Hiperparatiroidism

Hiperparatiroidismul este locul în care glandele paratiroide, care se află în gât în apropierea glandei tiroide, produc prea mult hormon paratiroidian.

Aceasta determină creșterea nivelului de calciu din sânge (hipercalcemie). Lăsate netratate, niveluri ridicate de calciu în sânge pot duce la o serie de probleme.

Simptomele hiperparatiroidismului

Hiperparatiroidismul provoacă, de obicei, puține sau deloc simptome. Gravitatea simptomelor nu se raportează întotdeauna la nivelul calciului din sângele tău.

De exemplu, unele persoane cu un nivel ușor ridicat de calciu pot avea simptome, în timp ce altele cu un nivel ridicat de calciu pot avea puține sau deloc simptome.

Dacă aveți simptome, acestea pot fi variate și pot include:

 • depresiune
 • oboseală
 • simțindu-ți sete și făcând pipi mult
 • simțindu-te rău și pierzându-ți pofta de mâncare
 • slabiciune musculara
 • constipație
 • dureri de burtă
 • pierderea concentrației
 • confuzie ușoară

Lăsate netratate, nivelurile ridicate de calciu din sânge pot provoca:

 • vărsături
 • somnolenţă
 • deshidratare
 • confuzie
 • spasme musculare
 • durere osoasă sau tandrețe
 • dureri articulare
 • bătăi neregulate ale inimii
 • hipertensiune arterială (hipertensiune arterială)

De asemenea, poate provoca o serie de alte complicații posibile, inclusiv:

În cazuri foarte severe de hiperparatiroidism, nivelurile ridicate de calciu pot duce la insuficiență renală rapidă, pierderea cunoștinței, comă sau anomalii grave ale ritmului cardiac.

Dar hiperparatiroidismul este de obicei diagnosticat într-o etapă timpurie în Marea Britanie, iar aceste complicații sunt extrem de rare.

Diagnosticarea hiperparatiroidismului

Este important ca hiperparatiroidismul să fie diagnosticat cât mai curând posibil. Fără tratament, se poate agrava treptat și poate duce la complicații.

Dar, în majoritatea cazurilor, starea este ușoară până la moderată și rămâne stabilă ani de zile.

Hiperparatiroidismul este diagnosticat după un test de sânge arată:

 • niveluri ridicate de hormon paratiroidian
 • niveluri ridicate de calciu din sânge, adesea cu niveluri scăzute de fosfor

O scanare DEXA (o rază X cu densitate osoasă) poate ajuta la detectarea pierderilor osoase, a fracturilor sau a înmuierii oaselor, iar razele X , tomografiile sau scanările cu ultrasunete pot prezenta depuneri de calciu sau pietre la rinichi .

Cauzele hiperparatiroidismului

Există 2 tipuri principale de hiperparatiroidism:

 • primar – când există o problemă în interiorul glandei paratiroide, de obicei o tumoră benignă (necanceroasă) a glandei
 • secundar – când nu este nimic în neregulă cu glanda, dar o afecțiune precum insuficiența renală sau deficiența de vitamina D scade nivelul de calciu, determinând organismul să reacționeze producând hormon paratiroid suplimentar

Hiperparatiroidismul terțiar este un termen care descrie hiperparatiroidismul secundar de lungă durată care începe să se comporte ca un hiperparatiroidism primar.

Este asociată cu insuficiență renală foarte avansată (de obicei necesită dializă ).

Persoanele cu hiperparatiroidism terțiar sunt aproape întotdeauna sub îngrijirea specialiștilor la rinichi.

Cauzele hiperparatiroidismului primar

În 4 din 5 cazuri, hiperparatiroidismul primar este cauzat de o tumoră necanceroasă numită adenom pe una dintre glandele paratiroide.

Mai puțin frecvent, poate apărea dacă 2 sau mai multe glande paratiroide se măresc (hiperplazie).

Foarte rar, hiperparatiroidismul primar poate fi cauzat de cancerul unei glande paratiroide.

Femeile au de două ori mai multe șanse să dezvolte hiperparatiroidism primar decât bărbații. Majoritatea femeilor care o dezvoltă au vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani.

Tratarea hiperparatiroidismului primar

Chirurgia pentru eliminarea glandei paratiroide este singura modalitate de tratare a hiperparatiroidismului primar. Acest lucru vindecă aproximativ 97% din cazuri.

Dacă nivelul de calciu este foarte ridicat, poate fi necesar să fiți internat de urgență la spital.

În această situație, deshidratarea trebuie corectată, de obicei, cu lichide administrate printr-un picurare intravenoasă.

De asemenea, medicamentele numite bisfosfonate pot fi administrate la un nivel mai scăzut de calciu. Acestea sunt utilizate doar ca tratament de scurtă durată. Chirurgia va fi necesară odată stabilizarea nivelului de calciu.

Pentru persoanele care nu sunt în stare să aibă o intervenție chirurgicală – de exemplu, din cauza altor afecțiuni medicale sau sunt prea fragile – o tabletă numită cinacalcet poate fi utilizată pentru a ajuta la controlul stării.

Asigurați-vă că aveți o dietă sănătoasă, echilibrată .

Nu trebuie să evitați calciul cu totul. Lipsa calciului alimentar poate duce la o pierdere de calciu din scheletul dvs., ducând la oase fragile (osteoporoză).

Dar ar trebui să evitați o dietă bogată în calciu și să beți multă apă pentru a preveni deshidratarea.

Medicamente precum diureticele tiazidice (tablete de apă utilizate în mod obișnuit pentru tratarea tensiunii arteriale) trebuie evitate, deoarece pot provoca deshidratare și pot crește nivelul de calciu.

Tratarea hiperparatiroidismului secundar

Tratamentul pentru hiperparatiroidism secundar depinde de cauza de bază.

Vitamina D scăzută este cea mai frecventă cauză și poate fi corectată cu vitamina D orală (colecalciferol).

Boala renală este o altă cauză comună – citiți mai multe despre tratarea bolilor renale cronice .

Tratarea hiperparatiroidismului terțiar

Cinacalcet poate fi utilizat pentru a trata hiperparatiroidismul terțiar care apare în insuficiență renală foarte avansată.