, echipa dumneavoastră de asistență medicală vă va întreba despre dieta dvs. și vă poate recomanda să faceți modificări sau să luați suplimente.

Medicamente pentru osteoporoză

O serie de medicamente diferite sunt utilizate pentru a trata osteoporoza (și uneori osteopenia).

Bifosfonatii

Bifosfonații încetinesc ritmul în care osul este descompus în corpul tău. Acest lucru menține densitatea osoasă și reduce riscul de rupere a oaselor.

Există o serie de bifosfonați diferiți, inclusiv:

Li se administrează sub formă de tabletă sau injecție.

Luați întotdeauna bifosfonați pe stomacul gol cu un pahar plin de apă. Stați în picioare sau așezați-vă în poziție verticală timp de 30 de minute după ce le-ați luat. De asemenea, va trebui să așteptați între 30 de minute și 2 ore înainte de a mânca mâncare sau a bea orice alte lichide.

Bifosfonații durează de obicei 6 până la 12 luni pentru a lucra și este posibil să fie nevoie să le luați timp de 5 ani sau mai mult.

De asemenea, vi se pot prescrie suplimente de calciu și vitamina D, care trebuie să se administreze la un moment diferit la bisfosfonat.

Principalele reacții adverse asociate cu bisfosfonații includ:

Osteonecroza maxilarului este un efect secundar rar legat de utilizarea de bifosfonați, deși cel mai frecvent cu tratamentul cu bifosfonați intravenos cu doze mari pentru cancer și nu pentru osteoporoză.

În osteonecroză, celulele din osul maxilarului mor, ceea ce poate duce la probleme cu vindecarea. Dacă aveți un istoric de probleme dentare, este posibil să aveți nevoie de un control înainte de a începe tratamentul cu bifosfonați. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă aveți probleme.

Citiți mai multe despre bifosfonați pentru tratarea osteoporozei .

Modulatoare selective ale receptorilor de estrogen (SERM)

SERM-urile sunt medicamente care au un efect similar asupra oaselor ca hormonul estrogen. Ele ajută la menținerea densității osoase și la reducerea riscului de fractură, în special a coloanei vertebrale.

Raloxifenul este singurul tip de SERM disponibil pentru tratarea osteoporozei. Este luat sub formă de tabletă zilnică.

Efectele secundare asociate cu raloxifen includ:

Citiți mai multe despre raloxifen pentru tratarea osteoporozei .

Hormonul paratiroidian

Hormonul paratiroidian este produs în mod natural în organism. Reglează cantitatea de calciu din os.

Tratamentele cu hormoni paratiroidieni (cum ar fi teriparatidul) sunt utilizate pentru a stimula celulele care creează oase noi. Sunt administrate prin injectare.

În timp ce alte medicamente pot încetini doar rata de subțiere osoasă, hormonul paratiroidian poate crește densitatea osoasă. Cu toate acestea, este utilizat doar la un număr mic de persoane a căror densitate osoasă este foarte mică și când alte tratamente nu funcționează.

Greața și vărsăturile sunt reacții adverse comune ale tratamentului.

Citiți mai multe despre teriparatida pentru tratarea osteoporozei .

Suplimente de calciu și vitamina D

Calciul este principalul mineral care se găsește în os și faptul că are suficient calciu ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate este important pentru menținerea oaselor sănătoase .

Pentru majoritatea adulților sănătoși, cantitatea recomandată de calciu este de 700 miligrame (mg) de calciu pe zi, pe care majoritatea oamenilor ar trebui să o poată obține dintr-o dietă variată care conține surse bune de calciu .

Cu toate acestea, dacă aveți osteoporoză, este posibil să aveți nevoie de mai mult calciu, de obicei sub formă de suplimente. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru a lua suplimente de calciu.

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul. Toți adulții ar trebui să aibă 10 micrograme de vitamina D pe zi.

De la sfârșitul lunii martie / începutul lunii aprilie până la sfârșitul lunii septembrie, majoritatea oamenilor ar trebui să poată obține toată vitamina D de care au nevoie de la lumina soarelui pe piele.

Dar, întrucât este dificil să obții suficientă vitamina D din alimente singure, toată lumea (inclusiv femeile însărcinate și care alăptează) ar trebui să ia în considerare să ia un supliment zilnic care conține 10 micrograme de vitamina D în toamna și iarna.

Pentru mai multe informații, citiți despre cine ar trebui să ia suplimente de vitamina D.

HRT (terapie de substituție hormonală)

HRT este uneori luat de femeile care trec prin menopauză , deoarece poate ajuta la controlul simptomelor.

De asemenea, sa demonstrat că HRT menține oasele puternice și reduce riscul de rupere a unui os în timpul tratamentului.

Cu toate acestea, HRT nu este recomandat în special pentru tratarea osteoporozei și este rar utilizat în acest scop.

Acest lucru se datorează faptului că HRT crește ușor riscul de a dezvolta anumite afecțiuni – cum ar fi cancerul de sân , cancerul endometrial , cancerul ovarian , accident vascular cerebral și tromboembolism venos – mai mult decât scade riscul de osteoporoză.

Discutați despre beneficiile și riscurile HRT cu medicul dumneavoastră de familie.

Citiți mai multe despre riscurile HRT .

Tratamentul cu testosteron

La bărbați, tratamentul cu testosteron poate fi util atunci când osteoporoza este cauzată de niveluri scăzute de hormoni sexuali masculini.

Tratarea unui os rupt cauzat de osteoporoză

Oasele puternice După 50 de broșuri de pacienți de la Royal College of Physicians, oferă sfaturi pentru persoanele care au rupt un os după o cădere, precum și familiile și îngrijitorii lor.

Acesta explică ce este o fractură de fragilitate și ce tip de tratament vă puteți aștepta.