Perioade oprite sau ratate

Există multe motive pentru care o femeie poate să rateze perioada ei sau de ce perioadele s-ar putea opri cu totul.

Majoritatea femeilor au o perioadă la fiecare 28 de zile, dar este obișnuit să aibă un ciclu puțin mai scurt sau mai lung decât acesta (de la 21 la 40 de zile).

Unele femei nu au întotdeauna un ciclu menstrual regulat. Perioada lor poate fi devreme sau târzie și cât durează și cât de grea poate varia de fiecare dată.

Citiți mai multe despre perioadele neregulate și grele .

De ce s-ar putea opri perioadele voastre

Există o serie de motive pentru care perioadele dvs. se pot opri. Cele mai frecvente motive sunt:

Uneori, perioadele se pot opri ca urmare a unei afecțiuni medicale, cum ar fi boli de inimă , diabet necontrolat, o tiroidă hiperactivă sau menopauză prematură .

graviditate

S-ar putea să fii gravidă dacă ești activ sexual și dacă perioada ta întârzie. Sarcina este un motiv comun pentru care perioadele se opresc neașteptat. Uneori se poate întâmpla dacă contracepția pe care o utilizați eșuează.

S-ar putea ca perioada ta să fie pur și simplu târzie, așa că ai putea aștepta câteva zile pentru a vedea dacă va ajunge. Dacă nu ajunge, puteți face un test de sarcină pentru a confirma dacă sunteți sau nu gravidă.

Este important să fiți conștienți că puteți rămâne gravidă în zilele următoare perioadei. Acest lucru se poate întâmpla dacă eliberarea unui ovul (ovulația) este întârziată – de exemplu, ca urmare a bolii sau a stresului.

Stres

Dacă ești stresat, ciclul menstrual poate deveni mai lung sau mai scurt, perioadele tale se pot opri cu totul sau pot deveni mai dureroase.

Încercați să evitați să vă stresați, asigurându-vă că aveți timp pentru a vă relaxa. Exercițiile fizice obișnuite , cum ar fi alergarea , înotul și yoga , vă pot ajuta să vă relaxați. Exercițiile de respirație vă pot ajuta și ele.

Dacă vi se pare greu să faceți față stresului, terapia cognitivă comportamentală (CBT) poate fi recomandată. CBT este o terapie de vorbire care vă poate ajuta să vă gestionați problemele schimbând modul în care gândiți și acționați.

Pierdere bruscă în greutate

Pierderea excesivă sau bruscă în greutate poate determina oprirea perioadelor. Restrângerea severă a cantității de calorii pe care o consumi, oprește producerea de hormoni necesari ovulației.

Medicul dumneavoastră de medic ar putea să vă adreseze unui dietetician dacă sunteți subponderal, care este atunci când aveți un indice de masă corporală (IMC) mai mic de 18,5. Un dietetician va putea să vă sfătuiască despre cum să vă recâștigați greutatea în siguranță.

În cazul în care pierderea în greutate este cauzată de o tulburare alimentară , cum ar fi anorexia , acestea vă pot referi la un specialist în tulburări alimentare sau la o echipă de specialiști.

A fi supraponderal

Să fii supraponderal poate afecta și ciclul menstrual. Dacă aveți un exces de greutate, corpul dvs. poate produce o cantitate excesivă de estrogen, unul dintre hormonii care reglează sistemul reproducător la femei.

Excesul de estrogen poate afecta cât de des aveți perioade și, de asemenea, poate determina oprirea perioadelor.

Medicul dumneavoastră de medic ar putea să vă adreseze unui dietetician dacă aveți un exces de greutate, cu un IMC de 30 sau mai mult și vă afectează perioadele. Dietetistul va putea să vă sfătuiască cu privire la pierderea în greutate în siguranță.

Făcând prea mult exercițiu

Stresul pe care activitatea fizică intensă îl pune pe corp poate afecta hormonii responsabili pentru perioadele tale. Pierderea prea multă grăsime corporală printr-un exercițiu intens poate de asemenea să vă oprească ovularea.

Vi se va recomanda să vă reduceți nivelul de activitate dacă exercițiile fizice excesive au determinat oprirea perioadelor.

Dacă sunteți un sportiv profesionist, puteți beneficia de un medic specializat în medicina sportivă. Vă vor putea oferi sfaturi despre cum să vă mențineți performanța fără a vă perturba perioadele.

Pilulă contraceptivă

Este posibil să pierdeți o perioadă de fiecare dată dacă luați pilula contraceptivă. Acest lucru nu este de obicei un motiv de îngrijorare.

Unele tipuri de contracepții , cum ar fi pilula numai cu progestativ (POP), injecția contraceptivă și sistemul intrauterin (IUS) , în special Mirena, pot provoca oprirea completă a perioadelor.

Cu toate acestea, perioadele dvs. ar trebui să revină atunci când încetați să utilizați aceste tipuri de contracepții.

menopauza

Puteți începe perioadele lipsă pe măsură ce vă apropiați de menopauză . Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de estrogen încep să scadă, iar ovulația devine mai puțin regulată. După menopauză, perioadele tale se opresc complet.

Menopauza este o parte naturală a îmbătrânirii la femei, care se întâmplă de obicei între 45 și 55 de ani. Vârsta medie pentru o femeie pentru a ajunge la menopauză este de 51 de ani în Marea Britanie.

Cu toate acestea, aproximativ 1 din 100 de femei trec prin menopauză înainte de vârsta de 40 de ani. Aceasta este cunoscută sub numele de menopauză prematură sau insuficiență ovariană prematură.

Sindromul ovarului polichistic (PCOS)

Ovarele polichistice conțin un număr mare de foliculi inofensivi, care sunt sacuri subdezvoltate în care se dezvoltă ouăle. Dacă aveți PCOS , acești sacuri sunt adesea incapabili să elibereze un ou, ceea ce înseamnă că ovulația nu are loc.

Se consideră că PCOS este foarte comun, afectând aproximativ 1 din 10 femei din Marea Britanie. Starea este responsabilă pentru 1 din 3 cazuri de perioade oprite.

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă nu sunteți gravidă – ați făcut un test negativ de sarcină – și ați ratat mai mult de 3 perioade la rând.

Dacă sunteți activ sexual și nu ați luat un test de sarcină, medicul dumneavoastră medical vă poate sfătui să luați unul.

De asemenea, vă pot întreba despre:

  • istoricul dumneavoastră medical
  • istoricul medical al familiei tale
  • istoricul tău sexual
  • orice probleme emoționale aveți
  • orice modificări recente în greutatea ta
  • cantitatea de exercițiu pe care o faci

Medicul dumneavoastră poate recomanda să așteptați pentru a vedea dacă perioadele dvs. revin singure. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de tratament pentru a vă întoarce perioadele.

De asemenea, ar trebui să vă vedeți medicul de familie dacă perioadele dvs. se opresc înainte de a împlini 45 de ani sau dacă încă sângerați când aveți peste 55 de ani.

Recomandarea unui consultant

În cazul în care medicul dumneavoastră de familie consideră că o afecțiune medicală ar putea determina perioadele dvs. să se oprească, acestea vă pot referi la un consultant specializat în afecțiune.

În funcție de ceea ce suspecți medicul dumneavoastră cauzează problema, puteți fi trimis la:

  • un ginecolog – specialist în tratarea afecțiunilor care afectează sistemul reproducător feminin
  • un endocrinolog – specialist în tratarea afecțiunilor hormonale

Puteți face un examen ginecologic complet și diverse teste, inclusiv:

Tratarea condițiilor de bază

Dacă rezultatele testelor arată că o stare medicală a determinat oprirea perioadelor dvs., vi se poate oferi tratament pentru starea dumneavoastră.

De exemplu, dacă cauza este PCOS, vi se poate recomanda să luați pilula contraceptivă sau tabletele care conțin un hormon numit progesteron.

Citiți mai multe despre tratamentul PCOS .

Dacă cauza este menopauză precoce (insuficiență ovariană prematură), aceasta înseamnă că ovarele nu mai funcționează normal. Medicamentul hormonal este de obicei recomandat. Tratamentele pot include pilula contraceptivă sau terapia de înlocuire hormonală (HRT).

Dacă aveți o glanda tiroidă hiperactivă, vi se poate administra medicament pentru a opri tiroida să producă prea mulți hormoni.

Citiți mai multe despre tratarea unei glanda tiroidă hiperactivă .